MojaLekáreň.sk

Prečo dať prednosť prírodným zubným pastám

Zubná pasta má v puse poriadne peniť, inak sa zubami nevyčistí dobre − tiež ste vyrástli na tejto polopravde? Nie je jedno, akú zubnú pastu používate. Dnes sa zameriame na tie prírodné.

Prečo dať prednosť prírodným zubným pastám
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Prečo by nás malo zaujímať zloženie zubnej pasty

Tak ako si strážime zloženie potravín, ktoré do svojho tela vpravíme, rovnako tak by sme mali byť na pozore aj pri zložení zubnej pasty. Predsa len ju používame na čistenie zubov, ktoré sú v ústnej dutine a je teda veľmi pravdepodobné, že značnú časť do seba telo cez dutinu vstrebe. Dokonca sa hovorí, že priemerný človek zje za rok takmer jednu tubu zubnej pasty.

Čím sa zuby čistili kedysi? Tak napríklad práškom zo spáleného chleba. Na tom môžeme pozorovať, že najzásadnejšiu úlohu hrá mechanické čistenie. V našom prípade ide teda o štetinky kvalitnej zubnej kefky. Pomôcť tomu môžu rôzne abrazívne látky. Ak sú však nutné ďalšie chemické prísady, fluorid či penidlá, je otázka.

Zloženie bežnej zubnej pasty

  • Brúsne látky čiže abrazíva. Tvoria asi polovicu zloženia zubnej pasty. Najčastejšie ide o uhličitan vápenatý alebo oxid kremičitý. Brúsne látky čistia zubnú sklovinu a pomáhajú odstraňovať zubný povlak. Abrazíva nevhodné veľkosti, alebo zastúpené v paste vo veľkom množstve môžu narušovať zubnú sklovinu.
  • Peniace prostriedky. Ako peniaca látka je najčastejšie používaný SLS čiže Laurylsulfát sodný. Táto látka prejavuje určitý alergénny potenciál a vysušuje, preto sa u prírodných pást tejto zložke výrobcovia vyhýbajú. Ústna dutina je potom zbytočne zaťažovaná a vysušovaná a môže dochádzať k tvorbe aftov či popraskaných kútikov.
  • Antimikróbne látky. Predtým veľmi bežne používaná antibakteriálna látka triclosan je dnes stále bežná v rade zubných pást... Môže však pôsobiť toxicky, narúšať imunitný systém, spôsobovať alergie a ďalšie reakcie.
  • Spojivá, konzervanty a príchute. Ani arómy a sladidlá nemajú úplne čistý štít a môžu mať neblahý vplyv. Ako sladidlo sa často používa aspartám, ktorý môže narušiť črevný mikrobióm.
  • A čo fluorid? Na ten existuje celý rad názorov. Je dokázané, že znižuje kazivosť zubov a to dokonca až o 30 %, čo nie je málo. Posilňuje totiž zubnú sklovinu voči zníženému pH v ústach. Avšak, fluorid sodný je toxická látka, ktorá pri vyšších dávkach môže narušiť obehovú či tráviacu sústavu. Aby sa tak stalo, museli by ste ale zjesť naozaj veľké množstvo zubnej pasty. 
  • Bieliace zložky bežných zubných pást sú založené na účinkoch peroxidu vodíkaV pastách sa nachádza vo veľmi malom množstve a závisí na stave našich zubov, kedy zvlášť u citlivých zubov nemusí našej sklovine vyhovovať. Veľmi účinné na bielenie sú ale aj prírodné látky ako je jedlá sódaenzýmy alebo najmodernejšie aktívne uhlie. Tieto 3 posledné látky prírodného pôvodu nachádzame ako v zložení konvenčných tak aj prírodných zubných pást.
  • Extrakty z bylín

Čo obsahujú prírodné zubné pasty

V prírodnej zubnej paste nájdeme tiež sladidlá, penidlá, abrazívne častice a konzervanty − to všetko prírodného pôvodu. Veľakrát jedna zložka zaisťuje v zubnej paste viac funkcií, preto ich zloženie býva často jednoduchšie.

