MojaLekáreň.sk

Ako na teplotu u detí?

Poradíme, ako správne zmerať teplotu u detí, ako zraziť vysokú horúčku a kedy vyhľadať lekára.

Ako na teplotu u detí?
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Ako je to s teplotou u detí

Teplota sa u detí mení s vekom, dennou dobou a telesnou aktivitou. Dojčatá majú väčšinou o niečo vyššiu telesnú teplotu ako staršie deti. Počas dňa je teplota najnižšia ráno a naopak najvyššia k večeru. Za zvýšenú teplotu sa považuje teplota v rozmedzí 37-38°C. Za horúčku je považovaná telesná teplota nad 38°C. Pokiaľ má dieťa zvýšenú teplotu, nejaví iné známky choroby a vyzerá a správa sa ako obvykle, nie je treba vo väčšine prípadov teplotu zrážať.

Ako zmerať teplotu u detí

  • U novorodencov a dojčiat je najpresnejšie meranie teploty v konečníku. Od tejto teploty odčítame 0,5°C, tzn. keď v konečníku nameriame 37,5°C, reálna telesná teplota dieťaťa je 37°C.
  • U starších detí sa už preferuje meranie teploty v podpazuší.

Horúčka - nebezpečenstvo alebo pomocník?

Horúčka je signál, že organizmus reaguje na chorobu. Dochádza pri nej k aktivácii imunitného systému. Biele krvinky, ktoré sú prvotnou líniou obrany tela, sú pri horúčke pohyblivejšie a tak majú väčšiu šancu vysporiadať sa s "nepriateľom". Pri teplote nad 39°C sa znižuje aj schopnosť patogénov množiť sa a rýchlejšie hynú. Zároveň sú požierané armádou prebudených bielych krviniek.

Vírusy, baktérie a horúčka

Veľmi často sa horúčka vyskytuje pri vírusovom ochorení. U bakteriálneho ochorenia je menej častá. 

Horúčku môžeme rozdeliť do dvoch fáz.

  • 1. fáza - teplota stúpa (po tom, čo patogény vstúpia do tela, začne správne fungujúci imunitný systém teplotu zvyšovať). Dieťa môže mať studené ruky a nohy, môže mať zimnicu a triasť sa, citlivejšie vnímať bolesť. A práve tieto symptómy naznačujú, že sa teplota bude ešte zvyšovať. V tejto fáze je potrebné dodať teplo zvonka. Dieťaťu dáme teplé ponožky a sveter, alebo ho prikryjeme dekou.
  • 2. fáza - teplota sa udržuje na účinnej hladine. Druhá fáza horúčky nastupuje po niekoľkých hodinách, či ďalší deň. Teplota kulminuje (väčšinou aj napriek 39°C). Organizmus už teplotu nezadržuje, ale začína ju posielať von. Dieťa sála, má horúce ruky, nohy, tvár či celé telo. Ak sa dieťa cíti dobre a nič ho nebolí, horúčku nezrážame a necháme ju pracovať. Tým sa telo s chorobou rýchlejšie vysporiada.

Kedy vyhľadať lekára

  • Ak horúčkou trpí dojča do 6 mesiacov veku či ak má dieťa do 1 roka horúčku vyššiu ako 39°C.
  • U starších detí je vhodné navštíviť lekára, ak je dieťa apatické, málo močí, nechce piť, vracia, je zmätené, nepokojné, má bolesti ucha, hlavy alebo krku, má vyrážku či mramorovanú kožu.
  • S lekárom konzultujte aj horúčku trvajúcu dlhšie ako 3 dni a vysokú neklesajúcu horúčku (39-40°C).
  • Ak teplota prekročí 40°C a pri výskyte febrilných kŕčov urýchlene kontaktujeme lekára či záchrannú službu.

Ako a kedy uľaviť od horúčky

  • U detí, ktoré majú tendenciu k vzniku febrilných kŕčov, je vhodné podať lieky na zníženie teploty už pri prvých príznakoch horúčkovitého ochorenia. Pozor by sme si v tomto prípade mali dať na možný rýchly vzostup teploty po pominutí účinku liekov.
  • U detí, ktoré netrpia na vznik febrilných kŕčov, nie je väčšinou potrebné teplotu do 38°C nijako znižovať. Pri horúčke nad 38°C sa pre znižovanie rozhodujeme na základe celkového stavu dieťaťa. Ak dieťa normálne je, pije, hrá sa, spí a nič ho nebolí, nie je nutné horúčku znižovať. Naopak je veľmi vhodné ju nechať pracovať a pomôcť telu sa rýchlejšie vysporiadať s ochorením. Ak sa však dieťa necíti dobre, je unavené či podráždené, niečo ho bolí, je zníženie horúčky na mieste.

