MojaLekáreň.sk

Chutné a zdravé raňajky

Kuskus varíme väčšinou na slano, ale skvele chutí i jeho sladká verzia. Poradíme vám, ako si urobiť rýchle, zdravé a chutné raňajky alebo ľahkú desiatu. Poďme na to.

Chutné a zdravé raňajky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čerstvé vs. sušené ovocie

Ovocie je veľmi významným zdrojom vitamínov a živín. Najčastejšie v ovocí nájdeme vitamín C, draslík a kyselinu listovú, čo sú živiny, ktorých má mnoho ľudí nedostatok. Aj ovocie obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha znižovať cholesterol, zvyšuje pocit sýtosti a plnosti. To sa skvele hodí pri chudnutí alebo udržovaní hmotnosti. Ovocie je naviac bohatým a kvalitným zdrojom antioxidantov. 

Viete, že ...

Konzumácia potravín s vysokým obsahom antioxidantov spomaľuje starnutie a znižuje riziko vzniku množstva ochorení.

Mimo sezónu môžete svoj jedálniček obohatiť o sušené ovocie. To je rovnako ako čerstvé ovocie bohaté na vitamíny a minerály, ale pretože pri dehydratácii môže ovocie prísť až o 7/8 vody, má sušené ovocie výraznejšiu chuť a dochádza k strate vitamínu C.

Náš tip

Sušené ovocie má viac prírodného cukru a kalórií, preto doporučujem vyhnúť sa sladenému sušenému ovociu a jesť sušené ovocie v menšej miere než čerstvé.

Prečo jesť oriešky

Oriešky sú zdravou potravinou, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku. Sú zdrojom bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a tukov, z nich prevažujú zdravé nenasýtené lipidy. Tie pomáhajú bojovať nášmu organizmu proti kardiovaskulárnym chorobám a ďalším civilizačným ochoreniam. Kvôli vysokému obsahu tukov a energetickej hodnote je potrebné orechy konzumovať v rozumnej miere. Doporučená denná dávka je 30-50g (približne hrsť).

Lieskové oriešky

Sú u nás bežne rozšírené a sú významné pre svoj obsah medi, ďalej potom mangánu, železa, horčíka, vitamínu E a vápnika. Lieskové oriešky majú pozitívny vplyv na zdravie očí a doporučujú sa konzumovať ľuďom s cukrovkou druhého typu a taktiež prospievajú našim mozgovým závitom a sú teda vhodné pre deti, študentov a starších ľudí (i seniorov).

Pistácie

Obsahujú zo všetkých orieškov najviac železa a naopak najmenej kalórií. Nachádzajú sa v nich vitamíny A, E a B a rovnako draslík a thiamín. Prospievajú imunitnému, nervovému i cievnemu systému. Pozitívne pôsobia na zlepšenie nálady a podporujú mozgovú aktivitu a intelekt. 

Sladiť áno, ale pozor na množstvo

Datlový sirup je považovaný za zdravšiu alternatívu sladenia. Má menej kalórií než klasický cukor. Napriek tomu by ste mali sladiť s rozumom :-)

Na jedny raňajky budete potrebovať

Postup

  • Na panvičke rozpustíme maslo, pridáme kuskus a ľahko ho spražíme.
  • Potom kuskus zalejeme vodou a počkáme až zmekne.
  • Do vzniknutej zmesi nakrájame kúsky ovocia, oriešky a škoricu.
  • Nakoniec dosladíme medom alebo datlovým sirupom, dôkladne premiešame a stiahneme z plameňa.

Dobrú chuť 💚

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Lieky na trávenie Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Potničky sú spôsobené zablokovaním potných žliaz, ku ktorému dochádza pri nadmernom potení. Hlavnými spúšťačmi tohto problému sú teploty nad 30 °C, vysoká vlhkosť a intenzívna fyzická aktivita. Keď…

viac

Moluska je vírusové kožné ochorenie, ktoré môže dostať naozaj každý. Najčastejšie sa ochorenie objavuje na tele, rukách a nohách. Šíri sa priamym kontaktom, slinami alebo ak zdieľate časti oblečenia…

viac

Bolesť v päte môže byť dôsledkom pätovej ostruhy, čo je zvápenatená šľacha, ktorá vedie od pätovej kosti ku každému prstu alebo sa nachádza v úponoch Achillovej šľachy. Prejavuje sa intenzívnou…

viac

Úpal a úžeh má väčšina ľudí úzko spojené s letom, avšak úpal so slniečkom súvisieť priamo nemusí. To je aj hlavný rozdiel medzi týmito dvoma chorobami z prehriatia, ktoré sú inak veľmi podobné a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.