MojaLekáreň.sk

Na ceste za krásnou a zdravou pokožkou

Kto z nás by nechcel mať krásnu pleť? Koža je najväčší orgán a vizitka, ktorú ukazujeme svetu, nemožno sa preto čudovať, že zlý stav kože a pleti hlavne na tvári nás trápi. Krása pleti a kože však kráča ruka v ruke s jej zdravím. Keď nájdeme tú správnu kombináciu starostlivosti o pleť, máme vyhraté.

Na ceste za krásnou a zdravou pokožkou
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ako teda na zdravú a krásnu pleť? Odpoveď nie je jednoduchá a zistiť, čo vyhovuje práve vám, môže trvať celé roky. Sú však dva okruhy, ktoré na pleť a zdravie kože vplývajú, a to je váš životný štýl a vaša starostlivosť.

Dodržujte zásady zdravého životného štýlu

Nie je to len záležitosť vonkajšia, ale hlavne vnútorná: ak je telo zdravé, pokožka kypí zdravím, ak však niečo v tele „viazne“, prejaví sa to aj navonok. Hľadajte preto príčinu, ktorá by mohla stáť za problémami vašej kože a nikdy tieto prejavy nepodceňujte. Osobitnou kapitolou sú kožné choroby, ktoré je nutné riešiť s dobrým dermatológom skôr, než je neskoro. Ak však hovoríme o všeobecne zdravej pleti, ktorá má určité nedokonalosti, zbystrite pozornosť. Možno robíte chybu práve v tomto:

  • Škodlivé návyky: fajčenie, častá konzumácia alkoholu, nezdravá strava, to všetko môže mať podiel na problémovej pleti. Riešenie? Skúste postupne vylúčiť zo svojho života škodlivé návyky a uvidíte rozdiel.
  • Nedostatok spánku: už ste si určite všimli, že keď sa zle vyspíte, okamžite sa to prejaví na vašej tvári. Skúste si denne ukradnúť pár hodín navyše pre svoje dobro a spite aspoň 7-8 hodín.
  • Nedostatočná hydratácia: Zdravá pleť potrebuje hydratáciu, a v tomto prípade, keďže hovoríme o vnútornej výžive, ide o dostatočný pitný režim. Pite teda primerané množstvo vody a nesladených bylinkových čajov. Každý sme iný a tak presne predpísané množstvo neexistuje, ale odborníci odporúčajú piť asi 1,5 až 2 litre tekutín denne.
  • Stres: Aj ten môže mať priamy dopad na vzhľad vašej pleti. Navyše, rýchly život v meste plnom smogu môže pleť ešte väčšmi vyčerpávať. Ochranu pleti zabezpečia kozmetické prípravky s antioxidantmi, ale dôležitý je tiež relax, schopnosť vypnúť od stresu a rozmaznávať sa. Dajte si teda pauzu, keď vidíte, že je vaša pleť bez života. Doprajte jej výživu a najmä teraz v zime ocení extra dávku regenerácie.

Nájdite svoju rutinu v starostlivosti o pleť

Tu už sa dostávame k vonkajšej starostlivosti. Každý sme iný a máme inú pleť, existujú však určité spoločné menovatele, ktoré fungujú a sú overené dermatologickými štúdiami. Ako si teda nájsť tú svoju rutinu starostlivosti o pleť tváre a tela, kde začať?

  • Správne čistenie pleti: dokonale čistá pleť je pripravená prijať účinné látky z produktov, ktoré v rutine nasledujú. Nájdite si teda čistiace produkty na pleť, ktoré sa postarajú o jemné odstránenie nečistôt každý večer a každé ráno, najlepšie jemné a nepenivé, aby neničili ochrannú bariéru pleti. Ideálnym odličovacím prípravkom môžu byť oleje, alebo odličovacie gély bez sulfátov.
  • Hydratácia: tú potrebuje každý typ pleti. Bez ohľadu na to, či máte normálnu, zmiešanú, suchú či mastnú pleť, hydratácia je základ. Samozrejme, hydratačný produkt na pleť si musíte vybrať sami podľa prejavov svojej pleti a podľa jej typu. Pozor, nenechajte sa pomýliť – aj mastnejšia pleť môže byť dehydrovaná! Dehydratácia je stav pleti, ktorý môže nastať u každého typu pleti, preto aj mastnú pleť dostatočne hydratujte. V takom prípade vyberajte z produktov, ktoré sú ľahké a rýchlo sa vstrebávajú.
  • Antioxidanty: je dôležité pleť chrániť pred záťažou vonkajšieho prostredia a voľnými radikálmi. Existuje množstvo ingrediencií v kozmetike, ktoré zabezpečia ochranu pleti pred smogom či nepriazňou počasia. Patria medzi ne vitamín C, vitamín A a E, koenzým Q10, výťažky zo zeleného čaju, či kávy. Množstvo antioxidantov je obsiahnutých v strave (listová zelenina, ovocie, orechy...). Kombinácia stravy bohatej na antioxidanty a kvalitnej kozmetiky, ktorá ich obsahuje, pomôže ochrániť pleť pred vonkajšími vplyvmi.
  • Ochrana pred UVA a UVB žiarením – nezabúdajte ani na dostatočnú ochranu pred slnkom, a to nielen v lete. Slnko svieti celoročne a hoci vás možno počas zimy nespáli, UVA lúče prenikajú do našej pokožky a sú priamo zodpovedné za starnutie pleti a vznik vrások.

Dôležité je nájsť takú kombináciu v starostlivosti, ktorá vyhovuje práve vám. Niekedy vám môžu vadiť zložky, ktoré obsahuje bežne dostupná kozmetika, a tak môžete vyskúšať používať prírodnú kozmetiku.

Máte už svoju zaužívanú dennú rutinu pleti? A ste si istí, že ste na nič nezabudli? Sú tu ešte pery, a starostlivosť o ne je trošku odlišná, než o zvyšok pleti tváre. Pery si vyžadujú naozaj intenzívnu hydratáciu, a to tak u žien, ako u mužov. Zimné zmeny teplôt a prechody z mrazivých ulíc do vytopených miestností pery zásadne ničia. Starostlivosť o pery nezanedbajte, nenechávajte to dôjsť až do extrému, kedy už praskajú a krvácajú.

Nezabudnite ani na telo

Krásna pleť nie je len tvár. Nezanedbávajte preto ani pokožku tela, ktorá taktiež potrebuje starostlivosť a výživu. Pomôže pravidelný peeling celého tela, ktorým pleť zbavíte odumretých buniek a celé telo tiež príjemne prekrvíte. Na domáci peeling môžete pokojne použiť aj kávu či cukor v spojení s niektorým s olejov, napríklad s kokosovým. Následne pleť celého tela natrite. Intenzívnu starostlivosť jej zabezpečia telové krémy, výživné telové mlieka či prírodné oleje nanesené na vlhkú pokožku.

Starajte sa o svoju kožu, žite zdravo a bez škodlivých návykov a vaša pleť sa vám odmení mladistvým vzhľadom :-)

Témy článku
Kozmetika Koža
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Kozmetika a hygiena Dermokozmetika

Prečítajte si tiež

Lymská borelióza je infekčné ochorenie, ktoré do nášho organizmu doručí nakazený kliešť, vo chvíli, keď začne sať krv. Lymskou boreliózou sa na Slovensku ročne nakazí zhruba tri a pol tisíc ľudí. Ide…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami nášho tela a telo sa bez nich nezaobíde. Získava ich prostredníctvom stravy a neukladá ich. Proteíny sú veľmi obľúbené u športovcov, pretože pomáhajú…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.