Na čo je dobrý fenikel
Fenikel obyčajný (Foeniculum vulgare) je nielen chutná zelenina, ale aj prírodný pomocník zdravia. Pomáha proti nadúvaniu, plynatosti a poruchám trávenia, podporuje vylučovanie hlienu, čo je prospešné pri zápche, a je antioxidantom - obsahuje zlúčeniny, ktoré bojujú proti voľným radikálom a chránia tak bunky.

Fenikel - účinky
- priaznivo pôsobí na zdravý priebeh menštruácie, je vhodný na predmenštruačný a menštruačný komfort,
- spolu s ďalšími bylinkami je vhodný na hladký priebeh menopauzy,
- prospieva zdravému dojčeniu tým, že podporuje tvorbu materského mlieka,
- priaznivo pôsobí na zdravie čriev, vylučovanie a detoxikáciu,
- priaznivo pôsobí na zdravie dýchacích ciest tým, že podporuje vylučovanie hlienu.

Fenikel na trávenie a plynatosť u detí a dospelých
Nadúvanie a tráviace ťažkosti sa zďaleka netýkajú len malých detí. Môže trápiť aj dospelých, najmä ženy. Najosvedčenejším spôsobom boja proti nadúvaniu je pravidelné cvičenie. Podporuje peristaltiku čriev. Stačí polhodina chôdze denne.
Semienka feniklu poskytujú ďalšiu úľavu od plynatosti. Feniklový čaj je jednou z tajných zbraní všetkých matiek. Už novorodencom upravuje bolestivé nadúvanie a koliky a príde vhod aj dojčiacim mamičkám, pretože podporuje prirodzenú a zdravú laktáciu.
Ako pripraviť feniklový čaj pre dojčatá
- Polievkovú lyžicu semien feniklu rozdrvte v mažiari, čím sa ľahšie uvoľnia všetky prospešné látky.
- Rozdrvené semená zalejte vriacou vodou a varte ich približne 15 minút.
- Potom už len čaj preceďte a vypite.
Deti majú rady feniklový čaj pre jeho sladkú chuť. Čaj pomáha aj pri zápche.

Prečo piť feniklový čaj
Vedeli ste, že feniklový čaj môže tiež zmierniť zápchu? Podporuje vylučovanie hlienu, a tým prospieva zdravému čisteniu dýchacích ciest.
Ako používať fenikel v kuchyni
Fenikel je zimná zelenina, ktorá je veľmi chutná a zdravá. Najviac inšpirácie na jeho použitie možno nájsť v talianskej kuchyni, kde sa používa v teplých aj studených jedlách. Vyskúšajte feniklový šalát. Ak máte radi chuť sladkého drievka, sme si istí, že fenikel si vás získa a zaradíte ho do svojho jedálnička. Ak chcete výraznú chuť zmierniť, stačí fenikel povariť.
Keď si v obchode vyberáte feniklové hľuzy na večeru, siahnite po menších, ktoré sú zvyčajne mladšie, šťavnatejšie a chutnejšie.
- Vrchné listy hľuzy si ponechajte, použite ich napríklad do feniklovej polievky.
- Kôprovité kvety sú vhodné do feniklového šalátu.
- Zelené stopky odrežte, sú tvrdé.

Čo sa vyrába z feniklu
Fenikel je vhodný ako príloha k rybám, výborný je pečený s mäsom. Môžete ho rozkrojiť na polovicu a po vrstvách rozlomiť, aby ste vytvorili akúsi misku, ktorú potom naplníte obľúbenou zmesou. Bude chvíľu trvať, kým si na fenikel v kuchyni zvyknete. Nepochybujeme však, že si ho zamilujete!
Recept na pečenú feniklovú hľuzu
Ingrediencie:
- 1 hľuza feniklu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 polievková lyžica balzamikového octu
- 1 čajová lyžička medu (alebo javorového sirupu)
- Soľ a korenie podľa chuti
- 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
- 1/2 čajovej lyžičky sušeného tymiánu (alebo čerstvého)
- 30 g parmezánu (nastrúhaného, voliteľné)
- Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu (nepovinné)
Postup:
- Cibuľu feniklu dobre umyte a odstráňte vonkajšie listy. Nakrájajte ju na plátky hrubé asi 1 cm.
- Pripravte si marinádu - v miske zmiešajte olivový olej, balzamikový ocot, med, nasekaný cesnak, tymián, soľ a korenie.
- Do marinády pridajte nakrájaný fenikel a dôkladne premiešajte, aby sa plátky feniklu dobre obalili.
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Fenikel preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte približne 25 - 30 minút, kým fenikel nezmäkne a nezozlátne. V polovici pečenia fenikel otočte, aby bol rovnomerne prepečený.
- Ak používate parmezán, posypte ním fenikel asi 5 minút pred koncom pečenia, aby sa pekne roztopil.
- Po upečení ho ozdobte čerstvou petržlenovou vňaťou a podávajte teplý ako prílohu alebo samostatne.

Možné riziká užívania feniklu
Vo všeobecnosti je fenikel bezpečný, ale ľudia s alergiou na fenikel a tí, ktorí pravidelne užívajú lieky na hormonálnu rovnováhu, by mali byť opatrní. Fenikel môže ovplyvniť účinnosť niektorých z nich, preto sa pred konzumáciou poraďte s lekárnikom o vhodnosti užívania.

Radka Malečková
a akčných ponukách na MojaLekáreň.sk vždy včas!
Napíšte nám!






