MojaLekáreň.sk

Ako sa zbaviť vší

Akonáhle sa deti dostanú do kolektívu, je možno otázkou času, kedy vám prinesú zo školy alebo škôlky nevítaného návštevníka − vši. Poradíme, ktoré prípravky na vši zaberajú a dozviete sa aj ako sa proti nim preventívne chrániť.

Ako sa zbaviť vší
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo pomáha, keď máte vši

Hrebeň

Bez hustého hrebeňa, tzv. všiváčka, sa pri odvšivovaní nezaobídete. Voľte taký, ktorý má kovové zuby, jednak má vyššiu hygienickú kvalitu a zároveň je oveľa odolnejší ako plastové hrebene. Zároveň je vhodné, keď je možné hrebeň vyvariť alebo sterilizovať.

Roztok na dlhé a husté vlasy

Neobsahuje insekticídy, napriek tomu je spoľahlivo účinný na vši aj hnidy. Parazity zahubí udusením, takže nie je možná ich rezistencia. Roztok navyše obsahuje zložky, ktoré uľahčujú rozčesávanie vlasov, takže vyčesávanie odumretých vší a hníd je s ním oveľa jednoduchšie.

Prírodný šampón na vši

Je šetrný k vlasovej pokožke, zároveň je ale vysoko účinný ako proti všiam, tak i hnidám. Jeho základom sú extrakty zo šalvie, puškvorca a orecha kráľovského, tiež potom silica mäty, klinčeka, rozmarínu, muškátového orecha a tea tree oleja. Táto kombinácia má úplne unikátne hubiace a zároveň repelentné účinky.

Sérum na vši

Vysoko účinné sérum si dokáže poradiť s všami aj hnidy. Možno ho nanášať ako na mokré, tak na suché vlasy. Dôležité je, aby prípravkom bol pokrytý každučký vlas v celej jeho dĺžke a tiež pokožka hlavy, obzvlášť potom v oblasti krku a za ušami. Pre zvýšenie účinku sa hodia vlasy natreté sérom zabaliť do uteráka alebo do čiapky.

Kombinácia prípravkov​

Vysoko účinné je potom kombinovať prípravky medzi sebou. Výborne funguje napríklad Liquido Duo X, kedy na vlasy v zábale najprv účinkuje sérum a následne sú ošetrené šampónom. Vši ani ich vajíčka tak nemajú šancu na prežitie.

Prevencia vší

  • Sprej − postará sa o záhubu parazitov skôr, než sa na hlave stihnú rozmnožiť. Hodí sa aplikovať vždy pred návštevou miesta, v ktorom hrozí nákaza alebo pri obavách z opakovaného výskytu vší.
  • Gumička − repelentná gumička odpudzuje vši. Navyše je vodeodolná, nemastí vlasy a vydrží až 75 dní.
  • Čelenka − repelentná čelenka napustená prírodnými olejmi ochráni vlasy pred parazitmi asi na 30 dní.
  • Tea tree oil − aplikujte kvapku čajovníkového oleja za každé ucho pred návštevou miesta, kde hrozí stretnutie so všou detskou.
  • Šampón − šampón s kombináciou prírodných olejov, ktoré pôsobia preventívne proti výskytu vší, je možné používať každý deň namiesto bežného prípravku na umývanie vlasov.

Ako predchádzať nákaze vši

Nákaze vší sa dá predísť, ak budete pravidelne pridávať pár kvapiek esenciálneho tea tree oleja do detského vlasového šampónu pri každom umývaní vlasov. Pri odchode detí do detského kolektívu potrite miesta za uškami pár kvapkami tea tree oleja. Je to účinná prevencia toho, aby si dieťa neprinieslo vši domov. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čo robiť, keď už vši a hnidy máte

Ak chcete odvšivovať len raz a zároveň sa niektorými zbytočnosťami nezdržiavať, dodržujte tieto pravidlá:

  • Odvšivujte všetkých členov rodiny naraz.
  • Členovia rodiny bez vší by mali okamžite začať používať preventívne prípravky.
  • Vyperte obliečky, dezinfikovať celý byt ale nie je nutné, mimo hlavu vši prežijú asi len 24 hodín, z toho iba 4 hodiny sú schopné napadnúť nového hostiteľa.
  • Vyčistite (ideálne vyvarte alebo sterilizujte) hrebene a kefy použité počas odvšivovania.
  • Dlhé vlasy nie je nutné ostrihať, stačí použiť špeciálne prípravky pre ne určené.
  • Vašich domácich miláčikov odvšivovacími prípravkami netrápte, na nich totiž voš detská neprežije.
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Deti a mamičky

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.