MojaLekáreň.sk

Ako na odčervenie psov a mačiek

Každý majiteľ psa i mačky by mal vedieť, že odčervenie patrí do základnej starostlivosti o domáceho miláčika. Pravidelné odčervenie chráni nielen vaše zvieratko, ale aj ním prejdete prenosu na seba a svoje deti. Mnohí paraziti, ktorí trápia zvieratá, sú totiž prenosné aj na človeka. Pamätajte, že je rozdiel medzi odčervením šteniat, mačiatok a dospelých zvierat.

Ako na odčervenie psov a mačiek
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Čo spôsobujú parazity

Parazity spôsobujú zvieratám bolesť, svrbenie i ďalšie vážnejšie problémy. Vášmu miláčikovi sa môže napríklad zhoršiť metabolizmus. A ak svoje zviera nezodpovedný majiteľ neodčervuje vôbec, môže dokonca dôjsť aj k tomu najhoršiemu. A tiež k prenosu na človeka. Často parazity okom nezbadáme, ale ak poznáme zviera dobre, v jeho správaní určité symptómy môžeme spoznať. Najlepšia je preto prevencia a pravidelné podávanie odčervovacích prípravkov.

Najčastejšie parazity u psov a mačiek

Čo vlastne našich zvieracích miláčikov najčastejšie trápi?

Z vnútorných parazitov sú to hlísty, mechovce, svalovec špirálovitý alebo napríklad pásomnica. Zabúdať by sme ale nemali ani na vonkajšie parazity, ako sú blchy a kliešte, ktorí dokážu nás aj domácich miláčikov tiež nepekne sužovať a spôsobovať choroby.

Odčervenie je základ

Prípravky pre odčervenie sa líšia spôsobom aplikácie aj tým, na aké parazity sa hodia. Niečo iné podávame šteňatám a iný prostriedok dáme dospelému psovi či mačke. Vždy dávajte pozor, ktorý prípravok je vhodný pre psov a ktorý pre mačky. Svojmu miláčikovi by ste podaním nevhodného antiparazitika mohli skôr uškodiť.

  • Pasty – používajú sa väčšinou u mačiatok a šteniat. Sú účinné proti hlístam, ale nie proti pásomniciam. Preto sú dostačujúce u mláďat, ale u dospelých miláčikov musíme podávať antiparazitiká so širším spektrom. Pôsobia jednorazovo, a tak je nutné ich aplikáciu opakovať v pravidelných intervaloch.
  • Tablety – pôsobia proti mnohým vnútorným parazitom a u dospelých mačiek i psov sa používajú najčastejšie. Ich aplikáciu je opäť potrebné opakovať pravidelne, lebo pôsobia jednorazovo a na dospelých parazity.
  • Spot on – ide o ampulku s tekutinou, ktorú aplikujeme na kožu zvieraťa, medzi lopatky. Čas pôsobenia tejto tekutiny býva okolo 1 mesiaca. Je účinná nielen proti vnútorným parazitom, ale aj proti vonkajším, ako sú blchy a kliešte.
  • Obojkyantiparazitické obojky proti kliešťom a blchám sú účinným spôsobom, ako bojovať s parazitmi dlhodobo. Kvalitné obojky proti kliešťom a blchám vydržia až 8 mesiacov.

Prevencia nakazenia parazitmi

Než siahneme po odčervovacích prípravkoch, mali by sme svoje zviera určitým spôsobom pripraviť. Pred odčervením aj v jeho priebehu, a vlastne po celý život zvieraťa, musíme dodržiavať isté pravidlá. Základná je hygiena. Pravidelne čistite výbeh, koterec a mačací záchod a odstraňujte trus i vlhkosť. Parazitom sa vo vlhkom a znečistenom prostredí totiž darí oveľa lepšie. Nenechávajte ani zvyšky jedál v miskách.

Pozor na surové mäso

Veľkým nebezpečenstvom je pre našich miláčikov tiež surové mäso, môžu v ňom totiž byť larvy pásomnice alebo iné parazity. Ak chcete svojmu zvieraciemu kamarátovi surové mäso dopriať, rozdeľte si ho na jednotlivé kŕmne dávky a tie zmrazte. Parazity to spoľahlivo zahubí a vy budete mať kvalitné kŕmenie vždy po ruke. Len je potrebné dať porciu rozmraziť včas, studená vášmu miláčikovi chutiť veľmi nebude.

Odčervenie šteniat a mačiatok

Prvé odčervenie šteniat a mačiatok vykonávame v 14. dňoch veku, najčastejšie odčervovacou pastou, a to aj spoločne s matkou. V 14-dňových intervaloch mláďatá odčervujeme až do 3. mesiacov veku (v 4., 6., 8., 10. a 12. týždni). Túto pravidelnosť dodržujte, lebo parazity dozrievajú postupne a je nutné ich všetky zachytiť. Od 3. mesiaca odčervujeme každé 3 mesiace (v 3., 6., 9. a 12. mesiaci).

Odčervenie dospelých psov a mačiek

Dospelých miláčikov odčervujeme aspoň raz za 3 − 6 mesiacov, a to aj preventívne. Najmä mačky, ktoré žijú vonku, môžu k parazitom prísť veľmi ľahko, ale v bezpečí pred nimi nie sú ani tie domáce. Môžete ich priniesť na topánkach zvonku, môžu sa s nimi stretnúť na balkóne... Ak nechcete ošetrovať "naslepo", požiadajte svojho veterinára o takzvané koprologické vyšetrenie trusu, ktoré zistí, či sa u psíka objavil parazit a ako s ním najlepšie zatočiť.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Témy článku
Zvieratá

Prečítajte si tiež

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Všetky granule pre psov nie sú rovnaké. Rovnako ako pri ľudskej strave by sme mali dbať na to, aby váš domáci miláčik dostával všetky zložky, ktoré potrebuje. Ak vám to finančná situácia dovoľuje,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.