MojaLekáreň.sk

Sacharidy v potravinách a ako sa vyznať v zložení výrobkov

Všetci stále počujeme, že sacharidy sú najväčší strašiak chudnutia, existujú diéty, ktoré sacharidy úplne vylučujú z jedálničkov. Viete ale, čo sú to vlastne sacharidy a ako fungujú?

Sacharidy v potravinách a ako sa vyznať v zložení výrobkov
Zdielať
Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu

Čo sú sacharidy

Sacharidy sú chemické látky, ktoré sa rozlišujú na niekoľko podskupín podľa počtu cukrových jednotiek. V tele ich spracováva tenké črevo a pankreas.

Diabetici a sacharidy

Pre diabetikov liečených inzulínom je lepšie jesť potraviny s menšou časťou sacharidov šesťkrát denne a neodporúča sa jesť napríklad len dve jedlá so sacharidmi a zvyšok bez. Diabetici, ktorí používajú iné lieky môžu rozdeliť sacharidy len do troch denných jedál.

Ako sa delia sacharidy

1. Jednoduché cukry (t. j. monosacharidy a oligosacharidy)

Nájdeme ich v mliečnych výrobkoch a v ovocí a sú rýchlym zdrojom energie.

Do kategórie jednoduchých cukrov patrí:

  • Glukóza – základný a najrýchlejší zdroj energie v našom tele. Je tak dôležitá, že je pre mozgové bunky a červené krvinky dokonca jediným možným zdrojom energie. Rýchlym a chutným zdrojom glukózy sú tabletky hroznového cukru.
  • Fruktóza – snáď najčastejší jednoduchý cukor nájdeme v ovocí, sladkostiach, nealkoholických nápojoch, v pečive alebo v kupovaných a predpripravených omáčkach. Asi nie je nutné dodávať, že priemyselne nespracovaná fruktóza v ovocí je pre naše telo oveľa lepšia, ako tá v práškových alebo konzervovaných omáčkach. Vyššie dávky takéhoto jednoduchého cukru môžu viesť k obezite a poškodeniu pečene.
  • Galaktóza – nájdeme ju v materskom mlieku.
  • Maltóza – v Česku snáď najznámejší jednoduchý cukor, ktorý nájdeme v pive.
  • Sacharóza – klasický biely alebo hnedý cukor. Svetová zdravotnícka organizácia neodporúča denný príjem sacharózy vyšší ako 10 percent z celkového energetického príjmu. Diabetici by sa jej mali vyhýbať úplne.
  • Laktóza – známa ako mliečny cukor. Ak v tele nie je dostatok enzýmu nazývaného laktáza vzniká pri požití laktózy bolesť v bruchu, hnačky či nadúvanie – teda príznaky intolerancia laktózy.

2. Zložené cukry (polysacharidy)

Delia sa na stráviteľné a nestráviteľné, hoci požívať môžeme oboje. Tie stráviteľné poznáme pod pojmom škroby a tie nestráviteľné ako vláknina.

  • Škrob je hlavný zdroj energie pre ľudské telo, ktorý sa v tenkom čreve spracuje v priebehu dvoch hodín. V porovnaní s jednoduchými cukrami nevystrelí hladinu cukru v tele rýchlo, zato nekolíše, a preto je pre nás tou lepšou voľbou. Nájdeme ho v zemiakoch, sladkých, žite, pšenici, ryži, kukurici alebo v strukovinách.
  • Vláknina hrá u cukrovky dôležitú úlohu, pretože spôsobuje spomalenie vyprázdňovania žalúdka a tým spomaľuje trávenie a vstrebávanie potravín. Tým šetrí pre cukrovkárov veľmi dôležitý orgán – pankreas, ktorý tam nemusí produkovať toľko inzulínu. Vlákninu nájdeme v celozrnných výrobkoch, orechoch, ovocí a zelenine, v strukovinách alebo v semenách.

Odporúčaná denná dávka vlákniny pre diabetikov

Odporúčaná dávka pre diabetikov je 40 g denne. Ak jete veľa vlákniny, nezabúdajte piť, inak vám hrozí zápcha.

