MojaLekáreň.sk

Vlhký, či suchý kašeľ: čo na neho platí?

Máte kašeľ a neviete, čo s ním robiť? Kašeľ sa navyše delí na vlhký a suchý... viete, ako ich od seba rozoznáte? Prečítajte si náš článok.

Vlhký, či suchý kašeľ: čo na neho platí?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

O kašli

Kašeľ je obranný reflex, ktorým sa organizmus bráni pred vniknutím cudzorodých látok, alebo chce prítomné látky odstrániť z dýchacích ciest. Príčinou kašľa môže byť ochorenie alebo vonkajšie vplyvy, akými sú prach, cigaretový dym.

Druhy kašľa

Kašeľ môže byť vlhký alebo suchý. Sú navzájom odlišné, a preto sa musia aj inak liečiť.

Vlhký kašeľ - produktívny kašeľ sprevádzaný zvýšenou tvorbou hlienu. Pri ňom je potrebné vykašliavať a vykašliavanie podporovať.

Suchý kašeľ - netvorí sa hlien, nie je čo vykašliavať, kašeľ dráždi priedušnicu a hrdlo a môže byť aj bolestivý. Suchý kašeľ je potrebné tíšiť, aby dráždenie dýchacích ciest bolo čo najmenšie.

Najpredávanejším produktom na vlhký kašeľ je Mucosolvan®. Jeho súrodencom pre liečbu suchého kašľa je Mugotussol™. Dokáže utíšiť suchý kašeľ rýchlo a na dlho, tlmí aj dráždenie v krku vyvolané suchým kašľom. Účinkuje už po 5 minútach a pôsobí až 6 hodín. Mugotussol™ je voľbou pre liečbu suchého kašľa u dospelých a detí od 12 rokov, ktorých obťažuje dráždivý kašeľ ako počas dňa, tak aj v noci.

Ide o lieky na vnútorné užívanie. Účinná látka Ambroxoli hydrochloridum (Mucosolvan®). Liečivá látka Dextromethorphani hydrobromidum monohydricum (Mugotussol™). Čítajte podrobne príbalový leták. Ďalšou vhodnou alternatívou na liečbu suchého kašľa je Tussin, ktorý môžu užívať dospelí a deti od 2 mesiacov.

Na vykašliavanie u detí môžeme zvoliť aj rastlinný liek Hedelix, ktorý sa používa na liečbu zápalov dýchacích ciest sprevádzaných tvorbou hlienu a liečbu príznakov chronických zápalových ochorení dýchacích ciest.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Deti a mamičky Lieky na bolesť Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.