Úvodná stránka » Magazín MojaLekáreň.sk » Články a blogy » Bylinky a bylinné čaje

Bylinky a bylinné čaje

Bylinky a bylinné čaje používame najčastejšie, keď riešime nejaký zdravotný problém a nechceme hneď brať lieky. Nezabudnite ale, že aj užívanie byliniek má svoje pravidlá.

Bylinky a bylinné čaje

Čo tvorí bylinné čaje

Bylinné čaje sú väčšinou tvorené zmesou bylín a kvetov. Výrobcovia bylinných čajov dávajú pozor na to, aby proces spracovania bylín a výroba bylinných čajov podliehala prísnej kontrole. Používajú len sušené bylinky, ktoré spracúvajú bez chemických a konzervačných látok, farbív a aróm. Preto sa nám často zdá, že tieto čaje nemajú práve príjemnú chuť. O to viac sú pre naše telo prínosnejšie.

Druhy bylinných čajov?

Čaje sa predávajú buď jednodruhové alebo viacdruhové. Veľkou výhodou je, že sa dajú kúpiť aj zmesi už priamo vytvorené na určitý problém. Čaje sa predávajú buď v jednotlivých vreckách alebo sypané čaje.

Na čo si dať pozor, keď zbierate bylinky sami

  • dbajte na to, aby ste tak nerobili v znečistenom prostredí,
  • zistite si, či ste sa nerozhodli zbierať chránenú rastlinu,
  • vždy si prečítajte o rastlinách potrebné informácie – napr. kvety bazy čiernej sú liečivé, ale jeho kôra a listy sú veľmi jedovaté.

Ak nie ste zdatní bylinkári, radšej si zájdite do najbližšej lekárne alebo zdravej výživy.

Rooibos... čo to je?

Medzi bylinné čaje tiež radíme čaj rooibos. Tento nápoj je tvorený zmesou jemných lístkov rooibos v tvare ihličia a aromatických rastlín, ktoré mu prepožičiavajú chuť. Čaj je tmavo červený a ľahko sladkastý. Obsahuje antioxidanty a minimum kofeínu.

Najznámejšia bylinka? Rumanček!

U nás je možné za neznámejšiu bylinu považovať rumanček. Rastie voľne v prírode – hoci v posledných rokoch je skôr pestovaný cielene. Pozná ho snáď každý.

Rumanček podporuje prirodzenú obranyschopnosť, trávenie, zdravie pokožky, kvalitný spánok, relaxáciu i pozitívnu náladu.

Použitie čajov

Často odchádzame od lekára nielen s receptom na liek, ale aj s odporúčaním, ktorým čajom by sme mohli náš stav zlepšiť. Väčšina z nás najčastejšie po bylinkových čajoch siaha, keď sa ozýva chrípka a nachladnutie. Napr. lipa je dobrá pre zdravie dýchacích ciest pri zahlienení a podporuje normálne funkcie dýchacieho systému.

Keď nemôžeme spať, skúšame medovku. V prípade problémov s močovými cestami sme zvyknutí siahnuť po urologickom čaji. Mätový čaj podporuje harmonické zažívanie, správne fungovanie žalúdka, žlčníka a pečene, feniklový čaj zasa podporí normálne funkcie tráviaceho traktu, a ak je súčasťou zmesí na dýchacie cesty – podporuje sekréciu hlienu a detoxikáciu tela. Pestrec čaj môže dobre poslúžiť k zachovaniu normálnej funkcie pečene a ich prečisteniu a zázvorový čaj podporí vašu imunitu, ale zabezpečí vám aj vyrovnanie zažívania počas cestovania, správne fungovanie dýchacích ciest, alebo vyrovnanú hladinu cukru v krvi. Alchemilkový čaj je obľúbený ženami pre svoj vplyv na menštruačný a predmenštruačný komfort alebo v menopauze či pri akýchkoľvek ženských ťažkostiach.

Na jar nám dobre poslúži v detoxikácii pŕhľavový čaj. Podporuje totiž normálny stav kože, nechtov, vlasov, obsahuje minerály – železo, podporuje vylučovanie vody z tela, prirodzenú obranyschopnosť, cievnu sústavu, ale aj hojenie rán a kože.

Horko chutiacimi bylinkami môžeme podporovať činnosť žlčníka a pečene. Bylinkami s obsahom slizových látok ako je slez maurský alebo divozel môžeme uľaviť od kašľa. Ďalšími môžeme podporovať imunitný systém. Bylinky s obsahom rutínu ako je pohánka alebo flavonoidov ako je gaštan konský môžeme podporovať cievny systém u ťažkých nôh.

