MojaLekáreň.sk

Ako sa starať o čerstvé tetovanie

Poradíme vám, ako sa starať o čerstvé tetovanie, tak, aby zostalo krásne farebné a dobre sa zahojilo. Zvýšená starostlivosť sa v tomto prípade oplatí.

Ako sa starať o čerstvé tetovanie
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Než pôjdete do tetovacieho salónu

  • aspoň 24 hod. pred návštevou tatéra nepite alkoholické nápoje - prekrvujú totiž cievy, mohli by ste viac krvácať a celý tetovací proces by sa skomplikoval
  • odporúčame nepiť kávu a nebrať žiadne podporné lieky

Pri samotnom priebehu sa môžete pýtať svojho tatéra na detaily, ktoré vás zaujímajú. Po ňom nasleduje tá najdôležitejšia starostlivosť.

Starostlivosť začína už tesne po tetovaní

V tetovacom salóne vám tetovanie zabalia do špeciálnej fólie, ktorá by mala na koži zostať maximálne niekoľko hodín. Doma tetovanie veľmi často umývajte vodou a veľmi jemným, napríklad detským, antibakteriálnym mydlom. Potom stačí tetovanie zľahka osušiť čistým uterákom alebo papierovým obrúskom. Ak vám krytie nejde odstrániť ľahko, nikdy ho neodtrhávajte, ale skúste ho zľahka namočiť. Prvé dva dni sa tetovanie vôbec krémom nemaže, musí sa totiž počkať, kým vyschne. Po vysušení namažte tetovanie krémom Bepanthen. Na koži by nemala zostať silná vrstva, ale len tenký film, aby mohla pokožka dýchať a správne sa hojiť. Ak sa koža stále hojí, nemažte miesto žiadnym iným krémom.

Prvú noc po tetovaní si koža vytvára vlastnú ochrannú vrstvu, a tak musí byť pokožka v pokoji. Ráno tetovanie opäť umyte jemným antibakteriálnym mydlom.

Ako je to s mazaním...?

Tetovanie nemažte až príliš. Ak by ste to s ním preháňali, môže koža začať mokvať alebo by sa vám mohla vyskytnúť vyrážka alebo pupienky. Tatéri odporúčajú mazať 2 –4 krát denne počas jedného týždňa len krémom Bepanthen. Ide najmä o to, aby sa vám do kože dostali účinné látky obsiahnuté v hojivom kréme. Mazanie je pritom najdôležitejšou časťou v starostlivosti o tetovanie. Ak zabudnete, koža vyschne a môžu vám popraskať chrasty. To nesvedčí ani vašej pokožke, ani tetovaniu.

Starostlivosť v nasledujúcich týždňoch

V druhom a treťom týždni tetovanie natierajte už len ráno a večer pleťovým krémom, napríklad s panthenolom alebo s vitamínom E, ktorý regeneruje pokožku. Sami spoznáte, kedy koža prestane byť citlivá a zatiahne sa. Niektoré tetovacie salóny dokonca ponúkajú kontrolu tetovania po určitej dobe. Takáto služba pre vás bude určite skvelá, pretože oko odborníka môže posúdiť, či sa tetovanie zahojilo správne a proces je na konci.

Tipy pre čerstvé tetovanie

  • V prvom týždni sa vyvarujte dlhodobému kontaktu s vodou, tetovanie iba opatrne oplachujte pod tečúcou vodou.
  • Počas troch týždňov nechoďte do bazénov, do slanej vody, do sauny alebo do rybníkov a jazier. Hrozí tu riziko zanesenia infekcie do hojacej sa kože.
  • Počas prvého mesiaca tetovanie chráňte pred slniečkom a tiež sa vyhnite oblúkom soláriu. Aj potom ho ale natierajte krémom s ochranným faktorom, inak môže farba vyblednúť.
  • V prvých dňoch sa tiež odporúča pri spaní nosiť voľné tmavé tričko, pretože tetovanie môže vypudzovať prebytočnú farbu.
  • Koža pod čerstvým tetovaním musí dýchať a nikdy nesmie vyschnúť, nemala by však byť premastená.
  • Nepoužívajte hojivé masti s antibiotikom a tetovanie nezakrývajte obväzom.

Nechajte hojeniu voľný priebeh

Hojenie tetovania si žiada svoj čas a vašu trpezlivosť. Aj keď budete v pokušení, v žiadnom prípade nestrhávajte chrasty vzniknuté hojením a tetovanie nikdy neolupujte. Nielenže by ste mohli tetovanie poškodiť, ale navyše si koledujete o nepekné jazvy. Z krásneho motívu sa tak môže stať nepekný zjazvený patvar.

Prírodné prípravky na kožu

Bambucké maslo skvele ošetrí miesta, ktoré sa majú hojiť a vytvára hojivú vrstvu, aby koža nevysychala a nepraskala. Postačí v tenkej vrstve ošetriť niekoľkokrát denne a udržiavať ľahko premazané. Šípkový olej je vynikajúci na ošetrenie hojacej sa pokožky. Obsahuje rad výživných látok, vitamín C, E a iné. Hodí sa na jazvy, vrásky a hojace sa rany.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.