MojaLekáreň.sk

Respirátory − použitie, starostlivosť a dezinfekcia

Novo je na Slovensku povinnosť nosiť respirátory v miestach s vyššou koncentráciou ľudí (obchody, čakárne u lekára, MHD atď,...). Dnes sa zameriame na to, ako sa o ne starať, aby chránili nielen nás, ale aj naše okolie.

Respirátory − použitie, starostlivosť a dezinfekcia
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Novinky ministerstva zdravotníctva

Vždy aktuálne informácie o platných nariadeniach nájdete priamo na stránkach MZ SR.

Ako si vybrať správny respirátor

Pre ochranu pred koronavírusom odporúčame využívať respirátory triedy FFP2 a FFP3.

  • FFP2 respirátor (s účinnosťou min. 94 %) − ide o strednú triedu respirátora, ktorý chráni pred pevnými a kvapalnými škodlivými prachmi, aerosólmi a dymom a filtruje min. 94 % aerosólov do veľkosti 0,6 mikrometrov (mikrometra) − zachytí tak nielen baktérie a vírusy (vr. SARS-CoV-2), ale napríklad aj pľúcny mor či tuberkulózu. 
  • FFP 3 respirátor (s účinnosťou 99 %) − ide o najvyššiu triedu respirátora, ktorý dokáže filtrovať min. 99 % aerosólov až do veľkosti 0,6 μm (mikrometra) − zachytí tak spoľahlivo vírusové ochorenia vr. vírusu SARS-CoV-2, ale aj azbestové častice či ďalšie toxické látky poškodzujúce ľudské zdravie.

Respirátor s výdychovým ventilom chráni iba vás!

Vydychovaný vzduch prechádza v tomto prípade cez výdychový ventil, ale nie pred výdychový filter. Ak je teda nositeľ tohto druhu respirátora nakazený vírusom SARS-CoV-2, vydychuje ho aj tak do okolia. Odporúčame teda voliť radšej respirátory bez výdychového ventilu prípadne, ak nemáte inú možnosť, prekryť výdychový ventil rúškom − najlepšie z nanovlákna.

Čo si všímať pri výbere respirátora

Ak chcete vybrať skutočne kvalitný respirátor, mal by vyhovovať platným normám, mal by pochádzať od overeného predajcu a balenie by malo vždy obsahovať návod na použitie alebo bezpečnostné pokyny v jazyku krajiny, v ktorej sa predáva.

  • Respirátor musí niesť čitateľné označenie jeho triedy + názov normy a rok jej vydania vr. informácie o roku vydania normy, ktoré zodpovedá typu masky (napr. EN 149) a triedy účinnosti (FFP1, FFP2, FFP3).
  • Respirátor musí tiež niesť označenie CE s číslom − toto číslo označuje subjekt, ktorý je zodpovedný za sledovanie kvality výroby daného respirátora
  • Respirátory kupujte v overenom eshope (tie rizikové môžete nájsť napr. na stránkach SOI) alebo u overeného predajcu − všímajte si jeho históriu a zákaznícke recenzie
  • Vždy sa zaujímajte o návod na použitie, ktorý má byť podľa platnej legislatívy v jazyku krajiny, v ktorej sa respirátor predáva. Niekedy je tento návod priložený vo vnútri balenia, niekedy býva vytlačený priamo na obale produktu.

Ako správne nosiť respirátor

V balení každého respirátora by ste mali nájsť návod, ako si ho správne nasadiť a prípadne aj bezpečnostné inštrukcie (napr. ako dlho vám vydrží).

Voľte správnu veľkosť respirátora − nesmie vám byť ani príliš tesný, ani príliš voľný. Pred použitím respirátor skontrolujte, či nie je poškodený − v tom prípade ho ihneď vymeňte za nový!

Návod, ako si nasadiť respirátor:

  1. pred použitím si dôkladne umyte ruky,
  2. vyberte respirátor z obalu, roztvorte ho
  3. priložte vydutú časť k tvári,
  4. zafixujte respirátor elastickými popruhmi za uši tak, aby vám zakrýval ústa, nos a časť brady,
  5. vytvarujte prstami kovovú sponu v hornej časti respirátora tak, aby kopírovala tvar vášho nosa
  6. pred použitím otestujte dlaňami, či respirátor správne tesní

Obzvlášť dobrý pozor musíte potom dávať pri skladaní respirátora.

Ako si správne zložiť respirátor:

  1. pred zložením respirátora si umyte ruky
  2. chyťte elastický popruh, ktorý máte za uchom a zložte respirátor
  3. držte respirátor iba za elastický popruh − samotného respirátora sa nedotýkajte!
  4. uložte respirátor do pripraveného obalu, zabezpečte ho a vyhoďte
  5. opäť si dôkladne umyte a vydezinfikujte ruky

Starostlivosť o respirátor 

Každé balenie respirátora by malo obsahovať bezpečnostné upozornenie, po akom čase ho musíte vymeniť a ako s ním zaobchádzať po použití. Respirátor FFP2 a FFP3 má maximálnu účinnosť 8 hodín (t. j. jednu smenu) − neznamená to však, že je po celý čas 100 % účinný. Záleží totiž nielen na čase používania, ale aj na prostredí, v ktorom ho nosíte a tiež na tom, ako sa o neho staráte.

Respirátor je teda určený na jedno použitie − ak ho dezinfikujete alkoholom, umyjete vodou alebo saponátom, tak tým podstatne znížite jeho funkčnosť a môžete ho nenávratne poškodiť.

Sterilizácia respirátora

Na jar 2020, kedy bolo respirátorov nedostatok, prišli pracovníci katedry jadrovej chémie Fakulty jadrovej a fyzikálno inžinierskej ČVUT v Prahe s tvrdením, že v prípade núdze je možné respirátor sterilizovať, aby mohol byť použitý opakovane. Táto sterilizácia však znižuje účinnosť respirátora v priebehu času.

Podľa ČVUT je možné vykonať v núdzovom prípade sterilizáciu takto:

  • teplom − horúcou parou alebo v mikrovlnnej rúre,
  • UV žiarením − UV lampou (horské slnko),
  • dezinfekčným prostriedkom,
  • pasterizáciou − suchý ohrev pri teplote 60 − 70 °C,
  • ozónom.

Ako sterilizovať respirátor nájdete priamo na stránke ČVUT.

Stačí 7 respirátorov

S ďalším spôsobom, ako zaobchádzať s respirátormi prišiel nedávno v rozhovore pre Seznam.cz, expert z Ústavu chemických procesov Akadémie vied, Ing. Vladimír Ždímal, Dr. CSc. Ten v ňom tvrdí, že si stačí zaobstarať iba 7 respirátorov − na každý deň v týždni máte teda iný respirátor. Po uplynutí týždňa, kedy je respirátor umiestnený na vzduchu vyschne, vírus v ňom už nie je aktívny a dá sa použiť znovu.

Sterilizácia respirátora v teplovzdušnej rúre

Ďalším tipom je potom sterilizácia respirátora horúcim vzduchom – t. j. zahriať ho v teplovzdušnej rúre na 80 °C počas 60 minút. Určite buďte ale pri vkladaní obozretní − respirátory majú rôzne konštrukcie a musíte teda dať veľký pozor a byť pri ohreve prítomní. Presný návod, ako postupovať nájdete v materiáli iniciatívy odborníkov Sneh.

Zdroj: BOZP - Filtrační třídy FFP respirátorů

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.