MojaLekáreň.sk

Praslička roľná

Prasličky, ktoré dali pred niekoľkými miliónmi rokov základ obrovským zásobám čierneho uhlia, dosahovali výšku až 10 metrov a pokrývali obrovské pevninské plochy. Dnešná praslička pôsobí v porovnaní s týmto prvohorným predkom ako roztomilá miniatúra, napriek tomu pre nás nestráca svoj význam a stále ponúka širokú oblasť využitia. Akú? Prezradíme v našom článku.

Praslička roľná
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Praslička roľná − Equisetum arvense

Praslička roľná je trváca rastlina, ktorá rastie na trávnatých miestach v priekopách, u ciest i v lesoch. Praslička je známa pre svoje dve podoby v prírode. Jarná byľ vyrastá z jari a má na vrcholku klas s výtrusmi. V lete potom na tom istom mieste vyrastie ako malý zelený stromček vetvená letná byľ.

Praslička je prastará bylinka využívaná už v staroveku. Používala sa nielen na liečebné účely, ale aj na leštenie cínového alebo mosadzného riadu, odtiaľ získala jeden zo svojich ľudových názvov − šmirgľová tráva.

Čo obsahuje praslička

Pre prasličku roľnú je charakteristický vysoký obsah kyseliny kremičitej. V závislosti na obsahu kremíka v pôde môžeme v prasličke nájsť až 10 % kremíka. Z ostatných látok je významný vyšší obsah horčín, trieslovín, saponínov, organických kyselín, silíc a flavonoidov.

Zber a sušenie prasličky roľnej

Prasličku roľnú najčastejšie nájdeme na hlinitých a piesočnatých pôdach s vysokou hladinou spodnej vody. Je to častá poľná burina. Odnože sú mnohokrát až meter pod povrchom zeme, ako nepozvaného hosťa sa jej preto len veľmi ťažko zbavujeme.

Pozor na zámenu rôznych druhov prasličiek

Treba dať pozor na zámenu zbieranej prasličky roľnej s jedovatou prasličkou bahennou. U nás rastú tri prasličky − praslička roľná, lesná a bahenná, ktorá je jedovatá. Všetky rastú na podobných stanovištiach, a preto musíme dať dobrý pozor, ktorú prasličku zbierame. Vo fytoterapii (bylinnej liečbe) sa používa iba praslička roľná. Ostatné druhy, ako praslička bahenná a lesná, obsahujú vysoké percento alkaloidov a môžu preto vo väčších dávkach pôsobiť až toxicky.

Zbierame zelené byle prasličky roľnej v období od mája do septembra. Sušenie má prebiehať rýchlo pri teplote do 40 °C. Správne usušená rastlina musí zostať zelená, bez chuti a bez zápachu. Vyššia vlhkosť okolitého vzduchu môže naše zásoby sušenej bylinky ľahko znehodnotiť. Vhodné je preto uchovávať prasličku v suchu alebo v uzavretých nádobách.

Účinky prasličky roľnej

  • Podporuje zdravie močovej sústavy a vylučovanie zvýšeným vylučovaním moču.
  • Vďaka vysokému obsahu kremíka sa popíjanie prasličkového odvaru podieľa na správnej pevnosti našich kostí.
  • Prospieva zdraviu a pevnosti pokožky, vlasov a nechtov
  • Podporuje zdravé fungovanie pečene.
  • Prospieva správnej pružnosti ciev a srdca.
  • Podieľa sa na odolnosti tela a zdravom dýchaní.

 Použitie prasličky roľnej

  • Vnútorné použitie:​

Čaj z prasličky pre vnútorné použitie pripravíme z 1 lyžičky sušenej vňate, ktorú zalejeme 250 ml vriacej vody a necháme 10 − 15 minút vylúhovať. Takto pripravený odvar pijeme 2x denne počas 5 dní. Potom je potrebné urobiť pauzu. 

Pre koho nie je praslička vhodná

Vnútorné použitie prasličky nie je vhodné pre deti, tehotné a dojčiace ženy a osoby so slabším srdcom. Praslička by sa nemala používať dlhodobo. Vonkajšie použitie je úplne bezpečné.

  • Vonkajšie použitie:

Odvar z prasličky pripravíme zo 6 lyžíc sušenej prasličky, ktoré zalejeme 1 litrom vriacej vody a necháme 15 minút vylúhovať. Takto pripravený odvar používame na oplach vlasov po umytí šampónom, do kúpeľa k alebo k obkladom prospievajúcim pokožke. Ženy môžu odvar z prasličky použiť na sedacie kúpele.

Predtým bolo bežné sparenú, vlhkú, ešte teplú bylinu priložiť na miesto, ktoré sme chceli ošetriť.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.   

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Vlasová kozmetika Bylinné čaje

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.