MojaLekáreň.sk

Bylinky a bylinné čaje

Bylinky a bylinné čaje používame najčastejšie, keď riešime nejaký zdravotný problém a nechceme hneď brať lieky. Nezabudnite ale, že aj užívanie byliniek má svoje pravidlá.

Bylinky a bylinné čaje
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo tvorí bylinné čaje

Bylinné čaje sú väčšinou tvorené zmesou bylín a kvetov. Výrobcovia bylinných čajov dávajú pozor na to, aby proces spracovania bylín a výroba bylinných čajov podliehala prísnej kontrole. Používajú len sušené bylinky, ktoré spracúvajú bez chemických a konzervačných látok, farbív a aróm.

Druhy bylinných čajov?

Čaje sa predávajú buď jednodruhové alebo viacdruhové. Veľkou výhodou je, že sa dajú kúpiť aj zmesi už priamo vytvorené na určitý problém. Čaje sa predávajú buď v jednotlivých vreckách alebo sypané čaje.

Naše bylinné čaje – Lekárnikov čaj

Ak nie ste zdatní bylinkári, radšej si bylinné čaje kúpte napríklad u nás v lekárni, kde nájdete kvalitné a chutné bylinkové čaje. My na Lekáreň.cz som sa do byliniek doslova zamilovali a vytvorili si tak svoje vlastné čaje radu Lekárnikov čaj. Vo voňavých vreckách nájdete zmesi pre všetkých od detí po seniorov. Čaje zostavila naša lekárnička PharmDr. Kamila Horníčková za účelom potešiť nielen telo, ale aj dušu. Voňavé bylinky zvolené do každého vrecka sú prevažne od českých či slovenských zberačov, ich kvalita je nami overená a každé vrecko som ručne vyrobili u nás v lekárni. Čajový obal je 100 % rozložiteľný, môžete ho tak bez obáv vyhodiť na kompost či do odpadu, kde sa v priebehu niekoľkých mesiacov rozloží. Dôverujte nám a našej kvalite.

Rooibos... čo to je?

Medzi bylinné čaje tiež radíme čaj rooibos. Tento nápoj je tvorený zmesou jemných lístkov rooibos v tvare ihličia a aromatických rastlín, ktoré mu prepožičiavajú chuť. Čaj je tmavo červený a ľahko sladkastý. Obsahuje antioxidanty a minimum kofeínu.

Použitie čajov

Často odchádzame od lekára nielen s receptom na liek, ale aj s odporúčaním, ktorým čajom by sme mohli náš stav zlepšiť. Väčšina z nás najčastejšie po bylinkových čajoch siaha, keď sa necítime vo svojej koži.

Aké čaje používame najčastejšie?

  • Rumanček − u nás sa dá považovať za neznámejšiu bylinu rumanček. Prospieva prirodzenej obranyschopnosti organizmu, podporuje normálne trávenie, zdravý stav dýchacích ciest, normálny stav našej pokožky, kvalitný spánok, relaxáciu i pozitívnu náladu.
  • Lipa prospieva správnej činnosti dýchacích ciest, pôsobí relaxačne a prospieva zdravému fungovaniu imunitného systému.
  • Medovka – keď nemôžeme spať, skúšame na upokojenie a navodenie prirodzeného zaspávania medovku.
  • Mäta – mätový čaj podporuje harmonické zažívanie, správne fungovanie žalúdka, žlčníka a pečene.
  • Fenikel – feniklový čaj zasa podporí normálne funkcie tráviaceho traktu, a ak je súčasťou zmesí na dýchacie cesty – podporuje zdravú sekréciu hlienu a detoxikáciu tela. 
  • Pestrec – môže dobre poslúžiť k zachovaniu zdraviu našej pečene a ich prečisteniu a
  • Zázvorový čaj prospieva správnej funkcii imunitného systému. Zázvor prospieva aj nášmu zažívaniu počas cestovania, správne fungovanie dýchacích ciest, alebo vyrovnanú hladinu cukru v krvi. 
  • Alchemilkový čaj je obľúbený medzi ženami na komfort pred a počas menštruácie.
  • Pŕhľavový čaj – slúži na jar na osvieženie tela, správnej činnosti obličiek, vyrovnanému fungovaniu imunitného systému aj vitality. Podporuje aj normálny stav kĺbov, normálne vylučovanie vody z tela a obsahuje minerály – železo.