Na zníženie horúčky a bolesti môžeme podať lieky s obsahom paracetamolu alebo ibuprofenu.

  • čapíky a sirupy - sú vhodné pre najmenšie deti,
  • tablety - sú vhodné pre staršie deti

Pre správne dávkovanie sa riadime hmotnosťou dieťaťa. Ak si nie ste istí, ako lieky dieťaťu podať, obráťte sa na lekára alebo lekárnika, ktorí vám s dávkovaním poradia.

Jednotlivé dávky lieku je možné podávať v intervale po 6-8 hodinách od predchádzajúcej dávky.

Možno striedať lieky s obsahom paracetamolu a ibuprofenu?

Áno. Ak horúčka po použití lieku neklesá, je možné striedať lieky s obsahom paracetamolu a ibuprofenu v kratšom časovom intervale po 4 hodinách. Tzn. podáme Paralen (či Panadol), po 4 hodinách môžeme podať Ibalgin (či Nurofen), po ďalších 4 hodinách opäť Paralen a o 4 hodiny Ibalgin.

Pokoj a tekutiny

Ak má dieťa horúčku, zvyšuje výdaj enegie a je dôležité, aby dostatočne pilo a doplnilo tak potením stratené tekutiny a zostalo v pokoji.​

Ako ešte uľaviť od horúčky

K znižovaniu teploty môžeme použiť aj zábaly a vlažnú sprchu. Zábaly vykonávame len vtedy, keď má dieťa už teplé aj ruky a nohy. Pri studených rukách a nohách sa zábaly a sprchy neodporúčajú.

Ako správne vykonať zábal

  • prestieradlo namočte do vlažnej vody (25-35°C, podľa veku dieťaťa - malé deti a dojčatá potrebujú vodu teplejšiu, tie staršie znesú i studenšiu)
  • vyžmýkajte ho a zabaľte do neho dieťa,
  • na tento zábal dajte ešte jednu vrstvu, tj. zabaľte dieťa do suchého uteráka alebo deky
  • zábal nechajte 5-10 minút, potom zložte
  • ak nedôjde k potrebnému zníženiu teploty, po ďalších 30 minútach zábal zopakujte

Alternatívou pre malé deti sú miesto zábalov celého tela len zábaly zápästí, členkov alebo lýtok. U najmenších dojčiat, možno aplikovať metódu tzv. telo na telo, tj. na svoje nahé telo položte vyzlečené bábätko, prikryte sa ľahšou dekou a nechajte pôsobiť svoju nižšiu teplotu tela.

Febrilné kŕče - kto je ohrozený a ako prebiehajú

Mnoho rodičov sa bojí nechať horúčku prebehnúť, aby dieťa nedostalo febrilné kŕče. Horúčka sama o sebe febrilné kŕče nevyvoláva. Vo väčšine prípadov sa vyskytujú pri súhre viacerých faktorov. Či už sa jedná o genetické dispozície, anomálie nervových buniek alebo nízky vek.

Kŕče sa najčastejšie objavujú u detí od 6 mesiacov do 5 rokov (najčastejšie pritom vo veku okolo 2 rokov). V tomto veku ešte mozog nie je úplne zrelý a je citlivý na náhly "skok" teploty. Kŕče postihujú 3-4% detí. Kŕče sa vyskytujú zvyčajne na začiatku horúčkovitého ochorenia, keď teplota rýchlo stúpa.

Dieťa pri kŕči zvyčajne najprv stuhne, prehne sa do oblúka a potom sa začne nekontrolovateľne triasť. Môže upadnúť aj do bezvedomia. Tento stav môže trvať až 5 minút, vo výnimočných prípadoch až 15 minút. Akonáhle sa telesná teplota ustáli (okolo 39°C), vznik kŕčov už nehrozí.

Kedy privolať záchranku

Záchrannú službu volajte ihneď, ak má dieťa horúčku vyššiu ako 40°C alebo pri výskyte febrilných kŕčov! (Mgr. Pavla Horáková)

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Horúčka u detí Deti a mamičky Voľnopredajné lieky

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.