MojaLekáreň.sk

Ako pomôcť krvotvorbe?

Prezradíme vám, čo obnáša proces krvotvorby, tiež vám vysvetlíme, prečo je úplne nevyhnutný pre správne fungovanie nášho organizmu a navyše poradíme, ako ho naštartovať.

Ako pomôcť krvotvorbe?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo je krvotvorba

Krvotvorba čiže hematopoéza je produkcia krviniek, respektíve všetkých komponentov krvi a krvnej plazmy. Dochádza k nej v hematopoetickom systéme, teda v kostnej dreni, najmä v plochých kostiach a chrbtici. Procesom krvotvorby je zaistená neustála obnova týchto krviniek a s tým aj schopnosť regenerácie nášho organizmu.

Krvinky sú však záludné v tom, že nemajú schopnosť sa deliť. Teda sa musia stále tvoriť nové, aby tie staré mohli zaniknúť a organizmus fungoval ďalej. Schopnosť krvotvorby sa však s pribúdajúcim vekom spomaľuje. Našťastie existujú možnosti na podporu krvotvorby.

Krvotvorba v kocke

  • Zjednodušene povedané − hematopoéza je proces, ktorým naše telo vyrába krvinky.
  • Štartuje v prvých týždňoch vývoja, teda vo fáze embrya.
  • Všetky krvinky a plazma sa vyvíjajú z kmeňových buniek.

V ľudskej krvi sa nachádza viac ako 10 rôznych druhov buniek, pričom každý druh plní špecifické a nenahraditeľné funkcie. Jedny z najdôležitejších buniek sú:

  • Červené krvinky alebo erytrocyty transportujú kyslík a hemoglobín do celého tela.
  • Biele krvinky alebo leukocyty pracujú pre imunitný systém a delia sa na mnoho poddruhov.
  • Krvné doštičky čiže trombocyty stoja za zrážaním krvi.

Čo je chudokrvnosť a ako ju odhaliť

Ak oddelenie našej krvi zaznamená úbytok, dochádza k narušeniu rovnováhy celého organizmu, ak dôjde k nedostatku krvného farbiva (hemoglobínu), nastáva anémia čiže chudokrvnosť. Tá sa navonok môže prejaviť ako:

  • bledá pleť,
  • únava,
  • slabosť,
  • omdlievanie,
  • búšenie srdca,
  • hučenie v ušiach,
  • bolesti hlavy,
  • závraty,
  • niekedy aj dýchavičnosť.

Pri anémii krv ťažko získava dostatok kyslíka a nemôže ho potom distribuovať do svalov, mozgu a do ďalších orgánov. Strava postavená na konzumácii priemyselne pripravených potravín býva často nevyvážená, z čreva sa potom nevstrebávajú potrebné látky pre výstavbu červených krviniek a dochádza práve k anémii, ktorá je spojená predovšetkým s nedostatkom železa, ktorá je základnou zložkou hemoglobínu.

Ak máte podozrenie na anémiu, nesnažte sa ju riešiť sami, ale vždy navštívte svojho lekára. Popri nedostatku železa totiž existuje rad ďalších príčin chudokrvnosti, ktoré môžu byť spôsobené vážnejšími poruchami či chorobami.

Rada odborníka

Únava môže mať mnoho príčin: od nedostatku odpočinku, pohybu, cez nadbytok stresu, zlé zloženie stravy a nedostatok slnečného svitu až po tzv. chudokrvnosť, teda nedostatok červeného krvného farbiva hemoglobínu. Dôležité je tieto príčiny vždy vyšetriť. Ak vyšetrenie nepreukáže závažné ochorenie, je možné proti únave bojovať niekoľkými spôsobmi. Najdôležitejšia je zmena životného štýlu, dostatočný spánok a vyvarovanie sa stresu, ideálne v kombinácii s dodržiavaním zásad zdravej výživy. Ak tohto nie sme schopní, môžeme použiť aj niektoré kvalitné výživové doplnky. A ako ich poznáme? Predovšetkým by sme ich mali kupovať v lekárni, kde nám lekárnik poradí. Ich zloženie by malo byť komplexné: teda vitamíny najmä skupiny B a C, kyselina listová, stopové prvky, železo. A prospieť môžu aj niektoré osvedčené prírodné produkty.

MUDr. Cyril Mucha, praktický lekár, Praha

Ako podporiť krvotvorbu

Logické je, že vzniku chudokrvnosti predídeme pestrou stravou so zastúpením optimálneho množstva

Udržiavať krvinky v rovnováhe pomáhajú tiež vyššie dávky vitamínu C, ktorý navyše prispieva aj k zníženiu únavy a je univerzálnym prostriedkom na posilnenie odolnosti organizmu.

Popri tom existujú tiež bylinky na krvotvorbu a iné prírodné zdroje, ktoré dodávajú telu látky podporujúce predovšetkým tvorbu červených krviniek a navyše vďaka nim lepšie využijeme železo a minerály prijímané z potravy. Ide o:

  • Vinič − zdroj vitamínov B a C, minerálov, bielkovín, organických kyselín a aminokyselín.
  • Baza čierna − zdroj flavonoidov, vitamínov B a tiež A, ktorá podporuje metabolizmus železa.
  • Černice − zdroj vitamínu C, antioxidantov a tiež draslíka, horčíka, železa a kyseliny listovej.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Výživové doplnky pre srdce, cievy a krv Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.