MojaLekáreň.sk

Prestaňte sa trápiť s ušným mazom

Tvorba ušného mazu je prirodzený proces slúžiaci na ochranu zvukovodu. Ak sa ušný maz neodstraňuje, môže občas dôjsť k jeho stvrdnutiu, a to môže viesť až k zhoršeniu kvality počutia.

Prestaňte sa trápiť s ušným mazom
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je to ušný maz?

Ušný maz čiže cerumen je žltkastá tekutina v uchu, ktorá má za úlohu chrániť citlivú kožu vonkajšieho zvukovodu a vytvárať ochranu proti infekciám. V uchu udržuje prostredie, ktoré zabraňuje uchyteniu a množeniu patogénov. Ušný maz vzniká zmiešaním produktov žliazok, ktoré sa nachádzajú v koži, s odumretými bunkami pokožky, uvoľnenými chlpmi a nečistotami, ktoré sa zapíšu do zvukovodu zvonku.

Ušný maz − problém len pre niekoho

Sú však jedinci, ktorým sa tvorí maz nadmerne či majú zahnuté zvukovody a maz sa im dostáva z uší von horšie než ostatným. Medzi rizikovú skupinu patria aj starší pacienti a osoby používajúce audiofóny.

Nadbytok ušného mazu či dokonca vytvorenie zátky, ktorá vzikne napríklad nesprávnym čistením uší, môžu spôsobovať nedoslýchavosť, tlak až bolesti v uchu, závraty, pískanie či šelesty v ušiach.

Nielen nadbytok ušného mazu môže viesť k ťažkostiam. Ak je ušného mazu príliš málo, môže dochádzať k svrbeniu a zvýšeniu rizika poranenia jemnej pokožky vonkajšieho zvukovodu. To môže viesť k ľahšiemu zaneseniu infekcie a opakovaným zápalom zvukovodu.

Vyčistite si ucho malíčkom

Predtým si ľudia čistili uši pomocou malíčka. Malíček má presne takú veľkosť, ako je vonkajšia časť zvukovodu. Pri čistení uší si dajte na malíček papierovú vreckovku alebo uterák a vyčistite si ním tú časť zvukovodu, kam až dosiahnete. 

Ako si správne čistiť uši?

V prvom rade zabudnite na obľúbené vatové tyčinky. Ich používanie naopak zvyšuje riziko poranenia zvukovodu alebo bubienka, zastrčenie ušného mazu ďalej do zvukovodu a vzniku mazovej zátky.

Tvorba ušného mazu je prirodzený proces zaisťujúci ochranu zvukovodu. Väčšinou nie je potrebné ho čistiť, pretože predovšetkým vďaka pohybu drobných chĺpkov v uchu sa ušný maz posúva na vonkajšie ústie zvukovodu, kde potom vypadáva. Zvonka potom stačí uši (a tým i maz) utrieť napríklad vlhkým uterákom alebo papierovou vreckovkou. Niekedy je však potrebné vyčistiť ušný kanálik. Pri tom postupujte veľmi opatrne.

Na čistenie zvukovodu môžete použiť špeciálne kvapky či spreje, ktoré pomôžu ušný maz zmäkčiť, rozpustiť a odstrániť z ucha. Ďalšou možnosťou je použitie ušných sviec. Horiace ušné sviece vytvárajú teplo a mierne vákuum, ktoré pomôžu ušný maz zmäkčiť a vytiahnuť pri uchu von. Väčšinou stačí uši čistiť 1x týždenne.

Ak máte pocit, že máte ucho upchaté či sa už vyskytnú šelesty, tlaky či bolesť v uchu, navštívte lekára ORL, ktorý ucho šetrne vyčistí.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.