MojaLekáreň.sk

Slnečná vyrážka

Ako sa slnečná alergia prejavuje, ako sa žihľavke vyhnúť a čo na ňu platí sa dozviete v našom článku.

Slnečná vyrážka
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako sa slnečná alergia prejavuje

Nepríjemné kožné reakcie po slnení sa objavujú najčastejšie na jar a v lete. Môže ísť len o neprimerané opálenie, ale objaviť sa môže aj žihľavka, svrbenie, ekzém a v najhoršom prípade i pľuzgiere. Spočiatku sa objavia svrbiace červené fľaky, ktoré sa za pár hodín menia na pupienky a pľuzgiere. Objavujú sa predovšetkým vo výstrihu, na krku, ramenách, rukách, nohách a chodidlách. Na tvári sa v dôsledku celoročného "otužovania" pohybom vonku na slnku väčšinou tieto príznaky neobjavujú.

Typy slnečných alergií

  • Malorka akné - pripomína bežné akné. Vzniká na koži vystavovanej slnečnému žiareniu v spojení s použitím určitých chemických látok v nevhodných opaľovacích krémoch či kozmetických prípravkoch
  • Fotoalergická reakcia - je spôsobená vzájomnou interakciou UV slnečného žiarenia a niektorých rastlín (zeler, petržlen, citrusové plody, ľubovník) či liekov
  • Polymorfná slnečná dermatóza - prejavuje sa červenými svrbiacimi fľakmi a pupienkami na oslnených častiach tela

Prevencia slnečnej vyrážky

Prevenciou slnečnej alergie sú

  • kvalitné opaľovacie prípravky proti slnečnej alergii s vysokým faktorom,
  • používanie prírodných kozmetických produktov a tiež
  • kvalitné prípravky po opaľovaní.

Zabudnite na priame slnko

... ak užívate lieky, ktoré môžu pôsobiť fotosenzitívne (zvyšujú citlivosť pokožky na pôsobenie slnečných lúčov) - napr. ľubovník, niektoré antibiotiká a chemoterapeutiká, niektoré lieky na zníženie krvného tlaku, gély, krémy a masti obsahujúce ketoprofén, hormonálna antikoncepcia, niektoré diuretiká, psychofarmaká, cytostatiká, atď. Informáciu o možnom zvýšení citliovosti na slnko hľadajte v príbalovom letáku.

Čo ešte robiť preventívne

  • zvýšte príjem betakaroténu - odporúčame začať cca 14 dní pred odchodom k moru alebo do hôr. Pokožku je dobré na slnečné žiarenie pripraviť. Už niekoľko týždňov pred odchodom je dobré ju začať vystavovať slnku a dobu postupne predlžovať.
  • pomôcť môžu aj homeopatiká. Pre prevenciu sú vhodné Hypericum perforatum 15CH a Natrum muriaticum 15CH. S prevenciou pomocou homeopatík je potrebné začať cca 3 týždne pred odchodom na dovolenku. Väčšinou sa užíva 10 granúl 1x týždenne a potom 5 granúl 1x denne pri pobyte na slnku.

Čo robiť, keď sa vyrážka objaví

  • použite lieky užívané pri klasických alergiách (z voľnopredajných sú vhodné napr: Zyrtec, Zodac, Claritine, Xyzal, Analergin®, Apo-cetirizín, Levoxal, atď.)
  • ochladzujte pokožku studenými obkladmi, jogurtom, tvarohom, octom či studeným čiernym čajom.
  • pri silno svrbiacich a pľuzgierovitých prejavoch je nutné navštíviť lekára.

Voľte kvalitné opaľovacie prípravky

Najdôležitejšou ochranou nielen proti slnečnej alergii, ale aj proti spáleniu, predčasnému starnutiu pokožky a melanómu sú kvalitné opaľovacie prostriedky a vysoká ochrana proti UVA žiareniu.

Náš tip - obnovujte ochranu pokožky

Ani vodeodolný prípravok nevydrží celý deň, preto je potrebné ochranu počas dňa niekoľkokrát obnovovať - ​​ideálne po približne 2 hodinách pobytu na slnku. Aby opaľovací prostriedok chránil tak, ako má, je dôležité ho naniesť v dostatočnom množstve cca 20 až 30 minút pred tým, než vyrazíme von.

Slnko opaľuje aj vo vode a v tieni

Ochranný faktor je funkčný po natretí 2 gramov na cm2 pokožky. Lekári odporúčajú naniesť väčšiu súvislú vrstvu tak, aby bola koža biela a nechať krém vstrebať. Myslieť by sme mali aj na to, že slnko opaľuje aj vo vode, v tieni a pod mrakom. U detí platia všetky tieto pravidlá dvojnásobne.

Využite dermokalkulačku

Starostlivo sme roztriedili našu ponuku viac ako 300 produktov podľa ich najlepších vlastností. Stačia 3 jednoduché kroky a váš ideálny opaľovací prípravok je tu! Pomôže vám naša... DERMOKALKULAČKA.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika opaľovanie Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.