MojaLekáreň.sk

Rukavice a koronavírus

Celodenné nosenie rukavíc vás pred nákazou koronavírusom neochráni. Pri správnom použití môžu ale napomôcť znížiť riziko nakazenia. Ako ich správne používať, aby sme boli čo najviac chránení?

Rukavice a koronavírus
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Druhy rukavíc

Jednorazové rukavice môžu byť vyrobené z latexu, vinylu alebo nitrilu. Môžu byť púdrované alebo bez púdru.

  • Latexové rukavice sú veľmi elastické, mäkké a príjemné na nosenie. Latex je najpoužívanejší materiál na výrobu rukavíc, avšak u citlivejších jedincov môže vyvolávať alergie.
  • Vinylové rukavice majú hladký povrch. Sú lacnejšie, ale menej pružné a menej odolné na pretrhnutie ako latexové alebo nitrilové rukavice.
  • Nitrilové rukavice nespôsobujú žiadne alergické reakcie. Majú väčšiu odolnosť voči pretrhnutiu, ale o niečo menšiu pružnosť než latex.
  • Púdrované rukavice sa ľahšie navliekajú, predovšetkým, keď je koža vlhkejšia (pot).
  • Nepúdrované rukavice sa používajú tam, kde kontaminácia púdrom nie je žiaduca.

Kedy rukavice používať?

Rukavice možno použiť všade tam, kde sa bojíte prenesenia vírusu z predmetov na ruku. Patria medzi ne napríklad nákupné vozíky, verejná doprava, kľučky, bankomaty, atď.

Všetko s mierou

Ak by ste rukavice mali na rukách stále, mohlo by dochádzať k prenosu z rukavíc na ďalšie predmety. Aby ste znížili prípadný prenos z rukavíc na čo možno najnižšiu mieru, je potrebné ich po použití zložiť, zabaliť do vrecka a vyhodiť do koša.​

V ktorom momente použiť rukavice

  • Rukavice si nasaďte tesne pred plánovanou činnosťou a zložte ihneď po nej. (Napr. po tom, čo si otvoríte dvere, zvolíte PIN na bankomate, vystúpite z MHD či upracete nákupný košík.)
  • Potom si ruky vydezinfikujte dezinfekčným prostriedkom, ak ho máte po ruke.

Čo v rukaviciach rozhodne NEROBIŤ

V rukaviciach si nesiahajte na tvár, oči a nos. Nie je vhodné v nich siahať ani na mobil, kľúče, peňaženku, kartu a ostatné osobné veci, ktoré často používate. Ak na ne v rukaviciach siahate, musíte tieto predmety pravidelne dezinfikovať. V žiadnom prípade, by ste v týchto rukaviciach nemali siahať ani na nebalené pečivo! Na svoje rukavice si nasaďte rukavice, ktoré sú umiestnené pri pečive, alebo použite kliešte na pečivo.

Ako si správne nasadiť a zložiť rukavice

Nasadzovanie:

  1. Pri nasadzovaní rukavice sa dotýkajte iba malej časti okolo zápästia. Natiahnite ju.
  2. Druhú rukavicu vytiahnite holou rukou. Opäť sa jej dotýkajte iba v hornej časti okolo zápästia.
  3. Aby ste zamedzili tomu, že sa rukou dotknete pokožky, obráťte koniec rukavice mierne "naruby" a natiahnite ju na ruku.

Skladanie:

  1. Jednou rukou chyťte okraj rukavice na druhej ruke. Pomaly sťahujte rukavicu tak, aby sa postupne rolovala dole či sa obrátila naruby.
  2. Touto obrátenou rukavicou uchopte okraj rukavice na druhej ruke a postup opakujte. Pri konečnom skladaní druhej rukavice, ju pretiahnite cez už zloženú prvú rukavicu. Vznikne tak jednotný "odpad" z dvoch rukavíc, ktoré sú otočené naruby. Nehrozí tak masívne šírenie patogénov z ich povrchov.
  3. Rukavice vložte najlepšie do vrecka a takto zabalené, vhoďte do odpadkového koša. Rozhodne ich neukladajte na stôl či iné miesto.
  4. Po zložení rukavíc si riadne umyte alebo vydezinfikujte ruky.
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.