Nastavenie cookies: Aby web zostal tak, ako ho poznáte

Aby ste na našich stránkach rýchlo našli to, čo hľadáte, ušetrili veľa klikania a nezobrazovali sa vám reklamy na veci, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies, tzn. malých súborov, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači.

Podľa cookies vás na našich stránkach spoznáme a zobrazíme vám ich tak, aby fungovali správne a podľa vašich preferencií.
Upozorňujeme, že údaje zo súborov cookies sa môžu používať aj v personalizovaných reklamách. Ak nesúhlasíte, môžete povoliť iba nevyhnutné súbory cookies. Prejdite si podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania .

MojaLekáreň.sk

Intolerancia na laktózu

Čo je to intolerancia na laktózu a ako s ňou bojovať?

Intolerancia laktózy postihuje až 20 % populácie SR. Dochádza k nej vo chvíli, keď tráviaci systém nie je schopný správne spracovať mliečny cukor–laktózu. Za normálnych okolností je laktóza rozštiepená enzýmom laktázou na glukózu a galaktózu.

Príčinou intolerancia na laktózu je práve nedostatočná aktivita alebo priamo nedostatok tohto enzýmu. Nerozštiepená laktóza začne potom v čreve kvasiť vplyvom črevných baktérií, čo sa neskôr prejavuje plynatosťou, nadúvaním, hnačkou a kŕčmi v bruchu. Ďalšími príznakmi môžu byť pocit plnosti, škvŕkanie v bruchu, nevoľnosti, vracanie, únava, svalové bolesti či bolesti hlavy. Problémy sa zvyčajne objavujú cca pol hodiny až 3-4 hodiny po konzumácii a môžu pretrvávať aj niekoľko dní. Ak máte podozrenie na intoleranciu laktózy, zájdite za svojím lekárom, ktorý vaše podozrenie "preverí".

Úprava stravy pri laktózovej intolerancii je individuálna. Niekomu stačí vymeniť mlieko za kyslomliečne jogurty, kefíry a syry, ktoré obsahujú menej laktózy, vďaka baktériám, ktoré sa ňou živia. Niekto neznesie ani tú trochu zvyšnej laktózy. V tom prípade odporúčam úplne sa vyhnúť mlieku, mliečnym výrobkom a všetkým potravinám, ktoré ich obsahujú. Nahradiť sa dajú rastlinnými mliekami, margarínmi, atď.

O tom, ako bude vaše telo reagovať na laktózu rozhoduje aj to, v akom stave sú vaše črevá, v akom ste strese alebo to, či mliečny výrobok niečím zajete.

Ako teda bojovať s intoleranciou?

  • Pre zmiernenie zažívacích ťažkostí odporúčam spočiatku vylúčiť úplne potraviny obsahujúce laktózu.
  • Potom, ak nemusíte úplne vylúčiť mlieko a mliečne výrobky, rozdeľte si tieto produkty do viacerých menších dávok za deň a nejedzte (nepite) ich nalačno.
  • Vyberajte "low-lactose" alebo "lactose-free" produkty.
  • Užívajte pravidelne a dlhodobo probiotiká.
  • Štiepeniu laktózy môžete napomôcť doplnkami stravy (Lactanon, Laktoleráza, lactas enzyme), ktoré obsahujú laktázu a užívajú sa pred jedlom obsahujúcim laktózu.

Občas sa intolerancia na laktózu zamieňa s alergiou na mliečnu bielkovinu. V tomto prípade ide o neprimeranú reakciu imunitného systému a väčšinou vzniká veľmi rýchlo po požití alergizujúcej potraviny. Príznaky môžu byť podobné. Navyše sa môžu pridať kožné, prípadne dýchacie ťažkosti – opuchnutie pier a jazyka, svrbenie, žihľavka/urtikária, ťažkosti s dýchaním až anafylaktický šok.

Témy článku

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.