Čerstvé vs. sušené ovocie
Ovocie je veľmi významným zdrojom vitamínov a živín. Najčastejšie v ovocí nájdeme vitamín C, draslík a kyselinu listovú, čo sú živiny, ktorých má mnoho ľudí nedostatok. Aj ovocie obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha znižovať cholesterol, zvyšuje pocit sýtosti a plnosti. To sa skvele hodí pri chudnutí alebo udržovaní hmotnosti. Ovocie je naviac bohatým a kvalitným zdrojom antioxidantov.
Viete, že ...
Konzumácia potravín s vysokým obsahom antioxidantov spomaľuje starnutie a znižuje riziko vzniku množstva ochorení.
Mimo sezónu môžete svoj jedálniček obohatiť o sušené ovocie. To je rovnako ako čerstvé ovocie bohaté na vitamíny a minerály, ale pretože pri dehydratácii môže ovocie prísť až o 7/8 vody, má sušené ovocie výraznejšiu chuť a dochádza k strate vitamínu C.
Náš tip
Sušené ovocie má viac prírodného cukru a kalórií, preto doporučujem vyhnúť sa sladenému sušenému ovociu a jesť sušené ovocie v menšej miere než čerstvé.
Prečo jesť oriešky
Oriešky sú zdravou potravinou, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku. Sú zdrojom bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a tukov, z nich prevažujú zdravé nenasýtené lipidy. Tie pomáhajú bojovať nášmu organizmu proti kardiovaskulárnym chorobám a ďalším civilizačným ochoreniam. Kvôli vysokému obsahu tukov a energetickej hodnote je potrebné orechy konzumovať v rozumnej miere. Doporučená denná dávka je 30-50g (približne hrsť).
Lieskové oriešky
Sú u nás bežne rozšírené a sú významné pre svoj obsah medi, ďalej potom mangánu, železa, horčíka, vitamínu E a vápnika. Lieskové oriešky majú pozitívny vplyv na zdravie očí a doporučujú sa konzumovať ľuďom s cukrovkou druhého typu a taktiež prospievajú našim mozgovým závitom a sú teda vhodné pre deti, študentov a starších ľudí (i seniorov).
Pistácie
Obsahujú zo všetkých orieškov najviac železa a naopak najmenej kalórií. Nachádzajú sa v nich vitamíny A, E a B a rovnako draslík a thiamín. Prospievajú imunitnému, nervovému i cievnemu systému. Pozitívne pôsobia na zlepšenie nálady a podporujú mozgovú aktivitu a intelekt.
Sladiť áno, ale pozor na množstvo
Datlový sirup je považovaný za zdravšiu alternatívu sladenia. Má menej kalórií než klasický cukor. Napriek tomu by ste mali sladiť s rozumom :-)
Na jedny raňajky budete potrebovať
- 50 g kuskusu
- 90 ml vody
- 50 g sušeného ovocia (marhule, slivky, jahody, čerešne, figy...)
- 15 g lieskových orieškov alebo pistácií
- 1 lyžičku medu alebo datlového sirupu
- štipku škorice
- kúsok masla
Postup
- Na panvičke rozpustíme maslo, pridáme kuskus a ľahko ho spražíme.
- Potom kuskus zalejeme vodou a počkáme až zmekne.
- Do vzniknutej zmesi nakrájame kúsky ovocia, oriešky a škoricu.
- Nakoniec dosladíme medom alebo datlovým sirupom, dôkladne premiešame a stiahneme z plameňa.
Dobrú chuť 💚