Bylinné čaje sa využívajú aj na chudnutie. Dôležité sú ich protizápalové účinky a často aj obsah vitamínov. Muži môžu využiť čaje pri liečbe prostaty, ženy pri bolestivej menštruácii. Špeciálne čaje existujú pre deti, mužov, ženy či dojčiace matky.

Ktoré bylinky zvoliť?

Pre správne fungovanie našich orgánov sa používajú rôzne bylinky. Väčšina z nich má širšie využitie. Pre lepšiu orientáciu medzi bylinkovými čajmi vám poslúži tento zoznam použitia:

  • spánok, nervy – medovka, ľubovník, chmeľ obyčajný, ginko dvojlaločné, valeriána, levanduľa
  • zažívanie – rumanček, fenikel, materina dúška, mäta, medovka, nechtík, rebríček, repík, rasca, kôpor, saturejka, zemežlč
  • žlčník – mäta, pestrec
  • pečeň – pestrec
  • obranyschopnosť pred vírusmi a baktériami, prechladnutie – baza čierna, skorocel kopijovitý, lipa
  • kloktadlo ústnej dutiny – šalvia, rumanček, repík, aníz vonný, divozel, hluchavka biela, sladké drievko, podbeľ, tymian, fialka trojfarebná, ibiš, slez, yzop, zázvor
  • imunita – echinacea, ženšen
  • močové cesty – breza, ihlica tŕnitá, praslička, stavikrv, vŕbovka, zlatobyľ
  • cievny systém – pohánka, gaštan konský
  • krvný tlak – oregano, jablčník, hloh, olivový list
  • správne trávenie – listy senny
  • prostata – tekvica obyčajná, ploštičník, vrbovka
  • menštruačný komfort – alchemilka

Ako si vybrať správny čaj?

Na čo sa zamerajte:

  • názov čaju – spravidla obsahuje označenie časti tela či choroby alebo sa volá podľa konkrétnej bylinky.
  • na čo sa používa, z čoho sa skladá​ – niekedy sa môže stať, že sa daná bylinka nebude správne znášať s liekmi, ktoré užívate. Vždy sa riaďte konkrétnym popisom použitia od výrobcu a prípadne sa poraďte s lekárnikom či ošetrujúcim lekárom.
  • dávkovanie – dodržujte dávkovanie a v prípade problémov, či ak si nie ste istí, sa poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom. Prehnaným pitím čaju a kombinovaním rôznych bylín by ste si mohli viac uškodiť.
  • správna príprava čaju – dodržanie teploty vody, času vylúhovania aj maximálneho množstva požitého počas dňa. Napríklad lipa je známa tým, že sa má používať opatrne. Najistejšie je teda používať porciované čaje v udanom množstve. Ak si nie ste istí, pýtajte sa v lekárni či lekára.

Ako čaj pripraviť a používať?

Bylinný čaj si najčastejšie pripravíme:

  • Výluhom za tepla – kedy zalejeme potrebné množstvo bylín či nálevové vrecúško horúcou vodou a necháme potrebný čas vylúhovať. Po scedení popíjame najlepšie teplý.
  • Odvarom – bylinky (predovšetkým korene a pevné rastlinné štruktúry) privediete k varu a jemným varom sa niekoľko minút povaria. Následne sa nechajú pár minút odstáť a odvar sa scedí a popíja. Takto sa pripravujú korene, oplodie, semená a iné časti rastlín.
  • Špecifická je príprava šípkového čaju – sušené šípky je vhodné na niekoľko hodín namočiť do vody, aby nám zmäkli. A pred samotnou prípravou ich zlejte a priveďte v hrnci pod bod varu, potom hrniec z plameňa stiahnite. Neprevárajte. Šípky potom môžete rozdrviť a vznikne naozaj lahodný čaj s množstvom vitamínov.

S bylinkami sa musí opatrne

Bylinné čaje nepijeme dlhodobo​, je vhodné pri akútnych ťažkostiach urobiť po týždni zmenu a skúsiť popíjať inú bylinku či zmes. Niektoré čaje sa pijú dlhodobo formou kôry. Ani tá by nemala trvať dlhšie ako 3 týždne a potom urobiť 1 týždeň pauzu, kedy bylinky úplne vynecháme. Po týždni je možné sa k nim opäť vrátiť či zmeniť za iné. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Hore
OK
Táto stránka využíva cookies pre vaše lepšie prechádzanie webovej stránky. Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s ich používaním. Zistiť viac
Spracovávam
Spýtajte sa lekárnika