MojaLekáreň.sk

Bolesti bedrovej chrbtice

Bolesť v krížoch je nepríjemná záležitosť, ktorá nás nenechá spať alebo naopak vstať. Čo je príčinou a ako bolesti zmierniť či úplne eliminovať? Dozviete sa v našom článku.

Bolesti bedrovej chrbtice
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Keď nás bolí chrbát

Bolesť chrbta patrí medzi najčastejšie príčiny návštevy lekára u dospelých. Najproblematickejšou časťou chrbta je chrbtica. Bolesti sú najčastejšie spôsobené vplyvom fyzického preťažovania a svalovej nerovnováhy, a to najmä oslabením svalov chrbtových, brušných, sedacích a svalov panvového dna. Bedrová oblasť je najviac zaťažovaným úsekom chrbtice, pretože nesie váhu celého tela a dochádza tu k prenosu pohybu z dolných končatín na trup.

Páchateľom na stope

K preťažovaniu svalov bedrovej oblasti dochádza hlavne vplyvom zlého držania tela a chybne naučenými pohybovými stereotypmi.

Vinníkmi sú predovšetkým:

  • zdĺhavé vysedávanie pri počítači a televízie,
  • vysoké podpätky,
  • nedostatok pohybu,
  • nadváha,
  • ťažká manuálna práca,
  • zápal sedacieho nervu, ale aj
  • poranenie a ochorenie chrbtice.

Bolesť bedier môže súvisieť aj s vnútornými orgánmi

Môže ísť aj o príznak ochorenia vnútorných orgánov − obličiek, žlčníka, čriev alebo pankreasu. Mnoho žien pociťuje bolesť v oblasti bedier i v období menštruácie a tehotenstva.

Keď si na bedrá veľa naložíme

Bolesť chrbta môže byť mierna alebo naopak prudká a náhla. Niekedy sa môže objaviť aj bolesť bedrovej chrbtice vystreľujúcej až do nohy. V spojitosti s chybným životným štýlom či ochorením môže byť bolesť bedier i dlhodobá a obmedzujúca.

V akútnej fáze sa pokúšame o akúsi „dohodu" a boľavému krížu venujeme zvýšenú starostlivosť.

Čo môže pomôcť:

Nechajte chrbát odpočinúť

Nie vždy sa môžeme vyhnúť dlhodobému státiu alebo sedeniu. Aby si bedrá trochu oddýchli, prichádzajú na rad pasívne opory chrbta, napr. dobre padnúci bedrový pás, ktorý nielen dodáva oporu, ale aj chráni pred prechladnutím. Pri nutnosti dlhodobého sedenia sú vhodné rôzne sedacie rehabilitačné pomůcky, ktoré pomáhajú posilňovať dôležité svalstvo potrebné pre správne držanie chrbtice a od bedrových bolestí postupne pomáhajú.

Prevencia na bolesť chrbta

Pravidelný pestrý pohyb, psychická pohoda, zdravý životný štýl, dobrá posteľ a vhodný matrac, ergonomická stolička a kvalitné topánky – to sú základné piliere prevencie. Ak sa ťažkosti nepodarí ovplyvniť a odstrániť dostupnými prostriedkami, je potrebné sa vydať pre pomoc k lekárovi.

Do čoho sa nám veľmi nechce alebo ako na bolesť chrbta v krížoch

Najúčinnejšou možnosťou, ako sa ubrániť bolestiam bedrovej chrbtice, je pravidelné cvičenie. Cvičenie by malo byť pravidelné, dlhodobé, zamerané predovšetkým na posilnenie svalov brušných, sedacích, chrbtových a svalov panvového dna. Neškodí ani pretiahnutie svalov stehien a uvoľnenie v oblasti chrbta. Dôležité je tiež zvyknúť si na správny postoj a spôsob sedenia.

Cvičiť môžete pod odborným vedením a potom aj sami doma. Na výber je mnoho cvikov a metód.

Vhodné sú napr.:

  • joga,
  • rehabilitácia,
  • zostava cvikov podľa pani Ludmily Mojžíšovej,
  • cviky preťahujúce a posilňujúce hlboké svaly v oblasti chrbtice, brucha a panvy alebo
  • cvičenie na gymnastickej lopte.

Ak však bolesť pretrváva alebo sa zhoršuje, navštívte svojho lekára.

Stavte na správne dýchanie

Veľmi dôležité je aj správne dýchanie. Väčšina z nás má zažitý zlý dychový stereotyp − dýcha do hrudníka. Správna dychová vlna by mala vychádzať zo spodnej časti brucha a postupovať ďalej cez brucho, ktoré by sa nemalo vyduť von, ale rozťahovať do strán, do spodných rebier. Menší zvyšok nádychu prechádza do hrudníka a podkľúčkov. Výdych by mal ísť opäť odspodu. Správnym dýchaním sa posilňuje panvové dno, brušné a medzirebrové svaly, ktoré sú dôležité pre správne dýchanie. Správnou dychovou vlnou dochádza aj k zníženiu záťaže na bedrovej a krčnej časť chrbtice. Ako správne dýchať vám vysvetlí napríklad skúsený fyzioterapeut.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Bolesť Pohyb
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na bolesť Doplnky stravy na kĺby a kosti

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.