MojaLekáreň.sk

Rakytník rešetliakový - vitamínová bomba

Rakytník rešetliakový obsahuje vysoký podiel vitamínu C - jediná oranžová bobuľka totiž obsahuje celú odporúčanú dennú dávku tohto dôležitého vitamínu!

Rakytník rešetliakový - vitamínová bomba
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Rakytník a jeho účinky

  • podporuje imunitný systém - okrem vitamínu C obsahuje aj vitamín A, organické kyseliny a má aj biostimulačné účinky. Užívanie rakytníka je preto vhodné pri najrôznejších virózach, chrípkach a angíne.
  • podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov
  • podporuje funkciu krvného obehu, pružnosť a priechodnosť ciev - obsahuje semená, ktoré sú zdrojom oleja bohatého na flavonoidy, ktoré znižujú krvný tlak
  • podporuje správne fungovanie tráviaceho traktu, správne trávenie
  • podporuje organizmus pri očiste od toxických splodín a civilizačného stresu

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej sa lisuje za studena a je tak zaručené zachovanie všetkých biologicky aktívnych látok dôležitých pre ľudské zdravie. Olej z rakytníka má tmavo oranžovú farbu a je považovaný za to najcennejšie z celej rastliny.

100% rakytníkový olej užívajte pravidelne a dlhodobo

  • podporuje správne fungovanie cievneho systému - tonus, vitalitu
  • podporuje správne fungovanie pokožky, jej kvalitu, vzhľad, hydratáciu
  • podporuje prirodzenú obranyschopnosť

Najdôležitejšie látky v rakytníka a rakytníkovom oleji a ich účinky

  • vitamín C - rakytník obsahuje v priemere až 24x viac vitamínu C než citrón a 18x viac ako kiwi
  • vitamín E - priaznivo ovplyvňuje pokožku, pružnosť ciev, aj ďalšie telesné tkanivá, pôsobí na plodnosť, neutralizuje voľné radikály
  • vitamín K - jeho nedostatok vedie k poruchám zrážanlivosti krvi, krvácaniu z rôznych orgánov a tkanív a tvorbe modrín
  • vitamín P (bioflavonoidy) - pôsobí ako antioxidant, posilňuje obranyschopnosť, chráni žily a tepny - zvyšuje ich odolnosť. Vitamín P napomáha vylučovaniu toxických prvkov z tela a spoločne s vitamínom C je podporným prostriedkom pri vírusových ochoreniach (napr. chrípky a oparov)
  • provitamín A (beta karotén) - v organizme sa mení na vitamín A, má antioxidačné účinky, napomáha zlepšovať zrak, funkciu pľúc, hrubého čreva, prostaty a mozgu
  • provitamín D - v organizme sa premieňa na ďalšie druhy vitamínu D, je nevyhnutnou súčasťou v čase rastu detí, podporuje rast kostí a posilňuje ich v starobe
  • triesloviny - majú schopnosť účinne pôsobiť pri hnačkách a krvácaní v tráviacom ústrojenstve. Celkovo napomáhajú pri zápaloch v žalúdku a črevách, pri vonkajšom použití na kožu a sliznice majú sťahujúci, protizápalový a antibakteriálny účinok
  • organické kyseliny vínna a jablčná - upravujú peristaltiku čriev
  • omega - 3, 6 a 9 - nenasýtené mastné kyseliny chránia bunky pred deštrukciou a poškodením, znižujú riziko mozgových cievnych príhod a infarktu, zabraňujú vysúšaniu a vypadávaniu vlasov, napomáhajú hojeniu rán, podporujú odolnosť organizmu a vitalitu.
  • omega - 7 - táto vzácna mastná kyselina sa v prírode vyskytuje len zriedka, v rakytníkovom oleji je obsiahnutá až v 40-percentnej miere. Táto látka pôsobí na tráviaci trakt a je antioxidantom.

Recepty z rakytníka

Rakytníkový sirup

Sirup z rakytníka sa hodí pre posilnenie imunitného systému a ako prevencia i liečba prechladnutia či chrípok. Sirup z rakytníka je navyše veľmi chutný, a tak ho rady konzumujú aj malé deti.

Suroviny:

Postup:

Šťavu zahrejeme, ale zásadne nevaríme, mala by mať maximálne 65°C. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Po vychladnutí plníme do dôkladne vymytých fliaš a uchovávame v chlade a tme.

Rakytníkový likér

Aj pravidelná konzumácia malého množstva rakytníkového likéru má blahodarné účinky na ľudský organizmus.

Suroviny:

500 g plodov rakytníka
1 liter kvalitného číreho alkoholu
10 lyžíc medu

Postup:

Plody umyjeme, vložíme do veľkej nádoby a roztlačíme. Pridáme med a alkohol a necháme macerovať aspoň po dobu jedného mesiaca, ale môžeme aj dlhšie. Občas premiešame. Potom tekutinu najprv precedíme cez sitko a následne ešte cez plátno. Môžeme prípadne dosladiť podľa chuti medom. Likér nalejeme do fliaš, uzavrieme a skladujeme v chlade a tme.

Témy článku
Zdravie z prírody
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Škorica je jedným z najstarších a najobľúbenejších korenín na svete. Jej charakteristická vôňa a chuť obohacuje nielen sladké, ale aj slané jedlá. Okrem kulinárskeho využitia má škorica aj množstvo…

viac

Kazia sa vám často zuby alebo trpíte zápalmi ďasien? Aj to môžu byť príznaky celiakie u dospelých.

viac

Harmanček je jednou z najznámejších a najpoužívanejších liečivých rastlín v našej krajine. Je vhodný pre každého, okrem alergikov, a vďaka svojej jemnej, ale účinnej povahe je obľúbeným liekom v…

viac

Zápal pľúc je zápalové ochorenie pľúcneho tkaniva. Môžu ho spôsobiť baktérie, vírusy, plesne, ale aj rôzne chemické látky alebo alergie. Jeho odborný názov je pneumónia. Zápal pľúc môže postihnúť…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.