MojaLekáreň.sk

Rotavírus − príznaky, liečba a prevencia

Vysvetlíme vám, ako rozpoznať rotavírusovou infekciu, ako ju liečiť a tiež ako jej účinne predchádzať.

Rotavírus − príznaky, liečba a prevencia
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Rotavírusy sú celosvetovo najčastejšou príčinou akútnych žalúdočných a hnačkových ochorení u predškolských detí. Často tiež stoja za hospitalizáciu malých pacientov a v rozvojových krajinách dokonca za ich smrťou v dôsledku dehydratácie.

Ako sa rotavírusy prenášajú

Rotavírusy sa typicky prenášajú fekálne orálnym kontaktom, výnimkou ale nie sú ani kontaminované hračky či iné predmety, ktoré deti spoločne užívajú. Preto je toľko dôležitá dôsledná hygiena rúk po použití toalety.

Koho rotavírusy najviac ohrozujú

Rotavírusové infekcie ohrozuje najviac deti od 4 mesiacov do 3 rokov. Rotavírusové infekcie sa ale nevyhýbajú ani dospelým, u nich však býva ich priebeh miernejší alebo niekedy aj bezpríznakový.

Rotavírusové infekcie sa vo väčšine prípadov objavujú v jesennom období, ale môžu prepuknúť kedykoľvek. Problémy sa dostavujú zvyčajne do dvoch dní po kontakte s rotavírusom.

Nemusí ísť vždy o rotavírusy

Napriek tomu, že rotavírusy sú najčastejším pôvodcom hnačky u detí, nie sú jediným. Medzi akútne príčiny gastroenteritídy patrí bakteriálne infekcie spôsobené − Campylobacter, Clostridia, Salmonella, Shigella, atď. Medzi vírusové črevné infekcie patria tiež adenovírusy, astrovírusy, sapovírusy a norovírusy.

Príznaky rotavírusovej infekcie

Rotavírusy spôsobujú ťažký zápal v črevách. Ten sa navonok prejavuje týmito príznakmi:

  • vracanie,
  • horúčka,
  • bolesti brucha,
  • silná hnačka, spravidla vodnatá, ktorá sa zvyčajne dostaví potom, čo predchádzajúce tri symptómy odznejú a môže pretrvávať až týždeň,
  • únava,
  • podráždenosť.

Pozor na dehydratáciu

Vážnou komplikáciou rotavírusovej infekcie môže byť dehydratácia, ktorá vzniká v dôsledku straty veľkého množstva tekutín. Tá sa prejavuje:

  • suchými ústami,
  • bledou kožou,
  • zníženou frekvenciou alebo absenciou močenia,
  • zapadnutými očami,
  • nedostatkom sĺz pri plači,
  • závratmi,
  • úzkosťou.

Tip od lekárničky

Pri rotavírusovej infekcii je vhodné zaradiť bezlaktózovú stravu a to ako pre deti, tak pre dospelých. V priebehu infekcie dochádza k zníženiu enzýmov laktázy, ktorá štiepi mliečny cukor. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Ako liečiť rotavírusy

Na rotavírusy neexistujú žiadne špeciálne lieky. Liečba infekcie teda prebieha predovšetkým pokojom na lôžku. Prípadne sú podávané probiotiká alebo tiež prípravky na hnačky či zvracanie, ktoré majú za cieľ predísť dehydratácii. Zároveň sa hodí podávať ľahko stráviteľnú stravu s nízkym podielom cukrov a tukov alebo dojčenia.

Ako dlho trvá liečba rotavírusovej infekcie

Akútne príznaky obvykle odznejú do 2 − 3 dní, následné prejavy môžu pretrvávať až 10 dní. Rotavírusovou infekciou je možné ochorieť opakovane. Priebeh ďalších ochorení však býva miernejší ako to prvé.

Kedy kontaktovať v dôsledku rotavírusovej infekcie lekára

Rotavírusová infekcia zvyčajne sama po pár dňoch odznie. V týchto prípadoch však neváhajte kontaktovať lekára:

  • Hnačka trvá dlhšie ako 24 hodín.
  • Zvracanie je veľmi časté.
  • Stolica obsahuje krv (má čiernu farbu) alebo hnis.
  • Dieťaťu je menej ako 6 mesiacov.
  • Pacient odmieta piť alebo v sebe tekutiny neudrží.
  • Horúčka je vysoká a neustupuje ani po 24 hodinách.
  • Dieťa je apatické.
  • Pacient vykazuje známky dehydratácie.

Prevencia proti rotavírusovej infekcie

Základom prevencie proti rotavírusovej infekcie je dodržiavanie hygienických zásad (dôsledná a starostlivá hygiena rúk − a to hlavne po použití toalety). Ďalšou prevenciou je potom očkovanie.

V Českej republike je možné v súčasnosti očkovať vakcínami Rotarix a RotaTeq. Očkovanie prebieha v čase od 6 týždňa do 8 mesiacov veku v 2 − 3 dávkach (záleží na zvolenej vakcíne) a očkuje sa celoročne. Vakcíny síce nezaistia absolútnu imunitu voči rotavírusu, celkom zásadne ale znížia riziko závažného priebehu (o 75 %) a prípadnej hospitalizácie (o 95 %) do dvoch rokov od vakcinácie.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom.

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.