MojaLekáreň.sk

Prírodnou cestou: Nechtíková masť

Nechtíková masť je skvelým pomocníkom v starostlivosti o suchú pokožku detí i dospelých. Zvyšuje odolnosť kože, vhodná na všetky boľačky, po spálení, napomáha hojeniu a zjemneniu jaziev.. Vyrobiť ju zvládnete aj sami doma.

Prírodnou cestou: Nechtíková masť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Keltské liečivko

Nechtík lekársky (lat. Calendula officinalis), je nádherná letnička dorastajúca do výšky pol metra, ktorá je typická svojimi žiarivo oranžovými kvetmi. Nechtík bol využívaný pre svoje liečivé účinky už v dobe Keltov, neskôr ho používali aj liečitelia a lekári.

Kvitnúce žiarivé slnko

Kvety nechtíka nám pripomínajú slnko a kvitnú do prvých zimných dní. Sú nabité karotenoidmi, vitamínom C, živicami, horčinami a ďalšími liečivými látkami. Kvety sa najčastejšie používajú vo forme nálevu na čaj, kúpeľa, do olejov či mastí. Rovnako je možné ho využiť v kuchyni, napríklad pri príprave žltej "šafranovej" ryže alebo do bylinkového masla.

Blahodarný olej

Olej z nechtíka lekárskeho má mnohostranné využitie. Vďaka obsahu hojivých a protizápalových látok sa využíva pri hojení rán, jaziev, popálenín, omrzlín či bodnutí hmyzom. Je vhodné ho odporučiť dojčiacim ženám na popraskané prsné bradavky po dojčení. Pripravíme si ho maceráciou, čiže lúhovaním kvetov za studena v kvalitnom základnom oleji (napr. slnečnicovom) po dobu 10 - 14 dní a poslúži nám ako základ nechtíkovej masti.

Nechtík hojí

Nechtíková masť je univerzálnym pomocníkom v starostlivosti o pokožku detí, bábätiek i dospelých. Má nádhernú zlatistú farbu a príjemnú vôňu, ktorú si určite zamilujete. Možno ju použiť na suchú pokožku, plienkovú dermatitídu, odreté koleno alebo lišaj na tvári.

Pomáha denne

"U nás doma je nechtíková masť každodenným pomocníkom. Mažem ju na všetky boliestky, ktoré zázrakom čoskoro pominú, napr. na suché a popraskané ruky, pery alebo päty." (PharmDr. Kamila Horníčková)

Ako vyrobiť nechtíkovú masť

Nechtíkovú masť pravidelne každé leto vyrábam zo záplavy nádherných kvetov, ktoré celé leto s deťmi zbierame na záhrade a nakladáme do slnečnicového oleja. Po 2 týždňoch macerácie kvetov v oleji na slnku ich následne zlejem do tmavej fľaše a uchovám pre následnú prípravu masti.

Na prípravu jednoduchej nechtíkovej masti za studena budeme potrebovať

Postup

  • Najprv si pripravíme nechtíkový olej maceráciou za studena. Čerstvé alebo dobre vysušené kvety nechtíka zalejeme kvalitným olejom a v uzavretej sklenenej nádobe necháme macerovať približne 2 týždne. Priebežne denne pohár otáčame, aby boli kvety neustále ponorené. Po 2 týždňoch olej zlejeme do fľaše a uchováme v chlade.
  • Na prípravu nechtíkovej masti si zaobstaráme kvalitný včelí vosk, nechtíkový olej a čisté umyté tégliky či malé poháre s uzáverom na uchovanie masti.
  • Odvážime si včelí vosk v pomere: na 100 g oleja 30 g včelieho vosku, a pomaly zahrievame na vodnom kúpeli do úplného rozpustenia vosku. Nevaríme. Akonáhle sa vosk rozpustí, ľahko miešame zmes do mierneho vychladnutia a následne môžeme pridať niekoľko kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja - ja volím levanduľový. Potom len nalejeme do čistých suchých kelímkov či pohárov na mastičky a otvorené necháme vychladnúť.
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.