MojaLekáreň.sk

Zápal pľúc (Pneumónia)

Zápal pľúc je zápalové ochorenie pľúcneho tkaniva. Môžu ho spôsobiť baktérie, vírusy, plesne, ale aj rôzne chemické látky alebo alergie. Jeho odborný názov je pneumónia.

Zápal pľúc (Pneumónia)
Zdielať

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Zápal pľúc - liečba

Liečba zápalu pľúc závisí od pôvodcu ochorenia, aktuálneho stavu pacienta, jeho veku a prítomnosti iných ochorení. Vo väčšine prípadov sa začína liečba antibiotikami, ktorých účinnosť sa hodnotí po 3 - 4 dňoch. Najčastejšie sa používajú antibiotiká z radu aminopenicilínov a cefalosporínov. Po identifikácii pôvodcu ochorenia sa môžu nasadiť lieky erytromycín alebo tetracyklíny, antivirotiká alebo antimykotiká.

Liečia sa aj sprievodné príznaky ochorenia. Na liečbu suchého kašľa používame antitusiká, t. j. lieky proti suchému, dráždivému kašľu. Na produktívny kašeľ s hlienmi používame expektoranciá, čo sú lieky, ktoré uľahčujú vykašliavanie. Horúčku môžeme znížiť paracetamolom alebo ibuprofénom. Pri neinfekčnom zápale sa podávajú kortikosteroidy.

Ako dlho sa lieči zápal pľúc

Liečba zvyčajne trvá 2 - 3 týždne. Zotavenie môže trvať až mesiac.

Zápal pľúc - podporná liečba

Čo môžeme urobiť sami? V prípade zápalu pľúc je to vždy podporná liečba k liekom, ktoré vám odporučil lekár.

Počas liečby je potrebné dodržiavať

  • dostatočnú hygienu,
  • odpočinok na lôžku,
  • vyhýbať sa alkoholu a fajčeniu,
  • jesť pestrú stravu bohatú na vitamíny a minerály,
  • dostatočne piť. Vhodné sú minerálne vody a bylinné čaje podporujúce dýchacie cesty s obsahom senovky gréckej, skorocelu, skorocelu, slezovca, lipy a moruše. Bylinky pomôžu upokojiť podráždené dýchacie cesty.

Zápal pľúc - prejavy

Príznaky zápalu pľúc sa môžu líšiť v závislosti od pôvodcu (baktérie vs. vírusy). Medzi bežné príznaky patrí kašeľ, zvýšená teplota až horúčka, bolesť na hrudníku a ťažkosti s dýchaním. Kašeľ je pri vírusovej infekcii suchý a dráždivý (až do bolesti pľúc pri kašli), ale neskôr sa stáva produktívnym s hlienom pri bakteriálnej infekcii. Zvýšená teplota je charakteristická skôr pre vírusové ochorenie, horúčka pre bakteriálne. Pri vírusovej infekcii môžu byť prítomné aj príznaky pripomínajúce chrípku, t. j. bolesti kĺbov a svalov, celková malátnosť, nevoľnosť a vracanie.

Pneumónia - inkubačná doba a infekčnosť

Inkubačná doba závisí od pôvodcu ochorenia. Pri bakteriálnej pneumónii je inkubačná doba 1 - 3 dni, pri vírusovej pneumónii 4 - 6 dní. Ak je spôsobená vírusom chrípky, ochorenie sa objaví 18-72 hodín po infekcii. Pacient je infekčný najmä v období kašľa, ak vykašliava hlieny, infekčnosť je vyššia. Infekcia sa šíri vzduchom (kvapôčková infekcia) alebo dotykom (rukami).

Náš tip na liečbu zápalu pľúc

Prospešné sú zábaly hrudníka, zvlhčovanie vzduchu a podopieranie hlavy vyšším vankúšom. Chladný vlhký vzduch tiež zmierni kašeľ, preto viac vetrajte. Teplotu v spálni na spanie udržiavajte ideálne medzi 17 a 19 °C.

Imunitný systém môžete podporiť echinaceou, reishi alebo rakytníkom. Môžeme pridať vitamín C, betakarotén a probiotiká, pretože až 70 % imunitného systému sa nachádza v črevách.

Zápal pľúc u detí

Medzi rizikové faktory zápalu pľúc s ťažším priebehom u detí patria:

  • nízky vek dieťaťa,
  • nedonosenosť,
  • chronické ochorenie pľúc,
  • vrodené ochorenie srdca,
  • podvýživu a
  • imunitná nedostatočnosť.

Negatívne vplyvy sú tiež:

  • návštevnosť kolektívnych zariadení,
  • znečistenie životného prostredia,
  • vystavenie cigaretovému dymu,
  • cestovanie v preplnených dopravných prostriedkoch,
  • život na miestach s vysokou koncentráciou ľudí.

Očkovanie je dôležité pri prevencii závažného zápalu pľúc. K dispozícii je dobrovoľné očkovanie detí proti pneumokokovým infekciám, ktoré môžu tiež spôsobiť zápal pľúc.

Suchý zápal pľúc

Suchý zápal pľúc je ochorenie spôsobené baktériou Mycoplasma pneumoniae. Ochorenie postihuje najmä deti mladšie ako 15 rokov. Prejavuje sa horúčkou, suchým kašľom, únavou, potením, bolesťou svalov. Niekedy sa môžu pridať dýchacie ťažkosti. Suchý zápal pľúc býva miernejší ako "klasický" zápal pľúc. Väčšina príznakov vymizne do 3 až 5 dní.

Komplikácie pri zápale pľúc

Liečba včas diagnostikovaného zápalu pľúc u inak zdravého dospelého človeka je zvyčajne úspešná a bez následkov. U neliečených pacientov môže dôjsť k trvalému poškodeniu pľúcneho tkaniva, zníženiu funkcie pľúc alebo zhoršeniu pôvodného ochorenia. Môže dôjsť k prenosu infekcie z pľúc do iných častí tela, ako sú kĺby alebo srdce. Novorodenci, dojčatá, starší ľudia, pacienti pripútaní na lôžko a ľudia s oslabenou imunitou (AIDS, imunosupresíva) patria medzi najviac ohrozené skupiny.

Druhy zápalu pľúc

Najčastejší zápal pľúc je bakteriálny. Medzi baktérie, ktoré ho spôsobujú, patria streptokoky (pneumokoky), hemofilus, stafylokoky a iné. Menej časté, ale stále sa vyskytujúce pneumónie spôsobujú vnútrobunkové baktérie - chlamýdie, rickettsie alebo mykoplazmy.

Ďalším typom je vírusová pneumónia. Tento typ zápalu spôsobuje vírus chrípky, herpes vírusy alebo cytomegalovírus. U ľudí so zníženou imunitou sa môže vyskytnúť aj zápal pľúc spôsobený hubami. Zápal pľúc môže vzniknúť aj v dôsledku upchatia priedušiek vdýchnutými cudzími telesami alebo chemikáliami, nádormi, alergickými reakciami alebo hlienom.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.