MojaLekáreň.sk

Chutné a zdravé raňajky

Kuskus varíme väčšinou na slano, ale skvele chutí i jeho sladká verzia. Poradíme vám, ako si urobiť rýchle, zdravé a chutné raňajky alebo ľahkú desiatu. Poďme na to.

Chutné a zdravé raňajky
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čerstvé vs. sušené ovocie

Ovocie je veľmi významným zdrojom vitamínov a živín. Najčastejšie v ovocí nájdeme vitamín C, draslík a kyselinu listovú, čo sú živiny, ktorých má mnoho ľudí nedostatok. Aj ovocie obsahuje veľa vlákniny, ktorá pomáha znižovať cholesterol, zvyšuje pocit sýtosti a plnosti. To sa skvele hodí pri chudnutí alebo udržovaní hmotnosti. Ovocie je naviac bohatým a kvalitným zdrojom antioxidantov. 

Viete, že ...

Konzumácia potravín s vysokým obsahom antioxidantov spomaľuje starnutie a znižuje riziko vzniku množstva ochorení.

Mimo sezónu môžete svoj jedálniček obohatiť o sušené ovocie. To je rovnako ako čerstvé ovocie bohaté na vitamíny a minerály, ale pretože pri dehydratácii môže ovocie prísť až o 7/8 vody, má sušené ovocie výraznejšiu chuť a dochádza k strate vitamínu C.

Náš tip

Sušené ovocie má viac prírodného cukru a kalórií, preto doporučujem vyhnúť sa sladenému sušenému ovociu a jesť sušené ovocie v menšej miere než čerstvé.

Prečo jesť oriešky

Oriešky sú zdravou potravinou, ktorá by nemala chýbať v našom jedálničku. Sú zdrojom bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a tukov, z nich prevažujú zdravé nenasýtené lipidy. Tie pomáhajú bojovať nášmu organizmu proti kardiovaskulárnym chorobám a ďalším civilizačným ochoreniam. Kvôli vysokému obsahu tukov a energetickej hodnote je potrebné orechy konzumovať v rozumnej miere. Doporučená denná dávka je 30-50g (približne hrsť).

Lieskové oriešky

Sú u nás bežne rozšírené a sú významné pre svoj obsah medi, ďalej potom mangánu, železa, horčíka, vitamínu E a vápnika. Lieskové oriešky majú pozitívny vplyv na zdravie očí a doporučujú sa konzumovať ľuďom s cukrovkou druhého typu a taktiež prospievajú našim mozgovým závitom a sú teda vhodné pre deti, študentov a starších ľudí (i seniorov).

Pistácie

Obsahujú zo všetkých orieškov najviac železa a naopak najmenej kalórií. Nachádzajú sa v nich vitamíny A, E a B a rovnako draslík a thiamín. Prospievajú imunitnému, nervovému i cievnemu systému. Pozitívne pôsobia na zlepšenie nálady a podporujú mozgovú aktivitu a intelekt. 

Sladiť áno, ale pozor na množstvo

Datlový sirup je považovaný za zdravšiu alternatívu sladenia. Má menej kalórií než klasický cukor. Napriek tomu by ste mali sladiť s rozumom :-)

Na jedny raňajky budete potrebovať

Postup

  • Na panvičke rozpustíme maslo, pridáme kuskus a ľahko ho spražíme.
  • Potom kuskus zalejeme vodou a počkáme až zmekne.
  • Do vzniknutej zmesi nakrájame kúsky ovocia, oriešky a škoricu.
  • Nakoniec dosladíme medom alebo datlovým sirupom, dôkladne premiešame a stiahneme z plameňa.

Dobrú chuť 💚

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Lieky na trávenie Kozmetika a hygiena

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.