MojaLekáreň.sk

Deti a čistenie zubov. Môže ich baviť?

Čistenie zubov patrí k základným hygienickým návykom a malo by byť u detí prirodzenou súčasťou dňa. Kedy s tým začať? A ako malých neposedníkov udržať pár minút v kľude pred umývadlom?

Deti a čistenie zubov. Môže ich baviť?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Starostlivosť o detský chrup začína s prvým zúbkom. Tie sa začnú deťom prerezávať väčšinou okolo 6.mesiaca. Spočiatku stačí zúbky očistiť navlhčenou gázou, či látkovou plienkou. Keď ich je viac, pomôže gumový návlek na prst- prstiačik. Prstiačik odporúčajú zubní lekári do doby pokiaľ má dieťa prerezaných 8 zúbkov. Stoličky im už ale nevyčistíte. Okolo 9.mesiaca, tak prichádza na radu detská zubná kefka. Mala by mať, čo najmenšiu hlavičku a byť mäkká a mať rovno zastrihnuté vlákna.

Prečo čistiť mliečne zuby?

Niektorí rodičia si bohužiaľ stále myslia, že nie je potrebné mliečne zuby čistiť, keď aj tak vypadnú. Opak je pravdou. Ak dôjde k predčasnej strate mliečneho chrupu, zostane po ňom  niekoľko rokov voľné miesto, než vyrastie trvalý chrup. Ostatné mliečne zuby, ale majú tendenciu voľné miesto zaplniť, začnú sa posúvať a trvalý chrup nemá kam rásť. To je jedna z hlavných príčin krivých zubov a potreba zubného strojčeka. Chýbajúci zub môže priniesť aj problém s rečou.

Zúbková víla nemá rada sladké

Aby sme predišli zubnému kazu, okrem správneho čistenia zubov, je vhodné obmedziť sladkosti a miesto sladkých nápojov piť čistú vodu alebo nesladené čaje. Približne od 3 rokov sú deti schopné si zúbky čistiť samé. Rodič však musí zúbky dočisťovať. Deti si často zabúdajú čistiť zúbky zvnútra a na nedostupnejších miestach zhora. Okolo 8 roku sú deti schopné si čisť zuby samy.

Čistenie zubov ako hra?

Aj mliečne zuby je potrebné udržovať zdravé a čisté. Malé deti radi napodobňujú dospelých a vyhľadávajú činnosti, ktoré môžu robiť s nimi. A práve toto môžete využiť pri čistení zúbkov. Ukážte im, že im, že starostlivosť o zuby je bežnou súčasťou dňa. Výbornou motiváciou je detektor povlaku. Vyzerá ako obyčajný fialový cukrík, ktorý po rozpustení v ústach zafarbí miesta, kde zostal nevyčistený zubný povlak. Ukážete tak deťom, že aj keď zub vyzerá čistý, nemusí to tak byť. Detektor možno použiť aj pred čistením zúbkov. Dieťa tak vidí koľko povlaku sa na zuboch usadilo počas dňa.

Antibakteriálne kryty a držiaky na kefky v tvare zvieratiek, smajlíkov alebo robotov, tiež urobia čistenie zubov zábavnejšie. Aj samotné kefky sú dostupné v pestrých farbách a tvaroch. Niektoré dokonca svietia a blikajú.

Sonické kefky pre deti

Ovládať správnu techniku čistenia zubov, nevynechať žiadne miesto, ale ani nepoškrabať zubnú sklovinu vysokým tlakom...to nie je len tak. Ovláda to len máloktorý dospelý a je len otázkou, či to vyžadovať aj od našich detí.

Riešením môže byť sonická zubná kefka pre deti. Funguje na princípe vysokofrekvenčného stierania - šetrne rozruší a následne zotrie zubný povlak zo zubov a ďasien. Z pasty, vody a slín vzniká dynamická vlna, ktorá preniká aj do medzizubných priestorov a do ďasnového žliabku, tieto priestory okysličuje a odplaví škodlivé baktérie.

Detské sonické zubné kefky sú vhodné už pre 3 ročných chlapcov a dievčatá. Vyčistia chrup efektívnejšie, pretože s deťmi komunikujú a dobu čistenia postupne predlžujú až na doporučené 2 minúty. Využívajú veselé melódie, ktoré sa menia po 30 sekundách a tým učia deti správne rozvrhnúť čas čistenia celého chrupu. Vďaka vymieňajúcim samolepkám kefka neomrzí a čistenie zubov bude stále zábavné :-)

 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Deti a mamičky Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.