MojaLekáreň.sk

Zápal žalúdka − príznaky, liečba a prevencia

Vysvetlíme vám, ako sa prejavuje zápal žalúdka, ako sa dá liečiť a tiež poradíme ako tomuto stavu predchádzať.

Zápal žalúdka − príznaky, liečba a prevencia
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je zápal žalúdka (gastritída)

Zápal žalúdka čiže gastritída je stav, keď vplyvom niektorého z mnohých rôznych vplyvov dôjde k zapáleniu sliznice žalúdka, respektíve k narušeniu hlienovej vrstvy, ktorá žalúdok ochraňuje pred pôsobením žalúdočných štiav.

Zápal žalúdka môže mať buď akútnu podobu, ktorá je spravidla pomerne ľahko liečiteľná alebo môže prerásť v chronický stav. Ten je nebezpečný najmä tým, že jeho následkom môžu vznikať v žalúdku vredy a s ich výskytom sa zvyšuje riziko vzniku rakoviny žalúdka. Gastritída môže postihnúť kohokoľvek, ale sú k nej náchylnejší ľudia vo vyššom strednom veku.

Autoimunitný zápal žalúdka

Zápal žalúdka môže mať aj formu autoimunitnej poruchy, kedy naše telo začne napádať bunky, ktoré tvoria sliznicu žalúdka. Autoimunitná gastritída sa najčastejšie objavuje u ľudí s inými autoimunitnými poruchami, ako je napríklad diabetes 1. typu a často býva spojená s nedostatkom vitamínu B12 v tele.

Prečo sa objavuje zápal žalúdka

Jedným z najčastejších pôvodcov gastritídy je nadmerná konzumácia alkoholu, ďalej potom: príliš mastná strava, časté užívanie niektorých liekov (najmä voľnopredajných analgetík), chronické zvracanie, bakteriálna alebo vírusová infekcia, stres alebo žlčový reflux.

Zápal žalúdka − príznaky

  • bolesť či pálenie v hornej časti brucha, ktoré sa u niekoho s jedlom zlepšuje a u iného zhoršuje
  • pálenie záhy
  • nevoľnosť a vracanie
  • nechutenstvo
  • nadúvanie a plynatosť
  • pomalé trávenie
  • zápach z úst
  • čkanie
  • môže sa pridať aj zvýšená teplota, vracanie krvi a čierna dechtová stolica

Kedy zájsť s gastritídou k lekárovi

Drvivá väčšina z nás má raz za čas problémy s trávením a podráždením žalúdka, ktoré sa vo väčšine prípadov za 1 − 3 dni vyriešia samé alebo pomocou rozumné diéty. Ak však príznaky gastritídy pretrvávajú dlhšie ako jeden týždeň, je konzultácia s lekárom úplne na mieste.

Ako sa gastritída diagnostikuje

Pri podozrení na chronický zápal žalúdka je spravidla vykonávaná gastroskopia a odber vzoriek sliznice žalúdka. Popri tom lekár často vykonáva aj krvné testy a prípadne i test stolice.

Čo pomáha na zápal žalúdka

Akútna gastritída sa lieči spravidla podávaním antacíd či iných liekov na zníženie tvorby žalúdočných kyselín a pokojom. Okrem toho je vhodné sa vyhýbať príliš tučným, koreneným a tiež horúcim pokrmom a naopak je dobré do jedálnička zaradiť sucháre, varenú koreňovú zeleninu, ryžu, banány a číre vývary. Z prírodných produktov sa hodia najmä bylinné čaje, napríklad rumančekový.

Chronická gastritída, ktorá je spôsobená bakteriálnou infekciou, sa spravidla lieči antibiotikami. U chronických stavov tiež často nastupuje diéta s vylúčením niektorých druhov potravín, ako je napríklad mlieko, pšenica a pod. V prípade, že chronický zápal žalúdka spôsobuje nedostatok vitamínu B12, je nutné tento prvok do organizmu dopĺňať. O týchto opatreniach však vždy musí rozhodnúť lekár po dôkladnom vyšetrení. Nikdy sa nesnažte chronickú gastritídu liečiť sami.

Prevencia gastritídy

Pre zníženie rizika vzniku zápalu žalúdka je vhodné dodržiavať tieto vcelku jednoduché pravidlá:

  • Konzumovať vyvážený jedálniček postavený na čerstvých potravinách s obmedzeným príjmom živočíšnych tukov a korenených pokrmov.
  • Nepiť alkohol.
  • Užívať lieky len v najnutnejších prípadoch.
  • Nefajčiť.
  • Vyhýbať sa stresu.

Prírodný tip od našej lekárničky

Jedzte pravidelne, ale menšie porcie nedráždivej stravy, najlepšie dobre varenej obilniny, ryže, cestoviny so zeleninou. Vhodná je šťava z mrkvy a kapusty, ak vlastníte odšťavovač, je najlepšie si pripraviť vždy domácu a čerstvú a piť 1 - 2 poháre denne. Z byliniek sa hodí rumančekový čaj, fenikel, medovka a tiež sladké drievko. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Témy článku
Trávenie Choroba
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.