MojaLekáreň.sk

Melanóm − ako ho spoznať a ako sa pred ním chrániť

Melanóm je najzávažnejší typ rakoviny kože. Najčastejšie sa spája so znamienkami, len asi tretina melanómov vzniká priamo zo znamienok, ostatné vznikajú z úplne normálnej kože. Melanóm sa vyvíja v pigmentových bunkách, ktoré sa nachádzajú nielen v koži, ale napríklad aj v dúhovke oka, v mozgovej plienke alebo vo vnútorných orgánoch - melanóm však na týchto miestach vzniká len zriedkavo. Melanóm treba brať vážne, pretože je to jeden z najzákernejších nádorov vôbec a môže skryto metastázovať do všetkých dôležitých orgánov, ako sú pľúca, črevá alebo mozog.

Melanóm − ako ho spoznať a ako sa pred ním chrániť
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Ako vyzerá kožný melanóm

Spozornieť by sme mali v prípade, že nejaká z pigmentových škvŕn (či už novo vzniknutá alebo stará) vykazuje niektorý z týchto symptómov:

  • je viacfarebná, napríklad sú niektoré jej časti až čierne, zatiaľ čo iné majú len svetlohnedú farbu. Farby sa navyše môžu meniť,
  • je asymetrická,
  • má nepravidelné okraje,
  • nie je ostro ohraničená od svojho okolia,
  • samovoľne krváca,
  • je väčšia ako 5 mm,
  • rastie.

Rizikové skupiny pre vznik melanomu

Medzi rizikové skupiny patrí všeobecne biela rasa s tým, že ľudia so svetlými a ryšavými vlasmi sú vo väčšom ohrození ako tmavovlasí. Medzi ďalšie rizikové faktory rozvoja melanómu potom patrí vek nad 50 rokov a tiež melanóm v rodinnej anamnéze. Celosvetovo výskyt melanómu z roka na rok rastie, a to najmä u žien do 40 rokov.

Čo je skrytý melanóm?

Melanóm sa zvyčajne vyvinie na miestach, ktoré bývajú najviac vystavené slnečnému žiareniu, ako sú ruky, nohy, tvár alebo chrbát. Popri tom sa ale tento nádor môže objaviť aj na mieste, ktoré je vystavené slnku len málo alebo dokonca vôbec. Skrytý melanóm sa objavuje napríklad v priestoroch medzi prstami na rukách i nohách, na chodidlách, na koži vo vlasoch alebo genitáliách, a to najmä u ľudí s tmavšou pokožkou.

Medzi skryté melanómy tiež patria:

  • melanóm pod nechtom − ide o pomerne vzácnu formu melanómu, ktorá sa môže objaviť ako pod nechtami na rukách, tak pod nechtami na nohách. Častejšie sa objavuje u Ázijcov, Afroameričanov a ľudí s tmavým pigmentom kože. Melanóm pod nechtom zvyčajne vyzerá ako krvná zrazenina.
  • melanóm na perách − tento druh melanómu sa vyvíja na sliznici úst, niekedy tiež nosa a zároveň ide o rovnaký druh nádoru, ktorý sa môže rozvinúť v pažeráku, konečníku, močových cestách či pošve. Melanóm na pere spočiatku vyzerá ako aft, na rozdiel od neho sa však dlho nehojí a prerastá vo veľmi bolestivý vred.
  • melanóm v oku − očný alebo tiež uveálny melanóm je najčastejším a zároveň aj najvážnejším očným nádorom. Postihuje spravidla dospelých vo veku 50 − 60 rokov, častejšie pritom mužov. Spočiatku nemá žiadne príznaky, ale s postupným rastom dochádza k takým poruchám, ako je zníženie ostrosti videnia či výpadky zorného poľa. Niekedy tiež nastane odlúpenie sietnice, ktoré sa prejavuje ako blesky a iskrenie a zároveň sa môžu objaviť bolesti oka.

Prečo vzniká kožný melanóm

Jasnou príčinu vzniku melanómu sa vedcom zatiaľ odhaliť nepodarilo, isté ale je, že riziko jeho vzniku výrazne zvyšuje vystavenie pokožky UV žiareniu, a to ako tomu zo slnka, tak aj napríklad zo solárií a iných podobných prístrojov.

Ako odhaliť melanóm včas

Podobne ako iné druhy nádorových ochorení, ani melanóm sa spočiatku príliš neprejavuje. Jedinou možnosťou, ako ho odhaliť včas, sú teda pravidelné kontroly u dermatológa. Vo väčšine prípadov sa pritom dozviete, že znamienko, ktoré sa vám nezdá, nie je malígny melanóm, ale ide o nádor benígny, teda nezhubný a jeho odstránenie bude len kozmetickou záležitosťou.

Melanóm: liečba

Úspešnosť liečby melanómu závisí predovšetkým od veľkosti nádoru a na štádiu v akom sa nachádza, ale úlohu hrá aj celkový zdravotný stav pacienta a jeho vek.

Liečba melanómu v ranom štádiu zvyčajne zahŕňa chirurgické odstránenie postihnutého tkaniva a jej následného rozboru. Nádor tým môže byť úplne odstránený bez potreby následnej liečby.

Zároveň ale biopsia môže odhaliť, že sa nádor rozšíril až za kožu. V takom prípade je potom nutné absolvovať preventívny röntgen, ultrazvuk či krvné testy a prípadne iniciovať ďalšie liečebné postupy.

Prevencia vzniku melanómu

Zamedziť vzniku melanómu sa síce nedá, ale riziko jeho vzniku je možné výrazne znížiť, ak budete dodržiavať nasledujúce:

  • najmä v letných mesiacoch sa vyhýbajte priamemu slnečnému žiareniu medzi 11:00 a 15:00 hodinou,
  • na ochranu pokožky v lete používajte opaľovacie prostriedky s ochranným faktorom minimálne SPF 30,
  • chrániť pokožku môžete aj odevom,
  • používajte slnečné okuliare s UV filtrom,
  • vyhýbajte sa soláriám,
  • aspoň raz ročne zájdite na preventívne vyšetrenie dermatoskopom.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.