Špeciálne bylinkové čaje

  • Horko chutiacimi bylinkami môžeme podporovať činnosť žlčníka a pečene.
  • Bylinkami s obsahom slizových látok prospieva zdravie dýchacích ciest.
  • Bylinky s obsahom rutínu ako je pohánka alebo flavonoidov ako je gaštan konský môžeme podporovať cievny systém.
  • Bylinné čaje sa využívajú aj na udržanie hmotnosti pod kontrolou.
  • Muži môžu využiť čaje na podporu zdravých funkcií prostaty, ženy pred alebo počas menštruácie.
  • Špeciálne čaje existujú pre deti, mužov, ženy či dojčiace matky.

Aké bylinky sú pre vás vhodné?

Ak neviete, ktoré bylinky zvoliť, vyskúšajte niektoré z našich Lekárnikových čajov, ktoré pre vás pripravila naša lekárnička PharmDr. Kamila Horníčková. Opýtať sa jej môžete aj v prípade, že potrebujete s bylinkami poradiť − nájdete ju v odbornej poradni.

Aké bylinky podporujú naše zdravie?

Pre správne fungovanie našich orgánov sa používajú rôzne bylinky. Väčšina z nich má širšie využitie. Pre lepšiu orientáciu medzi bylinkovými čajmi vám poslúži tento zoznam použitia:

  • spánok, nervy – medovka, ľubovník, chmeľ obyčajný, valeriána, levanduľa
  • zažívanie – rumanček, fenikel, materina dúška, mäta, medovka, nechtík, rebríček, repík, rasca, kôpor, saturejka, zemežlč
  • žlčník – mäta, pestrec
  • pečeň – pestrec
  • prirodzená obranyschopnosť – baza čierna, skorocel kopijovitý, lipa, echinacea, ženšen
  • na kloktanie – šalvia, rumanček, repík, ibiš, slez
  • močové cesty – breza, ihlica tŕnitá, praslička, stavikrv, vŕbovka, zlatobyľ
  • cievny systém – pohánka, gaštan konský
  • krvný tlak – oregano, jablčník, hloh, olivový list
  • prostata – tekvica obyčajná, ploštičník, vrbovka
  • menštruačný komfort – alchemilka, vŕbovka, fenikel

Ako si správne vybrať bylinkový čaj

Na čo sa zamerajte:

  • názov čaju – spravidla obsahuje označenie časti tela či choroby alebo sa volá podľa konkrétnej bylinky.
  • na čo sa používa, z čoho sa skladá​ – niekedy sa môže stať, že sa daná bylinka nebude správne znášať s liekmi, ktoré užívate. Vždy sa riaďte konkrétnym popisom použitia od výrobcu a prípadne sa poraďte s lekárnikom alebo ošetrujúcim lekárom.
  • dávkovanie – dodržiavajte dávkovanie a v prípade problémov, či ak si nie ste istí, sa poraďte so svojím ošetrujúcim lekárom. Prehnaným pitím čaju a kombinovaním rôznych bylín by ste si mohli viac uškodiť.
  • správna príprava čaju – dodržanie teploty vody, času vylúhovania aj maximálneho množstva požitého počas dňa. Napríklad lipa je známa tým, že sa má používať opatrne. Najistejšie je teda používať porciované čaje v udanom množstve.

Ako pripraviť bylinkový čaj

Bylinkový čaj si najčastejšie pripravíme:

  • Výluhom za tepla – kedy zalejeme potrebné množstvo bylín či nálevové vrecúško horúcou vodou a necháme potrebný čas vylúhovať. Po scedení popíjame najlepšie teplý.
  • Odvarom – bylinky (predovšetkým korene a pevné rastlinné štruktúry) privediete k varu a jemným varom sa niekoľko minút povaria. Následne sa nechajú pár minút odstáť a odvar sa scedí a popíja. Takto sa pripravujú korene, oplodie, semená a iné časti rastlín.
  • Špecifická je príprava šípkového čaju – sušené šípky je vhodné na niekoľko hodín namočiť do vody, aby nám zmäkli. A pred samotnou prípravou ich zlejte a priveďte v hrnci pod bod varu, potom hrniec z plameňa stiahnite. Neprevárajte. Šípky potom môžete rozdrviť a vznikne naozaj lahodný čaj s množstvom vitamínov.

S bylinkami sa musí opatrne

Bylinné čaje nepijeme dlhodobo​, je vhodné pri akútnych ťažkostiach urobiť po týždni zmenu a skúsiť popíjať inú bylinku či zmes. Niektoré čaje sa pijú dlhodobo formou kôry. Ani tá by nemala trvať dlhšie ako 3 týždne a potom urobiť 1 týždeň pauzu, kedy bylinky úplne vynecháme. Po týždni je možné sa k nim opäť vrátiť či zmeniť za iné. (PharmDr. Kamila Horníčková)

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Čaje Bylinné čaje

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.