MojaLekáreň.sk

Pestrec mariánsky

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) je krásny noblesný bodliak z ktorého semien sa získava extrakt silymarín, ktorý vykazuje ochranný účinok vo vzťahu k pečeňovým bunkám.

Pestrec mariánsky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Na čo je dobrý pestrec

Pestrec je jednou z najdlhšie používaných a známych bylín na regeneráciu a zdravé fungovanie pečene a vyrovnané trávenie.

  • Extrakt z pestreca pôsobí ako antioxidant − chráni teda všetky telesné bunky pred vonkajšími radikálmi.
  • pestrec pôsobí priaznivo hlavne na zažívanie a funkcie pečene a prečistenie tela.
  • Podieľa sa na udržaní normálnej hladiny cukru v krvi.
  • Podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela.
  • Podporuje normálnu činnosť srdca.

Pestrec pre doliečenie otráv a intoxikáciu

Pestrec regeneruje a posilňuje obranyschopnosť pečeňových buniek − má hepatoprotektívny účinok. Používa sa tiež na doliečovanie po otravách, intoxikáciách jedovatými látkami alebo ochoreniach, kedy je potrebné podporiť očistné funkcie tela. Flavonoid silybín sa samostatne využíva ako antidotum pri otravách jedovatou muchotrávkou zelenou.

Ako sa pestrec používa

  • Drvené semienka − semienka sa môžu konzumovať drvené samostatne alebo pridávať do jedla (na kašu alebo do nátierky). Pozor, veľmi rýchlo žltnú, je vhodné ich drviť tesne pred použitím.
  • Olej z pestreca − olej obsahuje účinný silymarín − má mierne horkastú chuť. Je možné ho užívať po 1 lyžičke ráno na lačno alebo do šalátovej zálievky. Olej tepelne neupravujeme. Uchovávajte ho v chlade, chránený pred svetlom. Je možné ho používať aj na podporu hojenia kože.
  • Extrakt z pestreca − silymarín − alkoholový extrakt sa ľahko užíva a dobre dávkuje.
  • Výživové doplnky s extraktom z pestreca.
  • Vodný výluh z pestreca čiže príprava vo forme čaju nedokonale vylúhuje účinný silymarín, preto je vhodné radšej používať štandardizované liehové extrakty a výživové doplnky, ktoré zaručujú obsah účinných látok.

Pre svoje zdraviu prospešné účinky je vhodné pestrec užívať niekoľko týždňov 2 − 3x ročne. Počas užívania sa snažte obmedziť syntetické látky, alkohol a množstvo tukov vo svojej strave.

Pestrec −  riziká

Pestrec nie je vhodný pre deti, tehotné a dojčiace ženy. V týchto prípadoch je možné pestrec použiť vo forme homeopatík. Pestrec môže ovplyvňovať účinky niektorých liekov. Pestrec sa neodporúča ľuďom s vysokým krvným tlakom a vážne chorým. Ak máte pochybnosti, či je pre vás pestrec vhodný, spýtajte sa našich lekárnikov alebo sa poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom.

Čo pestrec obsahuje

Pre liečivé účinky sa využívajú plody pestreca, niekedy označované ako semienka. Účinnou látkou je silymarín, ktorý sa nachádza v šupke semien.

Silymarín − ide o súhrnné označenie viacerých látok. Ide o zmes flavonoidov – silybínu, silydianínu a silychristínu – spoločne nazývaných silymarín. Ďalej obsahujú bielkoviny, antioxidanty ako kvercetín, ďalej aminokyseliny, histamín, tyramín, silice a horčiny. Olej z pestreca obsahuje nenasýtené mastné kyseliny ako je kyselina linolová, karotenoidy, steroly a vitamín E.


Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Zdroj: Klinická farmakologie a farmacie (č.3/2018)

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Detoxikácia organizmu, očista organizmu

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.