Prírodné abrazívne látky

Medzi prírodné abrazívne látky sa používajú rôzne íly, jedlá sóda, morská soľ, kokosový olej alebo čierne uhlie. Bieliace účinky zaisťujú čiastočne abrazívne látky, alebo pridávaná jedlá sóda, enzýmy alebo už spomínané aktívne uhlie.

  • Peniace látky prírodného pôvodu nepenia tak veľa, ako penidlá na báze SLS, zato vyčistia naše zuby šetrne bez rizika alergie.
  • Ako vonné a chuťové zložky, ktoré pastu súčasne aj konzervujú sú používané éterické oleje. Najčastejšie ide o éterický olej z mäty piepornej, prípadne ďalšie oleje ako klinček, oregano, tymian, rozmarín alebo badián.
  • Ako sladidlo sa používa xylitol (brezový cukor) alebo stévia. 
  • Hojivé a antimikróbne účinky zaisťujú esenciálne oleje z rôznych bylín.
  • Fluorid sodný niekedy býva súčasťou, inokedy nie. Veľakrát je jeho obsah znížený na potrebné minimum.
  • Extrakty z bylín

Ak chcete dať zbohom toxínom, umelým farbivám a konzervantom, a napriek tomu mať čisté svedomie v starostlivosti o svoj chrup, dajte prírodným pastám šancu, určite vás milo prekvapia. Navyše používaním prírodnej kozmetiky všeobecne môžeme mať oveľa pokojnejšie svedomie v otázkach ekológie. Prírodná kozmetika je voči životnému prostrediu preukázateľne šetrnejšia.

Použite škrabku na jazyk

Podľa ajurvédy patrí k pravidelnej rannej zubnej hygiene tiež očista čiže škrabanie jazyka. Na tento účel sa používajú špeciálne kovové škrabky. Postačia ale aj bežne dostupné plastové škrabky na jazyk alebo kovová lyžička. Postupuje sa tak, že hneď ráno pred prvým jedlom a nápojmi sa očistí niekoľkými ľahkými ťahmi jazyk od povlaku, ústa sa dostatočne vypláchnu vodou a následne sa zubami vyčistia kefkou a zubnou pastou, ideálne prírodnou. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Tipy na overené značky prírodných zubných pást

WELEDA

Medzi najznámejšie značky prírodnej kozmetiky patrí nemecká značka Weleda. Aj tá má svoj rad zubných pást či gélov, ktoré sa tešia veľkej obľube a majú medzi zákazníkmi skutočne dobré recenzie. Asi najväčším hitom je nechtíková zubná pasta, ale za zmienku stojí aj zubná pasta Ratanhia, ktorá je určená špeciálne pre krvácajúce ďasná.

LAVERA

Zástancovia prírodnej kozmetiky určite poznajú značku Lavera, ktorá ponúka široký sortiment prírodných produktov pre celú rodinu. Lavera má tiež bohatú ponuku prírodných zubných pást − s fluórom aj bez, detskú, pre citlivé zuby a ďasná alebo bieliacu.

HERBADENT

Značka, ktorá sa zameriava na starostlivosť o zuby, ďasná a celú ústnu dutinu. Okrem kvalitných prírodných zubných pást nájdete v ponuke tiež ústne vody a zubné kefky.

ECODENTA

Prírodné zubné pasty, ktoré sa stali veľkým hitom posledných rokov. A to obzvlášť čierna pasta, ktorá obsahuje výťažok čierneho uhlia a má bieliace účinky.

Ďalšie značky prírodnej kozmetiky, ktoré majú v ponuke prírodné zubné pasty:

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Prírodná kozmetika Prírodné zubné pasty

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.