MojaLekáreň.sk

Záškrt

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a nosohltane. Prenáša sa kvapôčkovou (vzdušnou) cestou. Miestom vstupu sú zvyčajne krčné mandle. Menej často cez hrtan, spojovky a sliznice nosa.

Záškrt
Zdielať

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Aké sú príznaky záškrtu?

Záškrt sa začína bolesťou hrdla, zimnicou, horúčkou a nechutenstvom. V hrdle, nosohltane a mandliach sa objavujú sivé alebo biele povlaky. Tie sťažujú prehĺtanie a dýchanie. Ak je nánosov veľa, môžu zablokovať dýchacie cesty a môžu viesť k uduseniu. Toxín môže napadnúť aj srdce a spôsobiť poruchy srdcového rytmu alebo zlyhanie srdca. Ak sú postihnuté nervy, môže dôjsť k ochrnutiu. Úmrtnosť na záškrt sa uvádza približne 5 - 10 % a u detí do 5 rokov a dospelých nad 40 rokov približne 20 %. Inkubačná doba je 2-5 dní. Nákazlivosť je od konca inkubačnej doby počas celého ochorenia, približne 14 dní, niekedy až 6 mesiacov.

Ako sa lieči záškrt?

Liečba záškrtu sa musí začať čo najskôr. Preto nepodceňujte príznaky záškrtu s čo najskoršou návštevou lekára. Pri podozrení na záškrt sa podáva antitoxín na neutralizáciu toxínu záškrtu. Na tento účel lekár predpíše antibiotiká, ktoré ničia baktérie záškrtu.

Očkovanie

V Slovenskej republike sa povinne očkuje u bábätiek v 3., 5. a 11 ( 12 ). mesiaci života. Neskôr sa očkuje ešte raz v 6. roku života. U dospelých je očkovanie zvyčajne "vyvanulé", a preto sa odporúča preočkovanie každých 10 rokov.
 

Záškrt na Slovensku

Vďaka očkovaniu, ktoré bolo zavedené od roku 1946, sa výskyt záškrtu rapídne znížil a od 70. rokov minulého storočia sa na Slovensku záškrt vyskytuje vo veľmi ojedinelých prípadoch.Od januára 2022 do 11. augusta 2023 bolo na Slovensku hlásených 9 prípadov záškrtu, z toho 1 úmrtie.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Témy článku
Choroba

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.