MojaLekáreň.sk

Čo jesť pri zápale žlčníka, aby sme si neublížili

Kto zažil problémy so žlčníkom, potvrdí, že patria medzi tie najbolestivejšie. V mnohých prípadoch si za ne ale môžeme sami. Zápaly žlčníka spôsobuje predovšetkým prejedanie, nevhodné dráždivé potraviny a v neposlednom rade aj stres. Keď už ale problém nastane, čo jesť pri zápale žlčníka?

Čo jesť pri zápale žlčníka, aby sme si neublížili
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Tento článok má len edukačný charakter, nenahradzuje poradu s lekárom alebo lekárnikom.

Čo robí žlč

Žlč sa vytvára v pečeni a žlčník využíva ako zásobník. Po jedle potom žlč odteká prostredníctvom žlčovodov do tenkého čreva, kde pomáha s trávením tukov. Priemerne telo vytvorí okolo pollitra žlče denne. Keď sa ale nezdravo stravujeme, žlčník premáhajú a ten potom bolí. Často dochádza aj k veľmi bolestivým záchvatom, tvorbe žlčových kameňov a v krajnom prípade aj k poškodeniu funkcie celého žlčníka. Laparoskopická operácia je potom nevyhnutná.

Neprejedajte sa!

Silné bolesti sa prejavujú najčastejšie po tučnom jedle, vyprážanom, alkohole alebo sladkostiach. Snažte sa teda tejto strave vyhýbať. Najlepšou prevenciou je sa neprejedať. 

Čo robiť, keď bolí žlčník

Pri podráždení žlčníka siahnite po liekoch, ktoré zvyšujú tvorbu žlče (tzv. choleretiká). Nejedzte (kým bolesť neustane) a pite iba horúci čaj. Až bolesti prejdú, začnite pomaly jesť rožky (lepšie, keď sú staršie) alebo sucháre.

Keď sa problémy často opakujú, je nutné prejsť k odstráneniu žlčníka. Ak sa predsa len operácii nevyhnete, je dôležité, aby ste potom dodržiavali diétu po odstránení žlčníka.

Pri žlčníkových problémoch vyskúšajte bylinné čaje

Medzi bylinky, ktoré uľavia od bolestí a problémov so žlčníkom sú púpava lekárska, pestrec mariánsky, slamiha piesočná, mäta pieporná, jablčník obyčajný, oregano (pamajorán), artičoka, nechtík lekársky alebo repík lekársky. 

Mätový čaj môže veľmi efektne uľaviť pri žlčníkových bolestiach spôsobených ťažkou stravou alebo kamienkami. Vďaka svojim spazmolytickým vlastnostiam uvoľňuje žlčovod a tým odstraňuje bolesť. Zmierňuje aj nadúvanie a ďalšie tráviace ťažkosti. Zalejte 1 kopcovitú lyžičku mäty piepornej 250 ml vody a nechajte 10 minút vylúhovať. Pijeme po malých dúškoch 2x denne vlažný čaj 30 minút pred jedlom či po jedle.

Púpava lekárska podporuje správne fungovanie žalúdka, pankreasu, pečene i žlčníka. Stimuluje produkciu všetkých tráviacich štiav, podporuje peristaltiku a tým krásne čistí naše telo zvnútra. Čaj z koreňa púpavy si pripravíme tak, že 1 čajovú lyžičku čerstvého či sušeného koreňa povaríme v 250 ml vody po dobu 5 minút. Následne necháme 5 minút vylúhovať. Pijeme po malých dúškoch 2x denne vlažný čaj 30 minút pred jedlom. Púpavová alebo čakanková káva je vhodnou alternatívou klasickej kávy, ktorá nášmu žlčníku neškodí, ale prospieva. 

Žlčníková diéta

Prvý deň po operácii je nutné dostatočne piť, aby ste si prečistili organizmus. Vhodné sú žlčníkové čaje. Vyhýbajte sa čiernej káve, ktorá dráždi žlčník! Ďalší deň si môžete dať poctivý vývar. Potom jogurt alebo napríklad krupicovú kašu. Tým ale rozhodne diéta po operácii žlčníka nekončí.

Diétne odporúčania 

  • Konzumujte stravu s čo najnižším obsahom tukov. Je potrebné znížiť aj množstvo zdravých olejov, orieškov, masla, avokáda a vajec.
  • Dodržujte pravidelnosť v jedle a medzi jedlami si ponechajte dostatočný priestor na strávenie jedla − ideálne je jesť 5x denne po 2 − 3 hodinách.
  • Strážte si pitný režim − ideálne by ste mali vypiť 2 litre čistej vody a 2 hrnčeky vášho bylinného čaju.
  • Vyhnite sa studeným a ľadovým nápojom a jedlám priamo z chladničky.
  • Dbajte na pravidelnú stolicu.(PharmDr. Kamila Horníčková)

Čo jesť:

  • nenadúvajúcu, nepálivú zeleninu bez zrniečok, ako je mrkva alebo šalát
  • takmer akékoľvek ovocie, okrem toho so zrniečkami (napr. bobuľoviny)
  • nízkotučné mliečne výrobky
  • chudé, netučné mäso (hlavne morčacie, kuracie, králičie), ryby
  • mäsové a zeleninové vývary
  • bravčovú dusenú, morčaciu alebo kuraciu šunku
  • biele pečivo, toastový chlieb, sucháre, detské piškóty

Čomu sa vyhnúť pri žlčníkovej diéte

Vyhýbajte sa čerstvému, ešte teplému pečivu, ktoré veľa nadúva, a celozrnnému pečivu. Rovnako tak zelenine, ako je kapusta, kaleráb, strukoviny, ale aj cibuľa a cesnak. Zbohom dajte aj sladkostiam − predovšetkým čokoláde, rôznym sušienkam, koláčom, a dokonca aj kakau. Veľké bolesti vám môže spôsobiť tučné mäso a údeniny, vyprážané jedlá, rôzne dresingy a majonézy. Tiež nejedzte orechy, ktoré veľmi dráždia.

Modelový jedálniček na žlčníkovú diétu

  • Raňajky: ovsená kaša varená v mandľovom mlieku so strúhaným jablkom a medom
  • Olovrant: mrkvový šalát s jablkom
  • Obed: kura (dusené) so zemiakmi
  • Olovrant: banán
  • Večera: rizoto s vhodnou zeleninou
  • Raňajky: krupicová kaša
  • Olovrant: zelerový šalát
  • Obed: teľacie kotlety a zemiaková kaša
  • Olovrant: jablko (najlepšie olúpané)
  • Večera: cestovinový šalát so zeleninou a kúskami rybieho mäsa

Tento zoznam berte skôr ako odporúčanie. Každý „žlčnikár" sám najlepšie vie, ktoré potraviny mu nerobia dobre. Ale ani zdraví ľudia by nemali svoj žlčník namáhať. 

Náš tip

Nechce sa vám variť žlčníkový čaj? Liehová tinktúra z liečivých bylín vo forme žlčníkových kvapiek vám uľaví, je hneď po ruke a vojde sa do každej kabelky. 

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Symptómy choroby či zdravotného problému popísané v tomto článku sa u každého môžu prejaviť inak. V každom prípade konzultujte svoje zdravotné problémy vždy s lekárom. 

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na trávenie Lieky na bolesť

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.