MojaLekáreň.sk

Starostlivosť o pleť v zime

V zimnom období dostáva naša koža zabrať. Poradíme vám, ako sa o ňu starať a vyhnúť sa tak popraskaniu.

Starostlivosť o pleť v zime
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Pomoc z prírody

Pokožka je v zime vystavená častému striedaniu teplôt, studenému vetru a mrazu. Práve kvôli tomu cítime pálenie v tvári, jemná koža na rukách a perách sa vysušuje a môže až praskať. Preto je správne zvolená starostlivosť o pleť v zime oveľa dôležitejšia ako v ktoromkoľvek inom období. Vhodné sú pritom prípravky založené na účinkoch prírodných zložiek.

Skúsiť môžete napríklad krémy, ktoré sú bohaté na kvalitné prírodné tuky, oleje, vosky či maslá:

  • Krémy s včelým voskom, avokádovým maslom, makadamiovým maslom a bambusovým maslom vyživujú a chránia pred chladom.
  • Prípravky na báze mandľového a arašidového oleja sa okrem výživy starajú aj o ochranu pred častým striedaním rôznych teplôt.
  • Konopný olej a levandulové silice sa hodia ako ochrana pre pleť najmenších detí a atopikov.
  • Výrobky obsahujúce zinok sa hodia na regeneráciu nádchou odretej pokožky v okolí nosa alebo tiež na cumlíkové lišaje okolo úst dojčiat.

Zamerané na pleť v zime

Pokožka na tvári v zime často trpí, je namáhaná, vysušená a chýba jej potrebná vláčnosť a pružnosť. Z toho dôvodu sa pre kvalitnú starostlivosť o ňu hodia prípravky s tuhšou textúrou a s obsahom aloe vera, nechtíka, bambuckého masla alebo mandľového oleja. Krémy určené na použitie v zime by mali byť zvláčňujúce, zmäkčujúce a na báze emulzie vody v oleji. Emulzia oleja vytvorí na pokožke ochranný film, ktorý ju chráni pred nepriaznivými vonkajšími vplyvmi.

Ruky ako vizitka

Zabudnite na suché a popraskané ruky. Ideálny hydratačný krém v zime je ten, ktorý má vysoko výživný a zároveň ochranný účinok. Kvalitný krém by ste mali mať vždy pri sebe celú zimu a aplikovať ho po každom umytí rúk alebo vždy, keď máte pocit, že ho Vaše končatiny potrebujú. Zároveň pamätajte na to, že je dôležité chrániť ruky rukavicami.

Náš tip

Kým nanesiete krém na pokožku, rozotrite ho v dlaniach. Vyvarujete sa tak pocitu mastnej kože a krém sa ľahšie vstrebe do hlbších vrstiev pokožky.

Krém podľa typu pleti

Vyberte si krémy podľa typu Vašej pokožky:

  • Pre citlivú pokožku, ktorá má tendenciu k praskaniu, odporúčame krémy bez parfumácie.
  • S mastnou pokožkou nemusíte nutne voliť krémy s hutnejšou textúrou, ale vždy by malo ísť o prípravky, ktoré majú ochranný charakter.
  • Suchá pleť v zime by si mala dávať pozor na micelárne prípravky, ktoré ju môžu ešte viac vysušiť.

Na čo nezabúdajte:

  • Dodržiavaním pitného režimu v zimnom období zaistíte pokožce hydratáciu.
  • Pokožku natierajte niekoľkokrát denne vhodným krémom s obsahom hydratačných zložiek a lipidov, ktoré zabránia strate vody.
  • Výberom vhodného krému podľa typu vašej pleti zabránite poškodeniu kože a oddialite proces starnutia.
  • Používajte špeciálne očné krémy, ktoré ochránia citlivú pokožku okolo očí.
  • Zamerajte sa na ruky. Noste rukavice a v chladnejšom počasí ruky častešjie natierajte, aby nepopraskali. Ruky si neumývajte v horúcej vode, stačí vo vlažnej a tiež odporúčame používať mydlá bez parfumácie, ktoré nebudú pokožku zbytočne zaťažovať vysúšaním.
  • Po kúpeli a umývaní rúk aplikujte hneď hydratačný prípravok. Takto vyplníte priestory medzi kožnými bunkami a udržíte v koži vlhkosť.
  • V zime nás môže trápiť praskanie pier a kútikov. Výberom vhodného balzamu, budú vaše pery krásne po celý rok.
  • Ak plánujete zimnú dovolenku, voľte produkty s vhodným UV filtrom ako prevenciu pred poškodením pokožky slnečným žiarením.
  • Krásne vyzerajúcu a zdravú pokožku podporíte aj vhodne zvolenými výživovými doplnkami s obsahom vitamínov, koenzýmu Q10 a mastnými kyselinami.

Zima a atopický ekzém

U mnohých ľudí sa atopický ekzém zhoršuje práve v zime. Je to dané tým, že vplyvom nízkych teplôt sa pokožka stáva suchšou a ak neodhadnete, ako sa správne obliecť, môžete sa jednoducho spotiť a pot pôsobí na zhoršenie ekzému. Navyše aj rukavice, šály a čiapky môžu odierať narušenú pokožku a ekzém takto zhoršiť. V zime zvýšte frekvenciu premazávania a siahnite po mastnejších a hutnejších krémoch. Vhodné sú tie, ktoré obsahujú bambucké maslo alebo kokosový olej.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Prírodná kozmetika

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.