Ako fungujú sacharidy

Sacharidy dodávajú bunkám energiu a pokrývajú cca 50 – 55 % vášho denného energetického príjmu. Zvyšok potom obstarajú tuky a bielkoviny. Niektoré bunky sú na príjem sacharidov odkázané čiastočne (mozog, kôra nadobličiek či sietnice), niektoré úplne (červené krvinky).

Organizmus využije sacharidy ako okamžitý zdroj energie alebo si ich uchová do zásob v pečeni a svaloch. Ak ich prijmeme viac, premení ich na tuk. Zásoby zo svalov potom telo čerpá v prípade, ak športujete, venujete sa fyzickej aktivite alebo ak nejete. Stačí, aby ste viac ako jeden deň hladovali alebo sa nadmerne fyzicky namáhali a zásoba je preč. Malú zásobu sacharidov, nutnú pre vaše prežitie dokážu vyrobiť pečeň, prípadne obličky, avšak ako zdroj energie bude táto zásoba nedostatočná. Organizmus v tomto prípade siaha pre energiu do tukových zásob a potom aj do bielkovín.

Ideálne je preto sacharidy dopĺňať telu primeraným a vhodným spôsobom.

Sacharidy v potravinách – ako ich poznáme

Všetky uvedené suroviny sú na obaloch výrobkov uvedené v zostupnom poradí. Na prvom mieste bude surovina, ktorá je vo výrobku obsiahnutá v najväčšom množstve. A u zloženia platí staré známe pravidlo – kvantita neznamená kvalitu a menej je niekedy viac.

Údaje stanovené zákonom

  • Energetická hodnota – zvyčajne vyjadrená v kilojouloch alebo v kilokalóriách na 100 gramov alebo na 100 mililitrov. Pozor na to, že servírovacia porcia bude väčšinou vážiť viac ako uvedených 100 gramov a je potrebné dopočítať si, aké je teda skutočné číslo.
  • Množstvo tukov a nasýtených mastných kyselín – denná dávka pre diabetikov je 25 – 30 percent z celkového denného príjmu.
  • Množstvo sacharidov a cukrov – denná dávka pre diabetikov je 44 – 60 percent z celkového denného príjmu.
  • Množstvo bielkovín – denná dávka pre diabetikov je 15 – 20 percent z celkového denného príjmu.
  • Obsah soli – podľa svetovej zdravotníckej organizácie by príjem soli nemal byť vyšší ako 5 g na deň.

Diabetici a jedálniček

Diabetes, hoci sa to možno nezdá, neznamená koniec maškrteniu alebo dobrého jedla. Len je potrebné urobiť v receptoch menšie obmeny. Svetlé pečivo vymeniť za nedofarbované tmavé celozrnné, menej ovocia a viac zeleniny, namiesto svetlej ryže alebo cestovín skúsiť tmavú, prírodný variant atď.

Recepty na každodenné jedlo nájdete napríklad tu: https://www.cukrovka.cz/recepty-diabetika

Sacharidová diéta (alebo tiež Nízkosacharidová diéta)

Pri tejto diéte obmedzujete príjem sacharidov a tukov v strave a zvyšujete príjem bielkovín. Ako u ostatných diét, aj pri tejto, je potrebné dať si pozor na návrat k pôvodnému jedálničku – hrozí totiž jojo efekt. Ak si nie ste istí, ako presne začať a ako jednotlivé druhy potravín kombinovať, obráťte sa pre radu k výživovému poradcovi. Ten vám môže zostaviť jedálniček na mieru a potom už bude dodržiavanie ľahké. 

Aké potraviny sú vhodné:

Čo by ste mali z jedálnička vynechať

  • Biela múka a výrobky z nej (cestoviny, pečivo, koláče)
  • Sladkosti
  • Sladké nápoje
  • Alkohol
  • Údeniny
  • Chipsy, slané pečivo (tyčinky)
  • Vyprážané jedlá
  • Tučné mäso a mliečne výrobky

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Zdroj: cukrovka.cz

Navštívte súvisiacu produktovú kategóriu
Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.