MojaLekáreň.sk

Ako na kruhy pod očami

Tmavé kruhy pod dolnými viečkami sú úplne bežné tak u žien, ako aj u mužov. Často sú sprevádzané opuchmi, chtiac nechtiac nás robia staršími, než v skutočnosti sme a aby sme boli úplne úprimní, nebýva vždy jednoduché sa ich zbaviť. Napriek tomu tu niekoľko možností je ...

Ako na kruhy pod očami
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Koho sa týkajú kruhy pod očami?

Najčastejšie počujeme o čiernych kruhoch pod očami, v skutočnosti ale môžu mať farbu červenú, hnedú, fialovú alebo tiež žltú. Ich odtieň zvyčajne súvisí s podtónom pleti a s jej momentálnou pigmentáciou. Aj keď môžu postihnúť naozaj kohokoľvek, najčastejšie sa kruhy pod očami objavujú u ľudí, ktorí:

  • sú starší
  • k ich tvorbe majú genetické dispozície
  • trpia tzv. periorbitálnou hyperpigmentáciou, teda tvorí sa im v okolí očí nadmerné množstvo pigmentu
  • patria k etnickej skupine s tmavšou pleťou, tieto skupiny sú k hyperpigmentácii totiž náchylnejšie

Kruhy pod očami: príčiny

Únava: nevyspatosť alebo úplná absencia spánku bývajú najčastejšou príčinou vzniku kruhov pod očami. Je to totiž práve spánková deprivácia, ktorá spôsobí, že je pokožka bledá, čo umožňuje tmavým tkanivám a cievam v okolí očí vyniknúť.

Vek: prirodzené starnutie spôsobuje, že pokožka v dôsledku strácajúceho sa tuku a kolagénu slabne a stráca tak, podobne ako u únavy, svoju kryciu funkciu.

Námaha: časté hľadenie do monitora počítača alebo obrazovky televízie môže v okolí očí spôsobiť značné napätie. Dôsledkom tejto tenzie býva zväčšenie ciev okolo očí s následným stmavnutím pokožky.

Alergia: v prípade alergickej reakcie telo uvoľňuje histamíny, ktoré okrem iného spôsobujú aj rozšírenie krvných ciev, a to aj tých, ktoré sa nachádzajú pod očami.

Dehydratácia: nedostatočný pitný režim je častou príčinou tmavých kruhov, pretože koža pod očami zmatnie a oči vyzerajú zapadnuté. Zároveň nedostatočná hydratácia znižuje funkciu obličiek a pečene, ktoré tiež majú priamy vplyv na tvorbu kruhov pod očami.

Nadmerné slnenie: príliš dlhé vystavenie tváre priamemu slnečnému žiareniu spôsobuje zvýšenú tvorbu pigmentu, ktorý následne dodá okoliu očí veľmi tmavý tón.

Dedičnosť: jednoducho môže ísť o jav, ktorý podobne ako napríklad materské znamienka, zdedíme po svojich predkoch.

Choroby: kruhy pod očami a hlavne ich opuchy sa vyskytujú napríklad u pacientov s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy, často napuchnuté oči s vodnatými vačkami zasa poukazujú na zlý stav obličiek a nažltlé kruhy pod očami signalizujú problémy s pečeňou.

Pomoc z prírody

Za kruhy pod očami niekedy môže aj nedostatočná výživa žiliek a cievok, ktoré sa nachádzajú pod tenkou kožou v oblasti očí. Do stravy preto pridajte rutín. Obsahujú ho napríklad pohánka, amarant, jablká, roibos, figy, citrusová kôra, paradajky či špargľa. (Mgr. Pavla Horáková)

Ak vás teda pravidelne trápia kruhy pod očami, ktoré nemajú zrejmú príčinu, neváhajte s návštevou lekára.

Ako sa zbaviť kruhov pod očami?

Vzhľadom k tomu, že kruhy pod očami môžu mať mnoho príčin, existuje tiež celý rad ich riešení.

  • Začnime tým najjednoduchším - poriadne sa vyspite a dajte pozor na to, aby vaša hlava pri spánku bola dostatočne podložená, zabránite tak hromadeniu tekutín pod očami.
  • Strážte si jedálniček, ktorý by mal obsahovať dostatok železa a vitamínu C a hlavne pitný režim, kedy by sme mali vypiť asi 0,5 litra čistej vody na každých 15 kg svojej váhy.
  • Osvedčený je tiež studený obklad, ktoré všeobecne znižuje opuchy a zároveň zmenšuje rozšírené cievy.
  • Medzi babské rady na kruhy pod očami patria vylúhované čajové vrecúška vychladené v chladničke. Ich vysoký obsah kofeínu a antioxidantov totiž pomáha stimulovať krvný obeh, zmenšuje cievky a napomáha vstrebávaniu tekutín.
  • Alebo siahnite po osvedčených kozmetických produktoch, ako je napríklad Remescar či iné gély a emulzie, ktoré boli vyvinuté špeciálne pre rozjasnenie citlivej zóny okolo očí.
  • Bez povšimnutia by nemal zostať ani nočný krém či emulzia na kruhy pod očami, ktoré sa nanášajú pred spaním a pôsobia tak ako prevencia vzniku tmavých kruhov.

Ako zamaskovať kruhy pod očami?

Niekedy sa ale bohužiaľ musíme zmieriť s tým, že kruhov pod očami sa jednoducho nezbavíme a bude nutné ich skryť. Pre takéto účely slúžia špeciálne korektory na kruhy pod očami, ktoré majú podobu make-upov, tyčiniek alebo BB-krémov a zvyčajne dokážu dokonale skryť všetky farebné nedokonalosti pleti.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Kozmetika Koža
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.