MojaLekáreň.sk

Opaľovanie a deti

Ako sa darí deťom a opaľovaniu? Je to pre ne zdravé, alebo by sme ich mali radšej chrániť pred slnkom? Povieme vám to v našom článku.

Opaľovanie a deti
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Niektorí ľudia vydržia na slnku len 10 minút, iným nevadí opaľovať sa celý deň. A ak sa dodržiavajú zásady "zdravého" opaľovania, nie je dôvod vyhýbať sa slnku. Naše telo predsa potrebuje slnečné svetlo a naši predkovia to vedeli. Nie nadarmo sa hovorí, že: "Kam slnko nechodí, tam chodí lekár". Bez slnka by sme trpeli nedostatkom vitamínu D, depresiami a náš imunitný systém by bol veľmi oslabený.  To sú dosť presvedčivé dôvody, prečo tráviť viac času na slnku. A to sa týka aj našich detí.

Deti a pobyt na slnku

Opaľovanie je pre deti veľmi dôležité a slnku by sa mali vystavovať čo najčastejšie. To však neznamená, že raz za čas vystavíte svoje dieťa prudkému slnku na celý deň. Naopak. Slnku by ste sa mali vystavovať pravidelne a čo najčastejšie. Postupným vystavovaním sa slnku sa zvyšuje prirodzená ochrana pokožky pred spálením prostredníctvom pigmentácie a zhrubnutia rohovej vrstvy. Podľa odborníkov stačí 10-15 minút denne na slnku, aby sa zabezpečila dostatočná tvorba vitamínu D. Vždy by sme však mali byť ostražití a vyhnúť sa spáleniu, ktoré môže spôsobiť vážne poškodenie pokožky.

Opaľovanie v tehotenstve nemožno odporučiť

Podobne ako je citlivá detská pokožka, tak je citlivá aj pokožka nastávajúcich mamičiek. V tehotenstve je koža oveľa náchylnejšia na poškodenie slnečnými lúčmi. Okrem kozmetických zmien v podobe lokálne zvýšenej pigmentácie, kedy sa vytvorí tzv. chloazma, je opaľovanie v tehotenstve na priamom slnku riskantné nielen pre tehotnú ženu, ale aj pre jej nenarodené dieťa. Vysoké teploty môžu byť príčinou zlého vývoja plodu. Naproti tomu "ľahké" slnenie nie je na závadu, naopak. Zlepšuje náladu a prispieva k celkovému uvoľneniu.

Ako dlho môžu byť deti na slnku

Deti mladšie ako 1 rok vôbec nevystavujte slnku. Ich pokožka je ešte veľmi slabá a majú málo pigmentu, takže sa ešte nedokážu brániť proti slnku. Okrem toho deti nemajú dostatočne vyvinuté potné žľazy a môžu byť vystavené riziku prehriatia a úpalu. Pozor na riziko prehriatia aj pri cestovaní autom alebo pri prechádzkach s kočíkom, aj tu môže počas slnečných dní dôjsť k veľmi vysokému nárastu teploty. Preto nenechávajte kočík a dieťa na slnku a choďte von skoro ráno alebo podvečer, keď nie je tak teplo. 

Odporúča sa začať používať opaľovací krém približne od šiestich mesiacov. Mali by byť hypoalergénne a ideálne s minerálnymi (fyzikálnymi) filtrami. Minerálne filtre sa na rozdiel od chemických filtrov nevstrebávajú do pokožky, ale zostávajú na jej povrchu. Odrážajú slnečné lúče ako zrkadlo. Okrem toho pôsobia okamžite po aplikácii. Chemické filtre sa odporúča aplikovať 20-30 minút pred pobytom na slnku.

Slnko a malé deti

Malé deti do približne 3 rokov by sa mali zdržiavať na slnku čo najmenej. Vždy je najlepšie chrániť ich vhodným odevom a pokrývkou hlavy a vyhýbať sa slnku počas poludnia (medzi 11. a 15. hodinou). 

Odhalené časti tela vždy chráňte vhodným opaľovacím krémom. Hodnota UV filtra by mala byť v ideálnom prípade medzi 30 a 50. Dieťa by malo byť namazané, aj keď ste pod slnečníkom. UV lúče sa odrážajú aj do zatienených oblastí. 

Nezabúdajte na dostatočný pitný režim, ktorý je v horúcich dňoch veľmi dôležitý, a chráňte si oči kvalitnými slnečnými okuliarmi. 

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.