MojaLekáreň.sk

Repík lekársky

Repík lekársky bol využívaný v mágii a na liečenie už od starodávnych čias. Na čo však naozaj slúži? Prezradíme v našom článku.

Repík lekársky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je repík lekársky a kde ho nájdeme

Repík patrí medzi najstaršie liečivky. Využívali ho už starí Gréci a Slovania a dodnes je považovaný za jednu z najúčinnejších bylín. Od pradávna ho ľudia používali na liečbu zažívacích porúch a hojenie pokožky. O sile repíka vypovedá jeho ľudové označenie ako "kráľa všetkých bylín".

Ide o planú trvalú bylinu kvitnúcu žltými kvetmi počas celého leta. U nás hojne rozšírená a dorastá do výšky 1 m. Zbiera sa kvitca ať, ktorá obsahuje triesloviny, silice, kyselinu kremičitú, ďalej horčiny, cholín, flavonoidy, vitamín C a minerálne látky ako železo a kremík.

Repík je výbornou bylinkou pre zdravie celej rodiny. Môžu ho krátkodobo aj ženy v tehotenstve a pri dojčení.

Čo obsahuje repík lekársky

Repík lekársky obsahuje veľké množstvo trieslovín, liečivých favonoidov a horčín. Ďalej menšie množstvo kyseliny kremičitej, silíc a vitamínu C.

Účinky repíka lekárskeho

Triesloviny a horčiny podporujú tvorbu žalúdočných a črevných štiav, čo priaznivo pôsobí na celé trávenie a vylučovanie. Repík podporuje správne fungovanie pečene a žlčníka, čo je využívané v rade tráviacich ťažkostí. Môžeme repík použiť v prípade črevných nevoľnosti, kedy napomáha normalizovať naše trávenie, alebo po diétnej chybe, kedy vďaka podpore správnej činnosti žlčníka a pečene sa s nepríjemnou situáciou lepšie vyrovnáme.

  • Vďaka obsahu flavonoidov repík podporuje normálny stav cievnej steny a celej obehovej sústavy.
  • Vďaka kyseline kremičitej a siliciam repík priaznivo pôsobí na zdravie našich močových ciest a obličiek.
  • Účinky repíka sa uplatňujú aj v čajoch na dýchacie cesty a v podpore prirodzenej obranyschopnosti tela.
  • Repík je ďalej veľmi dobre známy pre svoje priaznivé účinky na pokožku.

Repík lekársky na kožu

Využiť ho môžete aj pri umývaní kože detí a bábätiek. Vychladnutý Repíkový odvar pripravujeme denne čerstvý a pomocou namočené jemnej látky alebo plienky zvlhčujeme 2x denne na miesta potreby a necháme zaschnúť. U malých bábätiek s celotelovými prejavmi je možné použiť odvar z repíka do krátkodobého kúpeľa.

Využitie repíka lekárskeho

Vnútorné použitie vo forme čaju (nálevu)​

Repík sa odporúča popíjať samostatne v prípade zažívacích ťažkostí. Postačí 1 lyžicu repíka zaliať šálkou vriacej vody a nechať 10 minút vylúhovať. Pijeme vždy 2 − 3 šálky za deň do zmiernenia ťažkostí.

Repík býva aj súčasťou čajových zmesí určených napr. na močové cesty, imunitný systém alebo podporu funkcií dýchacieho systému.

Vonkajšie použitie vo forme kloktadla​

Repíkový nálev je možné samostatne alebo so šalviou využiť vo forme kloktadla. Postačí 1 lyžicu repíka alebo zmesi bylín zaliať šálkou vriacej vody a nechať 10 minút vylúhovať. Po scedení a vychladnutí je možné týmto nálevom kloktať niekoľkokrát denne. Repíkové kloktadlo pôsobí na zdravie horných dýchacích ciest, slizníc a ďasien v ústach. Tento nálev na kloktanie môžu používať aj tehotné ženy.

Vonkajšie použitie na pokožku alebo do kúpeľa

Veľmi obľúbené je použitie repíka vo forme nálevu k oplachu kožných ťažkostí rôzneho charakteru. Nálevom je možné niekoľkokrát denne utierať ložiská kože, alebo si pripraviť silnejší odvar a použiť ho na kúpeľ celého tela alebo končatín. Repíkový kúpeľ nôh vám urobí po celodennom dni dobre.

Vonkajšie použitie vo forme masti​

Repíkovú masť môžeme využiť ako prvú pomoc k hojeniu akýchkoľvek poranení kože. Uľahčuje zacelenie a hojenie rán. Podporuje správne funkcie cievnej výstelky, preto masť môžeme použiť aj na otlaky, pomliaždeniny, unavené nohy a kĺby.

Bachove esencie

Repík nájdeme aj vo forme Bachových esencií. Hodí sa pre navodenie duševnej rovnováhy a pokoja.

Pozor pri sušení!

Sušenie má prebiehať rýchlo. Ak bylina zhnedne, je už nepoužiteľná. Zberané časti by nemali obsahovať zrelé plody.

Ak si nie ste istí svojím zdravotným stavom, kombináciou užívaných liekov a vhodnosti použitia repíka lekárskeho, radšej sa vždy poraďte so svojim lekárom alebo lekárnikom.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Srdce a cievy Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.