MojaLekáreň.sk

Kašeľ

Kašeľ je príznakom infekcie dýchacích ciest, a preto je dôležitým indikátorom toho, že v našom tele nie je niečo v poriadku. Ako rozpoznať typ kašľa a ako ho liečiť, sa dozviete v našom článku.

Kašeľ
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza konzultáciu s lekárom alebo lekárnikom.

Druhy kašľa

Kašeľ je veľmi časté ochorenie, ktoré rozhodne netreba podceňovať. Aby ste si mohli vybrať správnu liečbu, musíte najprv určiť, aký typ kašľa máte. Základné rozdelenie kašľa je na suchý a vlhký. Rozdiel medzi nimi je v tom, že len pri čiernom kašli sa hlieny vykašliavajú z dýchacích ciest.

Môžeme sa stretnúť aj s akútnym kašľom, ktorý môže sprevádzať vdýchnutie cudzieho telesa alebo dráždivých plynov, náhlu infekciu dýchacích ciest, zápal pľúc alebo alergické ochorenia.

Chronický kašeľ (trvajúci viac ako 4-6 týždňov) sa často vyskytuje po zápale dýchacích ciest, pri zväčšení mandlí, u fajčiarov alebo astmatikov.

Ako vzniká kašeľ

Hoci kašeľ môže byť veľmi nepríjemný, je to dôležitý obranný mechanizmus. Možno ho prirovnať napríklad k horúčke. Upozorňuje nás tiež na začínajúci boj tela s vírusom alebo baktériou.

Dýchacie cesty neslúžia telu len na prívod vzduchu do pľúc. Ich úlohou je tiež chrániť nás pred znečisťujúcimi látkami v ovzduší. Keď receptory v dýchacích cestách zistia škodlivú látku, vírus alebo baktériu, dýchacie cesty začnú produkovať viac hlienu ako zvyčajne. Potom je potrebné zbaviť sa prebytočného hlienu, t. j. vykašliavať ho.

Kašeľ môžu spôsobovať baktérie alebo vírusy, ktoré spôsobujú chrípku alebo prechladnutie. Kašeľ však môže byť vyvolaný aj bronchitídou, astmou, sennou nádchou, cigaretovým dymom, prachom alebo agresívnymi chemikáliami. Kašeľ môžu spôsobovať aj niektoré poruchy trávenia. Kašeľ môžu vyvolať aj niektoré lieky, napríklad na zníženie krvného tlaku.

Liečba kašľa

Je dôležité správne určiť typ kašľa a podľa toho zvoliť liečbu. Dávajte si pozor, aby ste doma nenašli liek proti kašľu a nezačali ho užívať bez toho, aby ste sa zamysleli a prečítali si príbalový leták.

Snažte sa zmierniť suchý kašeľ, ktorý zvyčajne sprevádza chrípku, najmä ak vás budí zo spánku. Tento kašeľ nie je pre telo prospešný. Je vhodnejšie liečiť sa po porade s lekárom alebo lekárnikom.

Nepotláčajte vlhký kašeľ, ktorý sa často spája s prechladnutím. Užívajte len lieky, ktoré riedia hlieny a uľahčujú vykašliavanie. Tieto lieky by sa mali užívať najneskôr do 18.00 hod.
 

Pozor na kombinácie liekov

Nikdy nekombinujte lieky na potlačenie kašľa s expektoranciami. Niektoré výrobky môžu obsahovať ďalšie látky, ktoré znižujú horúčku a bolesť hlavy, zmierňujú bolesť hrdla alebo dezinfikujú sliznice. Ak máte len kašeľ, tieto lieky neužívajte. 

Na liečbu kašľa sa najčastejšie používajú kvapky, tablety, pastilky alebo sirupy. Liečbu kašľa však možno doplniť aj o celý rad ďalších prípravkov a rád.

Tipy, ako sa zbaviť kašľa

  • Pite veľa vody, čaju, ovocných alebo zeleninových štiav (ideálne je, ak majú nápoje izbovú teplotu). Na zriedenie hlienov nie je zlá ani polievka
  • Vyhnite sa mliečnym výrobkom (podporujú tvorbu hlienu)
  • Užívajte bylinné čaje alebo tinktúry
  • Vdychujte paru 
  • Mätové cukríky môžu tiež poskytnúť úľavu
  • Zvlhčujte vzduch v miestnosti
  • Nechoďte do zadymených miestností a snažte sa vyhýbať fajčeniu
  • Dbajte na hygienu - často si umývajte ruky
  • Bolesť na hrudi môžete zmierniť aj potieraním hrudníka husím tukom. 
  • Pozor na med - môže dráždiť kašeľ
Príznaky choroby alebo zdravotného problému opísaného v tomto článku sa môžu u každého človeka prejavovať inak. V každom prípade sa o svojich zdravotných problémoch vždy poraďte s lekárom.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.