MojaLekáreň.sk

Ióny, gainery a proteíny

Prečo sú ióny, gainery a proteíny úplne nevyhnutné pre udržanie dobrej kondície.

Ióny, gainery a proteíny
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Proteíny

Konopný proteín obohatený o ďalšie ovocné proteíny zo semienok je v tej najvyššej bio raw kvalite a navyše výborne chutí. Kompletný proteín rastlinného pôvodu, zmes konopného, ryžového a hrachového proteínu komplexne zabezpečuje telo potrebnými aminokyselinami k budovaniu svalovej hmoty. Proteínový nápoj si pribaľte so sebou na cvičenie, je vyrobený z čerstvého mlieka, s nízkym obsahom kalórií a sladený iba stéviou.

Proteín pre váhu i kondíciu

Proteínové nápoje zaisťujú športovcom zvýšený príjem bielkovín a zároveň ľahko stráviteľných sacharidov. Aktívny športovec by totiž mal každý deň prijať 1,5 − 2 g bielkovín na kilogram svojej váhy.

  • Srvátkové a kazeínové proteíny obsahujú bielkoviny získané z mlieka a zaisťujú postupné uvoľňovanie aminokyselín do organizmu.
  • Konopné, sójové alebo iné rastlinné proteíny sa hodia najmä pre športovcov, ktorí sú zároveň vegáni.

Proteíny regenerujú svalovú hmotu a chránia ju pred rozpadnutím, ktoré jej hrozí pri zvýšenej námahe. Vďaka nim nám rastú svaly, proteíny ale takisto podporujú obranyschopnosť a činnosť červených krviniek. Proteínové nápoje dodávajú telu bielkoviny, bez toho, aby výraznejšie zvýšili kalorický príjem.

Gainery pre dostatok energie

Gainery sú úplne nevyhnutné po tréningu, kedy je telo vyčerpané a potrebuje doplniť sacharidy, ktoré jeho energiu obnovia. Zároveň sú gainery potrebné pre správny vývoj a rast svalov.

Gainery je možné užívať ako pre získanie objemu svalov, tak i pri chudnutí. Ide len o správne dávkovanie v kombinácii s cvičením.

Nezabúdajte sacharidy dopĺňať aj v ich prirodzenej podobe. Najlepšie je siahnuť po banáne, datliach alebo jablku.

Ako budovať svalovú hmotu

Pri budovaní svalovej hmoty by sme mali prijať 2 g bielkovín na 1 kg hmotnosti každý deň. Najlepšou voľbou je whey proteín srvátkový, v ktorom nenájdete iné zdroje bielkovín. Proteínové nápoje vám môžu slúžiť aj počas dňa, ako rýchla desiata.

Kreatín

Kreatín je látka, ktorá sa vyskytuje v našom organizme. Je syntetizovaný v pečeni a obličkách. Je to zlúčenina 3 aminokyselín – glycínu, arginínu a metionínu. Je zdrojom energie pre mozog a svaly a jeho najväčšou zásobárňou sú svaly. Pre svoju bežnú potrebu si ho telo dokáže čiastočne vyrobiť samo a čiastočne ho prijímame v strave (je obsiahnutý napríklad v mäse).

Kreatín sa využíva na lekárske a terapeutické účely. Hojne je tiež využívaný v športe –kulturistike, atletike, hokeji, futbale, tenise a v mnohých ďalších športových odvetviach. Užívanie kreatínových doplnkov zvyšuje koncentráciu kreatínu vo svale a kreatín tým do istej miery zvyšuje aj svalovú silu predovšetkým v krátkodobom a intenzívnom športovom výkone. Tým, že zvyšuje zadržiavanie vody v svale, zvyšuje svalovú hmotu.

Ióny pre správny pitný režim

Iónové nápoje zaisťujú optimálnu hydratáciu a zároveň telu dodávajú potrebné vitamíny a živiny. Delia sa na:

  • Hypotonické nápoje regulujú hydratáciu a sú odporúčané predovšetkým pri športoch, kedy sa človek výrazne potí, ako je napríklad beh či cyklistika.
  • Izotonické nápoje obsahujú vyššie množstvo iónov, sodíka, draslíka a vápnika, ktoré je dôležité dopĺňať pri svalovom vypätí. Hodia sa hlavne pre športy s vysokým výkonom, ktoré však netrvajú príliš dlho, ako je napríklad squash či tenis.

Pite, pite, pite,...

Nedostatok tekutín má za následok predčasnú únavu, ochladenie tela, spomalenie regenerácie organizmu a zároveň hrozia aj svalové kŕče. Vedeli ste napríklad, že pri maratóne telo stratí až 4 l tekutín? Pri niekoľkohodinovej vychádzke na bicykli v horúčave to môže byť aj 10 l. Iontové a izotonické nápoje sú v takýchto prípadoch úplne nenahraditeľné.

Výživa pre kĺby

Špeciálne výživové doplnky zaisťujú regeneráciu kĺbov, šliach, väzov a ako bonus vylepšia aj stav vlasov a nechtov. Ide najmä o glukosamín a chondroitín, ktoré sú stavebnými zložkami kĺbových chrupiek, kostí a šliach.

Kĺby, chrupky a spojivové tkanivá dostávajú pri športoch, ako je napríklad behanie, poriadne zabrať, a tak je úplne na mieste sa o ne starať, aj keď vás práve nebolia.

Nezabúdajte na vyvážený jedálniček

Športová výživa je určená ľuďom, ktorí sú často fyzicky aktívni a potrebujú dopĺňať také zložky stravy, ktoré im pomôžu dlhodobo dosahovať čo najlepšie výsledky pri zachovaní pevného zdravia. Zdravý a vyvážený jedálniček však tieto výživové doplnky nenahrádzajú.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.