MojaLekáreň.sk

Toxoplazmóza a prečo ju nepodceňovať

Je malá, nenápadná a málokto o nej vie, že ju má alebo mal. Je ale tiež nočnou morou budúcich mamičiek, pretože môže výrazne ohroziť život ich nenarodeného dieťatka alebo ovplyvniť jeho zdravý vývoj. Trúfne si aj na ľudský mozog a vie nám poriadne zavariť. Vie ovplyvniť naše správanie a v ohrození môžu byť ženy aj muži. Dokonca zvyšuje riziko dopravných nehôd - už viete, o kom je reč? Áno, ide o chorobu s názvom Toxoplasmosa gondii.

Toxoplazmóza a prečo ju nepodceňovať
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

O čo ide

Toxoplasmosa gondii je jednobunkový prvok, ktorý spôsobuje rovnomennú chorobu zvanú toxoplazmóza. Inkubačná doba je asi 1-3 týždne a u 95% nakazených môže prebehnúť bezpríznakovo. Podľa odhadov ju hostí asi 1/3 populácie. Toxoplazmóza sa prenáša zo zvierat na človeka, pričom konečným hostiteľom, v ktorom sa dokáže množiť, je mačka.

Napadá stavovce, najčastejšie vtáky a hlodavce, teda zvieratá, na ktorých si potom mačka môže pochutnať. Mačka umožní rozmnoženie prvoka vo svojom tele a ten jej na oplátku uľahčí lov svojej koristi. Ak sa prvok dostane do tela obete, tá stráca svoju prirodzenú plachosť a dokonca viac riskuje. Z bojazlivej a plachej myši sa stáva nebojácna, až drzá myš.

Infikovaná mačka vylučuje v stolici 2-3 týždne po nakazení vajíčka toxoplazmózy. Po čase si vytvorí protilátky, nie je naďalej infekčná a ani po opätovnom nakazení vajíčka už nevylučuje. Vajíčka potrebujú 24 hodín na vzduchu, aby dozreli a vyliahol sa z nich spomínaný záškodník.

Kde na ňu môžete naraziť

Z nákazy nemôžeme obviňovať len mačky, aj keď práve ony sú tým posledným článkom. Človek sa častejšie nakazí toxoplazmózou zo zle umytej zeleniny a ovocia (najčastejšie z domácich záhradiek, kde sa na ňu dostanú výkaly mačiek) a nakazeného zle tepelne upraveného mäsa (tehotné ženy a ženy, ktoré sa o dieťa snažia, by tak mali zabudnúť na tatarák a ochutnávanie akéhokoľvek nedovareného mäsa pri varení).

Riziko sa skrýva aj v nepasterizovaných mliekach a infikovaných tepelne neupravených vajciach. Ako som už spomenul, v mnohých prípadoch sa u ľudí príznaky neprejavia, alebo len veľmi mierne. Prejavy potom vyzerajú ako obyčajná chrípka sprevádzaná únavou, malátnosťou, horúčkou, bolesťou hlavy a svalov, zdurením lymfatických uzlín (hlavne šijových) a poruchami videnia (rozmazané videnie).

Pre bežného, ​​zdravého človeka nie je toxoplazmóza nebezpečná (okrem tehotných žien). Telo infekciu prekoná a vytvorí si doživotné protilátky.

Komu škodí

Na pozore by sa však mali mať ľudia s oslabenou imunitou (najmä v dôsledku infekcie HIV, liečby cytostatikami, či po transplantácii). V týchto prípadoch môže nastať reaktivácia infekcie, ktorá má najčastejšie mozgovú formu a je sprevádzaná degeneráciou mozgových buniek, kŕčmi, poruchami vedomia a motoriky až ochrnutím, alebo očnú formu s ťažkými zápalmi sietnice.

Ďalšími prejavmi môže byť aj ťažký zápal pľúc a srdcového svalu. Neliečená, resp. neskoro liečená primárna infekcia či reinfekcia u imunitne oslabených ľudí môže byť smrteľná.

Ako ovplyvňuje správanie a psychiku

Toxoplazmóza ovplyvňuje psychiku a správanie. Infikovaní ľudia môžu mať až trikrát vyššie riziko dopravných nehôd. Ochorenie spôsobuje spomalenie reakčného času. Toxoplazmóza totiž vie, čo robí. U myší bolo preukázané, že spomalením obrannej reakcie je myš ľahšie ulovená mačkou, v ktorej sa môže ďalej spokojne množiť.

Ako sa jej vyhnúť

Ak sa chcete vyhnúť nákaze, odporúčame poriadne umývať ovocie aj zeleninu a odpustiť si surové alebo polosurové mäso. A ak máte domáceho maznáčika v podobe štvornohej Micky alebo Murka, ktorí majú povolené vychádzky do prírody, čistite ich mačaciu toaletu aspoň každých 12 hodín, aby nedošlo k vyliahnutiu vajíčok v prípade, že by sa infikovali.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Potreby pre zvieratá

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.