MojaLekáreň.sk

Jarné upratovanie, očista duše aj domácnosti

Jar už je takmer tu, niektorí z nás už možno pociťujú jarnú únavu a melanchóliu, a tak je načase pustiť sa do poriadneho jarného upratovania domácnosti. Slnko začína svietiť viac ako v zime a nemilosrdne odhaľuje všetky šmuhy, praskliny a nánosy prachu, ktoré sa v zimnej šedi ľahko schovali. Jarné upratovanie navyše súvisí s predveľkonočnom pôstom, je to očista tela a ducha, a aj prostredia, v ktorom bývame. Je to príležitosť zbaviť sa vecí, ktoré už v živote nechceme alebo nepotrebujeme a urobiť priestor pre nové veci, zážitky i skúsenosti.

Jarné upratovanie, očista duše aj domácnosti
Zdielať

Jarné upratovanie, ako na to?

Zdroje sa rôznia, niektorí radia začať kúpeľňou, niektorí spálňou - ale je to vlastne úplne jedno. Každý, kto sa v domácnosti vysporiadava s upratovaním, má svoju zažitú rutinu. Čo ale odporučíme, je urobiť celé jarné upratovanie domácnosti za jeden deň. Je to efektívnejšie ako upratovať po večeroch jednu miestnosť za druhou, a navyše, keď po týždni skončíte, budete mať pocit, že sú priestory, ktoré ste upratali ako prvé, už zase v neporiadku.

Na čo sa zamerať

Jarné upratovanie musí ísť do hĺbky, malo by vám totiž vydržať po celý rok, aby ste potom mohli upratovať len povrchovo. Je preto dôležité zamerať sa na veci, ktoré cez rok bežne obchádzame.

  • skrine a dokumenty
  • špajze a pivnica
  • záclony, koberce
  • okná
  • stropy a múry
  • podlahy

Skrine a dokumenty

Preč so všetkým zimným a preč so všetkým, čo nenosíte a nosiť nebudete. Dajte to na charitu, venujte kamarátke alebo odneste do second-handu. Jar vám dáva príležitosť vyčistiť si svoj priestor, a aj po praktickej stránke - staré oblečenie je lapač prachu. Urobte si čas aj na kanceláriu a prejdite všetky dokumenty, vyraďte tie neaktuálne a urobte si poriadok v zmluvách a ďalších papieroch, ktoré potrebujete mať po ruke.

Špajza a pivnica

Prejdite si všetky miestnosti, kde skladujete zásoby jedla. Jar je obdobie nového života, a to znamená aj toho hmyzieho. Mole, mravce a ďalšie živočíchy nájdeme v múke, strúhanke, korenie, strukovinách a ďalších potravinách, ktoré sú napríklad dlho otvorené a zle uskladnené. Prejdite si všetky poháre, zaváraniny a vrecká a presypte ich obsah do nových, čistých nádob a tašiek.

Záclony a koberce

Celoročné lapače prachu je načase dať dole, vyklepať, vyvariť, vyprať a znovu zavesiť.

Okná

Pre niekoho prekliatie, z ktorého ho zachráni len upratovacia služba, alebo zázračné okenné vysávača. Môžeme ale zaručiť, že čisté okná robia zázraky a váš domov bude hneď vyzerať upratanejšie a čistejšie.

Stropy a múry

Je potrebné vymiesť pavučiny, opraviť drobné prasklinky, odstrániť zo stien odtlačky rúk a iné nečistoty.

Podlahy

Tu je na mieste opatrnosť, pretože každá podlaha vyžaduje iné zaobchádzanie. Drevo a laminát neošetrujeme ničím iným, ako špeciálne na to určenými prostriedkami. Opatrne tiež s vodou, tieto typy podláh ju príliš neocenia. Podlahy si nechajte až na koniec upratovania a nezabudnite vytrieť aj vysať.

Pár tipov na koniec

Kúpte si dobré vybavenie na upratovanie. Patrí sem napríklad kvalitný vysávač alebo predlžovacia tyč. Kúpte si rôzne farebné handričky z mikrovlákna a používajte jednu farbu na určitú miestnosť v dome. Zamedzíte tým roznášaniu baktérií z jednej handričky po celej domácnosti.

Pri upratovaní postupujte systematicky a všetko si vopred naplánujte.

Nepreháňajte to s množstvom upratovacích prostriedkov a používajte ich presne na to, na čo slúžia. Napríklad jar nepatrí na podlahu, ani na drevený nábytok. Niekedy vám namiesto chemických čističov vystačí aj ocot alebo jedlá sóda. V kuchyni pripravujete jedlo, a tak sa vyhnite používaniu chemických upratovacích prostriedkov a radšej zvoľte tie ekologické prípravky z drogérie.

Jarné upratovanie môže vyzerať ako veľká nepríjemnosť, ale berte to ako možnosť urobiť si domácnosť krajšiu, čistejšiu a prejasnenejšiu. A ktovie, možno pri upratovaní nájdete nejaké zabudnuté poklady.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.