Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.
Čo pomáha na zápal žalúdka
Akútna gastritída sa lieči spravidla podávaním antacíd či iných liekov na zníženie tvorby žalúdočných kyselín a pokojom. Okrem toho je vhodné sa vyhýbať príliš tučným, koreneným a tiež horúcim pokrmom a naopak je dobré do jedálnička zaradiť sucháre, varenú koreňovú zeleninu, ryžu, banány a číre vývary. Z prírodných produktov sa hodia najmä bylinné čaje, napríklad rumančekový.
Chronická gastritída, ktorá je spôsobená bakteriálnou infekciou, sa spravidla lieči antibiotikami. U chronických stavov tiež často nastupuje diéta s vylúčením niektorých druhov potravín, ako je napríklad mlieko, pšenica a pod. V prípade, že chronický zápal žalúdka spôsobuje nedostatok vitamínu B12, je nutné tento prvok do organizmu dopĺňať. O týchto opatreniach však vždy musí rozhodnúť lekár po dôkladnom vyšetrení. Nikdy sa nesnažte chronickú gastritídu liečiť sami.
Prevencia gastritídy
Pre zníženie rizika vzniku zápalu žalúdka je vhodné dodržiavať tieto vcelku jednoduché pravidlá:
- Konzumovať vyvážený jedálniček postavený na čerstvých potravinách s obmedzeným príjmom živočíšnych tukov a korenených pokrmov.
- Nepiť alkohol.
- Užívať lieky len v najnutnejších prípadoch.
- Nefajčiť.
- Vyhýbať sa stresu.
![](/upload/cms/images/Ikona_Lupa%284%29.png)
Ako na podráždený žalúdok
Jedzte pravidelne, ale menšie porcie nedráždivej stravy, najlepšie dobre varenej obilniny, ryže, cestoviny so zeleninou. Vhodná je šťava z mrkvy a kapusty, ak vlastníte odšťavovač, je najlepšie si pripraviť vždy domácu a čerstvú a piť 1 - 2 poháre denne. Z byliniek sa hodí rumančekový čaj, fenikel, medovka a tiež sladké drievko.
Zápal žalúdka - príčiny
Jedným z najčastejších pôvodcov gastritídy je nadmerná konzumácia alkoholu, ďalej potom: príliš mastná strava, časté užívanie niektorých liekov (najmä voľnopredajných analgetík), chronické zvracanie, bakteriálna alebo vírusová infekcia, stres alebo žlčový reflux.
Zápal žalúdka − príznaky
- bolesť či pálenie v hornej časti brucha, ktoré sa u niekoho s jedlom zlepšuje a u iného zhoršuje
- pálenie záhy
- nevoľnosť a vracanie
- nechutenstvo
- nadúvanie a plynatosť
- pomalé trávenie
- zápach z úst
- čkanie
- môže sa pridať aj zvýšená teplota, vracanie krvi a čierna dechtová stolica
![](/upload/cms/images/box_content/ikonka%20do%20clanku_120x120px_01.png)
Kedy zájsť s gastritídou k lekárovi
Drvivá väčšina z nás má raz za čas problémy s trávením a podráždením žalúdka, ktoré sa vo väčšine prípadov za 1 − 3 dni vyriešia samé alebo pomocou rozumné diéty. Ak však príznaky gastritídy pretrvávajú dlhšie ako jeden týždeň, je konzultácia s lekárom úplne na mieste. Pri podozrení na chronický zápal žalúdka je spravidla vykonávaná gastroskopia a odber vzoriek sliznice žalúdka. Popri tom lekár často vykonáva aj krvné testy a prípadne i test stolice.
Autoimunitný zápal žalúdka
Zápal žalúdka môže mať aj formu autoimunitnej poruchy, kedy naše telo začne napádať bunky, ktoré tvoria sliznicu žalúdka. Autoimunitná gastritída sa najčastejšie objavuje u ľudí s inými autoimunitnými poruchami, ako je napríklad diabetes 1. typu a často býva spojená s nedostatkom vitamínu B12 v tele.
Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.
Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.