Nastavenie cookies: Aby web zostal tak, ako ho poznáte

Aby ste na našich stránkach rýchlo našli to, čo hľadáte, ušetrili veľa klikania a nezobrazovali sa vám reklamy na veci, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies, tzn. malých súborov, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači.

Podľa cookies vás na našich stránkach spoznáme a zobrazíme vám ich tak, aby fungovali správne a podľa vašich preferencií.
Upozorňujeme, že údaje zo súborov cookies sa môžu používať aj v personalizovaných reklamách. Ak nesúhlasíte, môžete povoliť iba nevyhnutné súbory cookies. Prejdite si podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania .

MojaLekáreň.sk

Zdravé varenie: Adzuki fazule s ryžou a slzovkou

Vonku je nevľúdne počasie, a preto by sme sa mali zamerať na jedlá, ktoré naše telo prehrejú a zasýtia na dlhšiu dobu.V jedálničku pritom najčastejšie zabúdame na strukoviny, pritom sú skvelým zdrojom bielkovín a podporujú celkovú vitalitu. Vpustite do svojej kuchyne fazule adzuki, ktoré sú dobre stráviteľné a majú pevné miesto v čínskej medicíne.

Zdravé varenie: Adzuki fazule s ryžou a slzovkou
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Adzuki sú mojimi osobnými favoritmi medzi fazuľami. Majú výbornú chuť, sú rýchlo uvarené a škála jedál, do ktorých sa hodia, je naozaj široká. V neposlednom rade ich ocenia naše obličky.

Obľúbila som si tiež Slzovku obecnú (tzv. Jákobove slzy). Ak ste o tejto superpotravine ešte nepočuli, niet divu.
Ani ja som dlho nemala tú česť. Pritom sa však jedná o najdlhšie pestovanú obilninu na svete a aj ona je základom tradičnej čínskej medicíny, v ktorej je cenená pre svoj priaznivý vplyv na fungovanie sleziny a kvalitu pleti.

Použité suroviny

  • 250 g adzuki fazúľ (vystačí na 2 porcie)
  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 červená paprika
  • sušené rajčiny
  • olivový olej
  • 2 ks bobkového listu + bazalka + soľ + čierne korenie
  • pre zjemnenie chuti môžete použiť trochu smotany 
  • väčšia hrsť Slzovky
  • 250 g ryže

Postup

Adzuki fazule a slzovku sa oplatí namočiť vo vode (najprv však prepláchnuť v site) aspoň hodinu vopred, ideálne však deň dopredu. Ja varím strukoviny v talkovom hrnci, a tak sa celkom dobre uvarí aj bez namáčania. Slzovku ale budeme variť súčasne s ryžou, preto ju radím namáčať vždy.

Najprv si uvarte fazuľu, varte ju asi 30 minút spolu s bobkovým listom, potom dajte do druhého hrnca s osolenou vodou variť ryžu, ako ste zvyknutí, a prihoďte ku nej hrsť slzovky. Uvidíte, že vďaka nej prestane byť ryža nudnou prílohou. Medzitým na olivovom oleji osmažte cibuľku, potom na ňu pridajte na kúsky nakrájanú papriku a sušené paradajky - všetko zalejte trochou vody a poduste pod pokrievkou.

Ďalej pridajte uvarenú fazuľu a až teraz ju osoľte, okoreňte a pridajte na kúsky nakrájanú bazalku. Konzistencia by mala byť kašovitá, prispieť k nej môže aj pridaná smotana, ktorá pokrm tiež zjemní. Na záver pridajte lisovaný cesnak a všetko dobre premiešajte.

Dobrú chuť! :-)

13. január 2017
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Strukoviny Ryža Olivový olej

Prečítajte si tiež

Hepatitída (ľudovo žltačka) je väčšinou vírusové infekčné ochorenie, ktoré postihuje pečeň. Typov hepatitíd je niekoľko. Najznámejšie sú hepatitídy A, B a C. Zvláštnym typom je novorodenecká žltačka,…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Crohnova choroba je autoimunitné chronické ochorenie tráviaceho traktu. Spôsobuje zápalové procesy v rôznych častiach tráviacej sústavy, najčastejšie však v oblasti spojenia tenkého a hrubého čreva.…

viac

Bodybuilding nie je len o zdvíhaní činiek, ale aj o správnej výžive, regenerácii a psychickej disciplíne. Kľúčovú úlohu v rozvoji svalovej hmoty zohráva kombinácia cieleného tréningu, premysleného…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.