MojaLekáreň.sk

Pásový opar − prečo sa objavuje a ako sa ho zbaviť

Vysvetlíme vám, čo je to pásový opar, prečo sa u nás objavuje a tiež poradíme, ako sa tohto ochorenia vyvarovať.

Pásový opar − prečo sa objavuje a ako sa ho zbaviť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukatívny charakter, nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo je pásový opar

Pásový opar čiže herpes zoster je vírusové ochorenie, ktoré zapríčiňuje veľmi bolestivé a nepríjemné kožné ťažkosti. Je spôsobený vírusom varicella zoster (skrátene VZV), ktorý je tiež zodpovedný za ovčie kiahne.

Kiahne síce po nejakom čase odznejú a človek si na ne vytvorí protilátky, teda nimi nemôže ochorieť znovu, samotný vírus ale v tele pretrváva ďalej a čaká na príležitosť, aby prepukol práve v pásový opar.

Kde sa objavuje pásový opar

Herpes zoster sa spravidla objavuje najskôr na jednej časti tela, môže to byť ruka, noha, ale napríklad aj tvár či krk, najčastejšie to však býva pravá alebo ľavá strana trupu.

Pásový opar − príznaky

  • Prvým príznakom pásového oparu je precitlivenosť na dotyk a bolesť, ktorá môže byť veľmi intenzívna, ďalej potom pálenie, tŕpnutie, svrbenie alebo brnenie v mieste postihnutia.
  • Nasleduje začervenaná vyrážka, ktorá sa objavuje niekoľko dní po bolesti.
  • Potom sa asi týždeň objavujú stále nové pľuzgieriky. Najprv vyplnené čírou tekutinou, ktorá postupne žltne a dochádza k jej zakaleniu. Následne sa drobné pľuzgiere zlievajú vo väčšie bulózne ložiská.
  • Nakoniec pľuzgiere zasychajú, tvoria sa z nich chrasty a zhruba po 2 − 3 týždňoch dôjde k úplnému zahojeniu pásového oparu.

Popri tom sa u niektorých ľudí objavujú i príznaky, ako je:

  • teplota,
  • bolesť hlavy, kĺbov a svalov,
  • citlivosť na svetlo,
  • únava,
  • nechutenstvo.

Neliečený pásový opar

Pásový opar nás síce priamo neohrozuje na živote, vzhľadom k jeho bolestivosti a tiež infekčnosti nám však dokáže významne znepríjemniť bežné fungovanie. Pri zanedbaní jeho liečby navyše môže dôjsť k niekoľkým komplikáciám:

  • Postherpetická neuralgia − ide o stav, ktorý môže spôsobovať bolesť aj dlhý čas po zmiznutí samotného pásového oparu.
  • Ak sa opar objavuje na tvári v blízkosti očí alebo priamo v oku, môže spôsobiť zápal oka, ktorého následkom môže dôjsť k strate zraku.
  • Neliečený pásový opar môže mať za následok aj neurologické ťažkosti, ako je napríklad zápal mozgových blán, ochrnutie tváre či problémy so sluchom a rovnováhou. Záleží pritom na mieste, kde sa infekcia objavila.
  • V neposlednom rade potom sa potom do pásového oparu môže dostať bakteriálna kožná infekcia.
  • Najväčšou komplikáciou môže byť tzv. generalizovaný pásový opar. Ten sa rozšíri nielen po celom tele, ale aj do krvného obehu a tiež orgánov, kde spôsobí vnútorný pásový opar. Následky generalizovaného pásového oparu môžu byť fatálne.

Kedy kvôli pásovému oparu navštíviť lekára

Liečbu pásového oparu je vhodné konzultovať s lekárom za všetkých okolností, v týchto prípadoch je to ale úplne nevyhnutné:

  • Vyrážka sa objavila na tvári najmä potom v blízkosti oka.
  • V tehotenstve, a to najmä v jeho prvej polovici, pretože môže dôjsť k poškodeniu plodu. Ku koncu tehotenstva potom môže dôjsť k prenosu vírusu na dieťa.
  • Je vám viac ako 60 rokov.
  • Prebieha u vás onkologická alebo iná náročná liečba.
  • Trpíte chronickým ochorením, ktorý má za následok predovšetkým oslabenie imunity.
  • Vyrážka je vysoko bolestivá, nehojí sa alebo sa dokonca zhoršuje.

Pásový opar u detí

Vo chvíli, kedy je vírus varicella zoster prvýkrát prenesený na detský organizmus, spôsobí spravidla ovčie kiahne. Ak ich dieťa už v minulosti prekonalo, potom sa ešte len prejaví ako pásový opar. Zdravé deti nie sú pásovým oparom významne ohrozené a priebeh choroby aj jej liečba je viacmenej rovnaká ako u dospelých.

Liečba pásového oparu

Vzhľadom k tomu, že neexistujú žiadne špeciálne lieky na pásový opar, prebieha jeho liečba iba symptomaticky s tým, že ide o zabránenie šírenia pásového oparu a tiež vzniku prípadných komplikácií. Okrem toho je možné používať protizápalové masti so znecitlivujúcim účinkom a tiež lieky tlmiace bolesť. V neskorších fázach sa potom hodia hojivé krémy. Okrem toho je nutné udržiavať postihnuté miesto čisté a suché a tiež nosiť priedušné oblečenie, aby nedošlo k zapareniu. Lekár tiež môže predpísať virostatiká či v niektorých prípadoch antibiotiká.

K úplnému zotaveniu dochádza zhruba po dvoch až šiestich týždňoch.

Pásový opar − prenos

Pásový opar je infekčný! K prenosu však dochádza iba priamym kontaktom s vredmi, predovšetkým potom tekutinou z nich s tým, že zdravá osoba musí mať napríklad odreniny alebo inú otvorenú ranku, ktorou sa vírus do tela môže dostať. Hoci prenos nie je tak jednoduchý, buďte ohľaduplní k svojmu okoliu a kým vaše pľuzgieriky nezaschnú, vyhnite sa akémukoľvek fyzickému kontaktu a návšteve na verejných miestach, ako sú bazény, posilňovne a pod.

Prevencia pásového oparu

Jedným z najúčinnejších preventívnych krokov proti pásovému oparu bolo v minulosti očkovanie, od roku 2020 však vakcína už v Českej republike nie je k dispozícii.

Medzi ďalšie preventívne opatrenia patria bežné hygienické návyky, ako je časté umývanie rúk či nezdieľanie uterákov, toaletných potrieb a pod. Popri tom sa hodí posilňovať nešpecifickú imunitu, a to najmä vyváženým jedálničkom a zdravým životným štýlom, prípadne aj výživovými doplnkami na tieto účely určenými.

Symptómy choroby či zdravotného problému opísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.​

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.