MojaLekáreň.sk

7 tipov pre výrazne lepší vzhľad jazvy

Máme pre vás sedem prípravkov, vďaka ktorým vaše jazvy po úrazoch, operáciách i kožných ochoreniach nebude vidieť a tiež niekoľko skúsených rád od kožnej lekárky.

7 tipov pre výrazne lepší vzhľad jazvy
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má iba vzdelávací charakter a nenahrádza poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Jazvu natierajte a masírujte

Jazvy je veľmi vhodné skoro po uzavretí rany alebo vybratí stehov pravidelne aspoň 3x denne masírovať tzv. tlakovou masážou. Na ošetrenie je vhodná kvalitná nechtíková masť či šípkový olej. Jedzte kvalitnú stravu s dostatkom vitamínov, minerálov a nezabudnite na kolagén, ktorý je zodpovedný za proces hojenia kože.

1. Masti na jazvy

Vyhladiť, zmäkčiť a zjemniť nové aj staršie jazvy, to dokážu špeciálne krémy či gély od renomovaných kozmetických firiem určené na hojenie jaziev. Zároveň tieto prípravky zvyčajne zmierňujú aj príznaky sprevádzajúce hojivý proces, teda napríklad svrbenie, opuchy alebo začervenanie. Ideálne je jazvu natierať hneď po jej zahojení, a to dvakrát denne.

2. Krytie na jazvy

Samolepiace fólie pripomínajú bežnú náplasť, obsahujú však čistý silikónový gél, ktorý je vysoko účinný pri zlepšovaní stavu hypertrofických či keloidných jaziev. Zlepšenie stavu jazvy sa zvyčajne dostaví po troch mesiacoch. Krytie je vhodné nosiť 24 hodín denne a odkladať ho len na sprchovanie.

3. Aloe vera

Čistý gél z aloe vera obsahuje látky, ktoré podľa výskumu indických lekárov napomáhajú k regenerácii tkanív a zároveň zosvetľujú pokožku. Čistý gél z aloe vera aplikujte dvakrát denne.

4. Vitamín E

Pre celkové zlepšenie pleti je vhodné jeho perorálne podanie, pre hojenie jaziev sa hodí vitamín E čiže tokoferol aplikovať priamo na zjazvené tkanivo. Buď použite tekutý vitamín E a asi 10 minút masírujte jazvu alebo to isté robte s olejom z rozrezanej vitamínovej kapsule. Tento postup opakujte 2 − 3x denne.

5. Kokosový olej

Kokosový olej má antioxidačné vlastnosti, upokojuje podráždenie pokožky, navyše ju hydratuje, vyživuje a obnovuje jej pružnosť.

6. Jablčný ocot

Kyseliny obsiahnuté v jablčnom octe pôsobia na tkanivo podobne ako chemický peeling, teda odstraňujú poškodenú vonkajšiu vrstvu pokožky. Okrem toho má jablčný ocot vynikajúce zosvetľujúce účinky. Už po mesiaci pravidelného potierania je tak jazva viditeľne svetlejšia.

7. Levanduľový olej

Levanduľový olej znižuje viditeľnosť starších jaziev, je možné ho aplikovať priamo na čerstvú jazvu a navyše pôsobí aj ako prevencia proti vzniku nových jaziev. Pre dosiahnutie maximálneho efektu masírujte postihnuté miesto levanduľovým olejom dvakrát denne päť minút.

Jazvy nemusí byť vidieť!

Každé poškodenie kože zanecháva jazvu. Záleží len na tom, ako viditeľná je. Najčastejšie jazvy majú ľudia po operáciách, ako následok akné, ale aj po úrazoch a popáleninách. Ženy často riešia jazvy po cisárskom reze a strie, ktoré vznikajú počas tehotenstva. Či už ide o jazvu po úraze, operácii alebo po kožnom ochorení, vždy by sme chceli, aby ju bolo čo najmenej vidieť. Čo pre to môžeme urobiť? Opýtali sme sa MUDr. Marie Finsterlovej, kožnej lekárky z Čáslavskej odbornej kožnej ordinácie.

Čo teda ovplyvňuje vzhľad jaziev?

„Ak ide o jazvy po operáciách alebo iných zákrokoch, záleží hlavne na veľkosti odstraňovanej lézie, veľkosti a typu chirurgického rezu, typu odstránenia teda na tom, či bol zákrok vykonaný skalpelom, rotačným nožom, laserom, a pod. O jazve rozhoduje aj voľba chirurgického šitia, anatomická lokalita, t. j. na ktorej časti tela jazva je, vek pacienta, sklon k zlému hojeniu vďaka napr. pridruženým chorobám, ako je cukrovka, imunodefekt, ochorenia štítnej žľazy, porucha prekrvenia danej oblasti a podobne."

Čo môže ovplyvniť pacient?

"Môže dodržiavať poučenie lekára v pooperačnom alebo pozákrokovom režime. Ak má podozrenie na to, že sa jazva zle hojí, alebo že nevyzerá dobre, mal by to včas konzultovať s lekárom."

Ako ľudia najčastejšie ošetrujú "problematické" jazvy?

„Je to neuveriteľné, ale najčastejšie masťou. Masťou a tlakovými masážami."

Aký prípravok by ste im odporučili a prečo práve ten?

„Mal by obsahovať osvedčené látky, pri ktorých poznáme jasný efekt v podpore hojenia rany a správneho dozrievania jazvy silikónový olej, antioxidanty, polypeptidy, kyselinu hyalurónovú, výťažky z cibule a vhodný masťový základ, ktorý určuje kozmetickú prijateľnosť prípravku. Tá je tiež mnohokrát limitujúca pri voľbe pacienta ho na ošetrenie jazvy použiť. Pacient potrebuje, aby nemastil, nezašpinil oblečenie, nebol vidieť, nemusel sa dlho vtierať do kože, atď."

Symptómy choroby alebo zdravotného problému opísané v tomto článku sa môžu u každého prejaviť inak. V každom prípade sa vždy poraďte so svojím lekárom o svojich zdravotných problémoch.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Prípravky na jazvy Jazvy Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.