MojaLekáreň.sk

Krvný tlak – kamarát aj tichý nepriateľ

Vysokým krvným tlakom trpí približne 40 percent Slovákov nad 50 rokov, čo je takmer o 10 percent viac ako celosvetový priemer.

Krvný tlak – kamarát aj tichý nepriateľ
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Bez krvného tlaku by sme boli mŕtvi, krv by totiž nemohla obiehať v tele a orgány by bez tejto cirkulácie ostali bez prísunu potrebného kyslíka a živín. Tlak krvi je dôležitý, ale môže sa stať aj zákerným nepriateľom – problémom je najmä hypertenzia. Vysokým krvným tlakom trpí približne 40 percent Slovákov nad 50 rokov, čo je takmer o 10 percent viac ako celosvetový priemer.

V priemyselných krajinách patrí hypertenzia k najčastejším ochoreniam, vyslúžila si preto označenie civilizačná choroba. Vysoký tlak však nebolí, nepočuť ho a človek ho obyčajne ani nijako inak nevníma. Bolesti hlavy, závraty, bledosť či červeň v tvári, búšenie srdca, hučanie v ušiach či poruchy videnia – to sú už obyčajne príznaky extrémnych hodnôt tlaku a takisto sa môžu vyskytovať aj pri iných diagnózach. Hypertonici môžu častejšie krvácať z nosa, alebo im praskajú cievky na očnom bielku.

O vysokom krvnom tlaku sa človek často dozvie až po prvom infarkte alebo mozgovej porážke. Vysoký krvný tlak môže postupne zapríčiniť aj zlyhávanie obličiek, pretože v nich máme klbká ciev nazývané glomeruly. Ak sa poškodia, obličky horšie odstraňujú škodlivé látky z krvi.

Tlak horný, dolný a pulzný

Ideálne hodnoty krvného tlaku sú magické čísla 120/80 mmHg, čiže milimetrov ortuťového stĺpca (hoci ortuťové tlakomery by sa už používať nemali). Odborníci však za normálny tlak považujú hodnoty pod 130/85 mmHg a tlak vyšší ako 140/90 mmHg je už považovaný za hypertenziu nezávisle od veku pacienta.

Tzv. horný tlak je v obehu v čase srdcovej kontrakcie – systoly, keď srdce vypudzuje krv. Hovoríme mu aj systolický tlak. Následne tlak klesá a maximálny pokles dosiahne vo chvíli, keď je srdcový sval ochabnutý a jeho komory sa opätovne plnia krvou. V tomto momente nastáva dolný, čiže diastolický tlak.

Rozdiel medzi systolickým a diastolickým tlakom tvorí tzv. pulzný tlak. Optimálny rozdiel medzi horným a dolným tlakom je 40 mmHg. Problém s pulzným tlakom majú najmä starší ľudia.

Hypertenzia je chorobný stav a jej príčiny vo vyše 90 percentách prípadov vysokého krvného tlaku nepoznáme. Vieme však, že medzi ovplyvniteľné rizikové faktory patrí obezita, nadmerné solenie, nadmerné pitie alkoholu, nedostatok telesného pohybu, fajčenie a stres. Po ich dôslednom odstránení možno dúfať v to, že by sa krvný tlak mohol vrátiť do normálu aj bez užívania liekov.

Pomôcť v tomto úsilí by mohol aj doplnok výživy s obsahom oleuropeínu, veľmi účinej látky, ktorá sa získava ako extrakt z listov olivovníka. V nich sa totiž tento silný prírodný antioxidant nachádza v najsilnejšej koncentrácii. Antioxidačné účinky oleuropeínu sú o 400 % vyššie ako v prípade vitamínu C a nielenže posilňuje imunitný systém, ale dokáže aj znižovať hladinu tzv. zlého cholesterolu a udržiavať optimálny krvný tlak.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Výživové doplnky pre srdce, cievy a krv

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.