Moje srdcovky

Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Rakytník rešetliakový - vitamínová bomba

Rakytník rešetliakový - vitamínová bomba

Rakytník rešetliakový obsahuje vysoký podiel vitamínu C - jediná oranžová bobuľka totiž obsahuje celú odporúčanú dennú dávku tohto dôležitého vitamínu!

Rakytník rešetliakový - vitamínová bomba

Rakytník a jeho účinky

  • podporuje imunitný systém - okrem vitamínu C obsahuje aj vitamín A, organické kyseliny a má aj biostimulačné účinky. Užívanie rakytníka je preto vhodné pri najrôznejších virózach, chrípkach a angíne.
  • podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov
  • podporuje funkciu krvného obehu, pružnosť a priechodnosť ciev - obsahuje semená, ktoré sú zdrojom oleja bohatého na flavonoidy, ktoré znižujú krvný tlak
  • podporuje správne fungovanie tráviaceho traktu, správne trávenie
  • podporuje organizmus pri očiste od toxických splodín a civilizačného stresu

Rakytníkový olej

Rakytníkový olej sa lisuje za studena a je tak zaručené zachovanie všetkých biologicky aktívnych látok dôležitých pre ľudské zdravie. Olej z rakytníka má tmavo oranžovú farbu a je považovaný za to najcennejšie z celej rastliny.

100% rakytníkový olej užívajte pravidelne a dlhodobo

  • podporuje správne fungovanie cievneho systému - tonus, vitalitu
  • podporuje správne fungovanie pokožky, jej kvalitu, vzhľad, hydratáciu
  • podporuje prirodzenú obranyschopnosť

Najdôležitejšie látky v rakytníka a rakytníkovom oleji a ich účinky

  • vitamín C - rakytník obsahuje v priemere až 24x viac vitamínu C než citrón a 18x viac ako kiwi
  • vitamín E - priaznivo ovplyvňuje pokožku, pružnosť ciev, aj ďalšie telesné tkanivá, pôsobí na plodnosť, neutralizuje voľné radikály
  • vitamín K - jeho nedostatok vedie k poruchám zrážanlivosti krvi, krvácaniu z rôznych orgánov a tkanív a tvorbe modrín
  • vitamín P (bioflavonoidy) - pôsobí ako antioxidant, posilňuje obranyschopnosť, chráni žily a tepny - zvyšuje ich odolnosť. Vitamín P napomáha vylučovaniu toxických prvkov z tela a spoločne s vitamínom C je podporným prostriedkom pri vírusových ochoreniach (napr. chrípky a oparov)
  • provitamín A (beta karotén) - v organizme sa mení na vitamín A, má antioxidačné účinky, napomáha zlepšovať zrak, funkciu pľúc, hrubého čreva, prostaty a mozgu
  • provitamín D - v organizme sa premieňa na ďalšie druhy vitamínu D, je nevyhnutnou súčasťou v čase rastu detí, podporuje rast kostí a posilňuje ich v starobe
  • triesloviny - majú schopnosť účinne pôsobiť pri hnačkách a krvácaní v tráviacom ústrojenstve. Celkovo napomáhajú pri zápaloch v žalúdku a črevách, pri vonkajšom použití na kožu a sliznice majú sťahujúci, protizápalový a antibakteriálny účinok
  • organické kyseliny vínna a jablčná - upravujú peristaltiku čriev
  • omega - 3, 6 a 9 - nenasýtené mastné kyseliny chránia bunky pred deštrukciou a poškodením, znižujú riziko mozgových cievnych príhod a infarktu, zabraňujú vysúšaniu a vypadávaniu vlasov, napomáhajú hojeniu rán, podporujú odolnosť organizmu a vitalitu.
  • omega - 7 - táto vzácna mastná kyselina sa v prírode vyskytuje len zriedka, v rakytníkovom oleji je obsiahnutá až v 40-percentnej miere. Táto látka pôsobí na tráviaci trakt a je antioxidantom.

Recepty z rakytníka

Rakytníkový sirup

Sirup z rakytníka sa hodí pre posilnenie imunitného systému a ako prevencia i liečba prechladnutia či chrípok. Sirup z rakytníka je navyše veľmi chutný, a tak ho rady konzumujú aj malé deti.

Suroviny:

Postup:

Šťavu zahrejeme, ale zásadne nevaríme, mala by mať maximálne 65°C. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú. Po vychladnutí plníme do dôkladne vymytých fliaš a uchovávame v chlade a tme.

Rakytníkový likér

Aj pravidelná konzumácia malého množstva rakytníkového likéru má blahodarné účinky na ľudský organizmus.

Suroviny:

500 g plodov rakytníka
1 liter kvalitného číreho alkoholu
10 lyžíc medu

Postup:

Plody umyjeme, vložíme do veľkej nádoby a roztlačíme. Pridáme med a alkohol a necháme macerovať aspoň po dobu jedného mesiaca, ale môžeme aj dlhšie. Občas premiešame. Potom tekutinu najprv precedíme cez sitko a následne ešte cez plátno. Môžeme prípadne dosladiť podľa chuti medom. Likér nalejeme do fliaš, uzavrieme a skladujeme v chlade a tme.

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam