MojaLekáreň.sk

Jarné upratovanie, očista duše aj domácnosti

Jar už je tu a tak je na čase pustiť sa do poriadneho jarného upratovania domácnosti. Slnko začína svietiť viac a nemilosrdne odhaľuje všetky šmuhy, praskliny a nánosy prachu, ktoré sa v zimnej šedi ľahko schovali. Je to príležitosť zbaviť sa vecí, ktoré už v živote nechceme alebo nepotrebujeme a urobiť priestor pre nové veci, zážitky aj skúsenosti.

Jarné upratovanie, očista duše aj domácnosti
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako na jarné upratovanie

Akou miestnosťou začnete, je vlastne jedno. Každý, kto sa v domácnosti vysporiadava s upratovaním, má svoju zažitú rutinu. Čo ale odporučíme, je urobiť celé jarné upratovanie domácnosti za jeden deň. Je to efektívnejšie ako upratovať po večeroch jednu miestnosť za druhou, a navyše až po týždni skončíte, budete mať pocit, že môžete rovno začať znova.

Na čo sa zamerať

Jarné upratovanie musí ísť do hĺbky, malo by vám totiž vydržať po celý rok, aby ste potom mohli upratovať len povrchovo. Je preto dôležité zamerať sa na veci, na ktoré počas roka nemáme čas. 

  • skrine a dokumenty
  • špajza a pivnica
  • záclony, koberce
  • okná
  • stropy a múry
  • podlahy


Skrine a dokumenty

Preč so všetkým zimným a preč so všetkým čo nenosíte a nosiť nebudete. Dajte to na charitu, venujte kamarátke alebo odneste do second-handu. Jar vám dáva príležitosť vyčistiť si svoj priestor, a aj po praktickej stránke – staré oblečenie je lapač prachu. Urobte si čas aj na kanceláriu a prejdite všetky dokumenty, vyraďte tie neaktuálne a urobte si poriadok v zmluvách a ďalších papieroch, ktoré potrebujete mať po ruke.

Špajza a pivnica

Prezrite si všetky miestnosti, kde skladujete zásoby jedla. Jar je obdobie nového života, a to znamená aj toho hmyzieho. Mole, mravce a ďalšie živočíchy nájdeme v múke, strúhanke, korení, strukovinách a ďalších potravinách, ktoré sú napríklad dlho otvorené a zle uschované. Prejdite si všetky poháre, zaváračky a vrecká a presypte ich obsah do nových, čistých nádob a tašiek.

Záclony a koberce

Celoročné lapače prachu, je na čase zložiť, vyklepať, vyvariť, vyprať a znovu zavesiť.

Okná

Pre niekoho prekliatie, z ktorého ho zachráni len upratovacia služba, alebo zázračné okenné vysávače. Môžeme ale zaručiť, že čisté okná robia zázraky a váš domov bude hneď vyzerať upratanejší a čistejší.

Stropy a múry

Je potrebné vymiesť pavučiny, opraviť drobné prasklinky, odstrániť zo stien odtlačky rúk a iné nečistoty.

Podlahy

Tu je na mieste opatrnosť, pretože každá podlaha vyžaduje iné zaobchádzanie. Drevo a laminát neošetrujeme ničím iným ako špeciálne na to určenými prostriedkami. Opatrne tiež s vodou, tieto typy podláh ju príliš neocenia. Podlahy si nechajte až nakoniec upratovať a nezabudnite vytrieť aj vysať.

Pár tipov na koniec

Zaobstarajte si dobré vybavenie na upratovanie. Patrí sem napríklad kvalitný vysávač alebo predlžovacia tyč. Kúpte si rôzne farebné handričky z mikrovlákna a používajte jednu farbu na určitú miestnosť v dome. Zamedzíte tým roznášaniu baktérií z jednej handričky po celej domácnosti.

 
Pri upratovaní postupujte systematicky a všetko si vopred naplánujte. 

Nepreháňajte to s množstvom upratovacích prostriedkov a používajte ich presne na to, na čo slúžia. Napríklad jar nepatrí na podlahu ani na drevený nábytok. Niekedy vám namiesto chemických čističov vystačí aj ocot alebo jedlá sóda. V kuchyni pripravujete jedlo, a tak sa vyhnite používaniu chemických upratovacích prostriedkov a radšej vyberte tie ekologické prípravky z drogérie

Jarné upratovanie môže vyzerať ako veľká nepríjemnosť, ale berte to ako možnosť urobiť si domácnosť krajšiu, čistejšiu a rozjasnenejšiu. A kto vie, napríklad pri upratovaní nájdete nejaké zabudnuté poklady. 

Jednou zo spoločností, ktorá má s upratovacími prostriedkami (ale nielen s nimi) veľké skúsenosti a dodáva zákazníkom nielen klasické čistiace prostriedky, ale aj prostriedky plne rozložiteľné a ekologické, je spoločnosť Drogéria Madel. S jej zástupkyňou, pani Martinou Dobšákovou, odborníčkou na zloženie výrobkov sa rozprávala Radka Malečková z marketingu Lekáreň.sk:

Vaša spoločnosť má v ponuke široký rad upratovacích prostriedkov, ktoré spadajú do kategórie ekodrogérie. To, že sú šetrné k prírode je jasné. Ako sú ale účinné v porovnaní s bežnými prípravkami, ktoré sú v domácnostiach bežne k videniu?

Všetky výroby radu Winni´s máme osobne vyskúšané a tiež zo skúseností zákazníkov, ktorí sa pre sortiment vracajú a chvália si ho môžeme povedať, že sú veľmi účinné. Výrobca si zakladá nielen na šetrnosti k životnému prostrediu, ale práve tiež na kvalite a účinnosti výrobkov, aby spĺňali pracie a čistiace schopnosti, aké zákazník očakáva, ale aj aby ho prekvapili niečím navyše. Tým navyše je práve certifikácia SKINECO, ktorá nám zaručuje testovanie pre ľudskú pokožku a všetky výrobky s týmto logom, ktoré sa dostávajú do priameho kontaktu s pokožkou sú hypoalergénne, nedráždia, sú vhodné pre jemnú, citlivú pokožku aj detskú alebo ekzematickú. Navyše sú výrobky radu Winni´s testované na prahovú hodnotu obsahu niklu, kobaltu a chrómu, pretože tieto ťažké kovy u mnohých ľudí vyvolávajú alergie, čo tiež nie je bežným štandardom pri výrobkoch.

Keď sa povie jar, každej gazdinke prebehne mysľou jarné upratovanie. Väčšinou sa skladá nielen z bežného upratovania kuchyne, obývacích častí bytu, kúpeľne či wc, ale zahŕňa aj umývanie okien či inak nedostupných povrchov. Môžete teda odporučiť, ktoré z vašich ekologických prípravkov sú na veľké jarné upratovanie vhodné?

Winni´s Multiuso je univerzálny čistič ako na okná, tak všetky plochy v domácnosti, šikovný pomocník pri stieraní prachu, oveľa radšej stieram prach namokro, než suchou prachovkou, kde sa mi víri do vzduchu a môžem ho po hodine upratovať znova.

Winni´s Sgrassatore je odmasťovač, ktorý použijete pri bežnom upratovaní mastných plôch v kuchyni, ale tiež práve pri jarnom upratovaní plôch, ktoré upratujeme raz za čas a neradi, ako je mastná mriežka digestora, rúra, horná plocha skriniek na kuchynskej linke, kde sa tiež rada usádza masť pri varení v kuchyni.

Potom tu máme Winni´s Pavimenti, ktorý každodenne používate na umývanie podláh, avšak použijete ho aj pri jarnom upratovaní balkóna, lodžie alebo je ho možné použiť aj na čistenie vonkajšej terasy a nábytku, pretože je plne rozložiteľný a svojim zložením je prívetivý aj k okolitej prírode.

Na silný vodný kameň v kúpeľni a kuchyni môžem odporučiť Winni´s Anticalcare na báze kyseliny mliečnej, opäť plne rozložiteľný prostriedok.

Všetky výrobky Winni´s môžete použiť pri upratovaní chaty, chalupy alebo záhradnej chatky, pretože ich zloženie je úplne rozložiteľné a vhodné pre domové biologické čističky odpadových vôd. A čo viac, sú hypoalergénne, takže Vás nebudú dráždiť na kašeľ, ani nehrozia alergické reakcie kože. Samozrejme, to že použijete prostriedok jemný pre vaše ruky, neznamená, že nepoužijete rukavice, pretože neviete, aké alergény alebo škodlivé látky sú na čistenom povrchu.

Vo vašej ponuke sú aj produkty bio kozmetiky. Ako novinku ste uviedli denný a nočný krém, očný krém, telový krém a pleťové sérum. Budete ponuku týchto produktov rozšírovať? Na čo sa môžu zákazníci (a hlavne zákazníčky) tešiť?

Zatiaľ nemáme informácie, ale výrobca Madel SPA si na značke Winni´s necháva záležať. Každý rok nám výskum predstaví nejakú novinku do portfólia, či už do radu čističov, pracích gélov, telovej kozmetiky alebo práve novej pleťovej kozmetiky. Ono uviesť na trh niečo nové nie je jednoduché, práve preto, že výrobca kladie dôraz na dostatočnú účinnosť výrobku, aby plnil funkciu použitia na 100 %, ale zároveň, aby zostal dostatočne šetrný k životnému prostrediu a jemný k pokožke a užívateľovi. Takéto testovanie vyžaduje predovšetkým veľa času, preto nie je možné každý mesiac priniesť niečo nové. Napríklad pleťová kozmetika má klinické testovanie, ktoré zaberie aj niekoľko rokov. Tu musím vyzdvihnúť, že predovšetkým denný krém má veľmi pozitívne recenzie zákazníčok. Je jemnučký, neštípe ani presušenú pokožku a obsahuje sľudu, ktorá pleť krásne rozjasní a roztrbliece a po nanesení na tvár pôsobí dojmom ľahkého makeupu, ktorý už netreba nanášať, čo je myslím senzačné.    

Ak by sa niektorý zo zákazníkov či zákazníčok chcel informovať podrobnejšie o zložení výrobku či vhodnosti použitia, kam sa môže obrátiť?

Máme vlastnú infolinku pre zákazníkov, kam sa môžu v prípade otázok obracať či už mailom odoslaným na brno@madel.cz; alebo telefonicky na číslo 733 506 431.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Ženy

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.