Pestrec mariánsky − Silybum marianum
Pestrec je krásny bodliak pochádzajúci zo Stredomoria. U nás sa vo voľnej prírode síce nevyskytuje, ale môžeme si ho vypestovať zo semienok. Rastlina je jedno až dvojročná, s typickými mramorovanými pichľavými listami a fialovým kvetom bodliaka. Pestrec poznali už Gréci a Rimania, a okrem jeho účinkov ako liečivky sa využíval aj v kuchyni ako zelenina.
Čo sa zberá
Zbierajú sa plody z kvetu bodliaka po odkvitnutí. Celá hlavica bodliaka sa musí nechať dozrieť, semená sa vyberú a odstraňuje sa páperie. Celý tento postup je celkom zdĺhavý a náročný, preto sa oplatí si semienka alebo olej zakúpiť. Predtým sa v ľudovom liečiteľstve užívali aj listy z pestreca a tiež koreň.
Čo pestrec obsahuje
Pre liečivé účinky sa využívajú plody pestreca, niekedy označované ako semienka. Účinnou látkou je silymarín, ktorý sa nachádza v šupke semien.
Silymarín − ide o súhrnné označenie viacerých látok. Ide o zmes flavonoidov – silybínu, silydianínu a silychristínu – spoločne nazývaných silymarín. Ďalej obsahujú bielkoviny, antioxidanty ako kvercetín, ďalej aminokyseliny, histamín, tyramín, silice a horčiny. Olej z pestreca obsahuje nenasýtené mastné kyseliny ako je kyselina linolová, karotenoidy, steroly a vitamín E.
Na čo je dobrý pestrec
Pestrec je jednou z najdlhšie používaných a známych bylín na regeneráciu a zdravé fungovanie pečene a vyrovnané trávenie.
- Extrakt z pestreca pôsobí ako antioxidant − chráni teda všetky telesné bunky pred vonkajšími radikálmi.
- pestrec pôsobí priaznivo hlavne na zažívanie a funkcie pečene a prečistenie tela.
- Podieľa sa na udržaní normálnej hladiny cukru v krvi.
- Podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela.
- Podporuje normálnu činnosť srdca.

Pestrec pre doliečenie otráv a intoxikáciu
Pestrec regeneruje a posilňuje obranyschopnosť pečeňových buniek − má hepatoprotektívny účinok. Používa sa tiež na doliečovanie po otravách, intoxikáciách jedovatými látkami alebo ochoreniach, kedy je potrebné podporiť očistné funkcie tela. Flavonoid silybín sa samostatne využíva ako antidotum pri otravách jedovatou muchotrávkou zelenou.
Ako sa pestrec používa
- Drvené semienka − semienka sa môžu konzumovať drvené samostatne alebo pridávať do jedla (na kašu alebo do nátierky). Pozor, veľmi rýchlo žltnú, je vhodné ich drviť tesne pred použitím.
- Olej z pestreca − olej obsahuje účinný silymarín − má mierne horkastú chuť. Je možné ho užívať po 1 lyžičke ráno na lačno alebo do šalátovej zálievky. Olej tepelne neupravujeme. Uchovávajte ho v chlade, chránený pred svetlom. Je možné ho používať aj na podporu hojenia kože.
- Extrakt z pestreca − silymarín − alkoholový extrakt sa ľahko užíva a dobre dávkuje.
- Výživové doplnky s extraktom z pestreca.
- Vodný výluh z pestreca čiže príprava vo forme čaju nedokonale vylúhuje účinný silymarín, preto je vhodné radšej používať štandardizované liehové extrakty a výživové doplnky, ktoré zaručujú obsah účinných látok.
Pre svoje zdraviu prospešné účinky je vhodné pestrec užívať niekoľko týždňov 2 − 3x ročne. Počas užívania sa snažte obmedziť syntetické látky, alkohol a množstvo tukov vo svojej strave.

Pestrec − na čo si dať pozor
Pestrec nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. V týchto prípadoch je možné pestrec použiť vo forme homeopatík. Pestrec môže ovplyvňovať účinky niektorých liekov. Pestrec sa neodporúča ľuďom s vysokým krvným tlakom a vážne chorým. Ak máte pochybnosti, či je pre vás pestrec vhodný, spýtajte sa našich lekárnikov alebo sa poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom.
Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.