MojaLekáreň.sk

Ako je to s paracetamolom

Existuje v rôznych liekových formách a siahame po ňom, keď potrebujeme uľaviť od bolesti alebo horúčky. Zoznámte sa s účinnou látkou paracetamol.

Ako je to s paracetamolom
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Proti bolesti áno, proti zápalu nie

Paracetamol je tradičný liek používaný už od roku 1953 a predovšetkým v Severnej Amerike sa môžete stretnúť aj s názvom "acetaminofén". Paracetamol pôsobí proti bolesti (má analgetický účinok) a znižuje telesnú teplotu (antipyretický účinok), avšak nepôsobí protizápalovo.

Bez receptu? Niekedy áno, niekedy nie

V lekárni je bežne dostupný aj bez lekárskeho predpisu, ale nájdeme ho aj v liekoch, ktoré môžu byť vydávané len na základe receptu (napr. v kombinácii s účinnými látkami tramadol, kodeín).

Paracetamol nie je pre každého

Existujú ochorenia či rizikové situácie, kedy sa nedá užívanie paracetamolu odporučiť, alebo aspoň nie v takej dávke, ako je tomu u inak zdravých pacientov užívajúcich paracetamol na tíšenie bolesti či znížení zvýšenej telesnej teploty.

Ak vynecháme vzácnu alergiu na paracetamol, potom medzi rizikové ochorenia radíme celkom iste závažné ochorenie pečene (akútny zápal pečene, vírusové hepatitídy, závažná pečeňová nedostatočnosť), kedy je riziko významného poškodenia pečene, teda tzv. hepatotoxicity, až 3,5-krát vyššie ako u človeka so zdravou pečeňou. V prípade dlhodobého stabilizovaného nezáväzného ochorenia pečene možno síce paracetamol užívať, nie však v plnej dennej dávke a dĺžku liečby je dobré obmedziť na maximálne 10 dní. Rovnako je nutné neskracovať interval medzi jednotlivými dávkami pod 6 hodín.

Podobne je odporúčané predĺžiť interval medzi užitím jednotlivých dávok paracetamolu pri nedostatočnej funkcii obličiek.

Užívanie paracetamolu - rizikové skupiny

Medzi rizikové skupiny pacientov tiež radíme alkoholikov, u ktorých je riziko poškodenia pečene v dôsledku súčasného užívania alkoholu a paracetamolu násobne vyššie než u abstinentov. Užívaniu paracetamolu by sa preto mali vyhnúť aj ľudia, ktorí v nedávnej dobe konzumovali, alebo sa chystajú popíjať alkoholické nápoje. Takže prípravky obsahujúce paracetamol nie sú vhodné ako liek na bolesť hlavy "z opice". Avšak tam je problém aj s inými liečivami.

Problém môže nastať aj so súčasným užívaním liekov s obsahom iných účinných látok, ktoré následne negatívne ovplyvňujú odbúravanie paracetamolu v tele. Tu vznikajú takzvané kontraindikácie, ktoré môžu následne vyústiť až do poškodenia pečene či obličiek. Medzi takéto liečivá patria napr. fenobarbital a primidón (oba určené hlavne na prevenciu záchvatov epilepsie), či rifampicín (určený hlavne na liečbu tuberkulózy). Tento zoznam však ešte nie je konečný.

Pri užívaní liekov na riedenie krvi (napr. účinná látka warfarín) môže byť zvýšené riziko krvácania. Ak užívate warfarín, nemala by byť vaša dávka paracetamolu vyššia ako 2 g denne (tj. max. 4 tablety po 500 mg paracetamolu) a doba liečby by nemala byť dlhšia ako tri dni. O dlhodobejšom užívaní tejto dávky by mal vedieť ošetrujúci lekár, a mal by zvážiť prípadnú zmenu dávkovania warfarínu.

Podobne môže byť problém súčasné užívanie ďalšieho lieku na bolesť s obsahom nimesulidu, ktorý je rovnako zaťažujúci pre pečeň.

Paracetamol nie je vhodný pre domácich miláčikov

Pre mačky je dokonca smrteľne jedovatý! Ak by sa mal paracetamol podávať psom, potom výlučne na priame odporúčanie veterinára.

Rôzne formy paracetamolu

S akým typom užívania paracetamolu sa môžete stretnúť:

  • tablety, šumivé tablety, kapsule
  • čapíky (sú vhodné pri ťažkostiach s prehĺtaním, pri zvracaní alebo u detí od 7 kg)
  • perorálna suspenzia (je vhodná pre detských pacientov, výhodou je, že možno nadávkovať presne podľa váhy)
  • sáčky na prípravu horúceho nápoja a sirupu (v kombinácii s ďalšími liekmi v prípravkoch určených proti nachladnutiu).

Obsah paracetamolu v jednotlivých liekoch je rôzny, a preto je dôležité držať sa striktne odporúčaného dávkovania podľa pokynov lekárnika alebo odporúčaní uvedených v písomnej informácii o lieku.

Dávkovanie paracetamolu

Pokiaľ nie je pri užívaní paracetamolu prekročená jeho maximálna jednotlivá či denná dávka, alebo nie sú podcenené rizikové faktory, patrí tento liek medzi veľmi bezpečné liečivá. Jeho dávkovanie je individuálne a je odvodené nielen od hmotnosti pacienta, ale dôležitý je aj samotný zdravotný stav pacienta.

Pri krátkodobom užívaní (do 10 dní) je odporúčané dávkovanie pre dospelého pacienta (za dospelého považujeme v tomto prípade pacienta staršieho než 15 rokov a vážiaceho nad 50 kg) 500 - 1000 mg v intervale 4 - 6 hodín, denná dávka max. 4 g. V prípade nutnosti dlhodobého podávania (viac ako 10 dní) sa odporúča znížiť celkovú dennú dávku na 2,5 g.

Paracetamol a tehotenstvo

Paracetamol pri odporúčanom dávkovaní, a po konzultácii s lekárom alebo s lekárnikom je možné krátkodobo podávať na zmiernenie bolesti, prípadne teploty aj tehotným ženám (a to v priebehu celého tehotenstva). U konkrétneho prípravku VŽDY pozorne čítajte písomnú informáciu a v prípade pochybností sa poraďte s lekárnikom či lekárom!

Paracetamolové čapíky - kto by si mal dať pozor

Aplikácia čapíka s obsahom paracetamolu môže byť riziková pre pacientov s krvácaním z konečníka či v prípade zápalu v tejto oblasti, napr. pre pacientov s ulceróznou kolitídou. V takýchto situáciách sa čapíky obsahujúce paracetamol nemajú aplikovať.

Predávkovanie paracetamolom

Predávkovať sa paracetamolom nemusí byť zas tak zložité, ako sa na prvý pohľad zdá. V lekárňach a dnes i mimo nich, je možné kúpiť hneď niekoľko produktov s rôznym obsahom paracetamolu. A ak k tomu pridáme možnosť užiť ešte lieky na predpis s obsahom paracetamolu, tak riziko môže byť ešte väčšie. Je dôležité vždy sledovať, aké lieky užívame.

Čo robiť v prípade predávkovania

V prvom rade, vyhľadať lekára. V praxi sa používa "protijed" a to včasným podaním látky N - acetylcysteínu, ktorý odstráni toxické metabolity paracetamolu z organizmu. Terapiu musí začať lekár najneskôr do 24 hod. od predávkovania paracetamolom (maximálny účinok sa dosiahne v prípade, že doba omeškania nie je dlhšia než 8 hod).

N-acetylcysteín je v tomto prípade podávaný v dávkach, ktoré sú rádovo vyššie, než je v bežne používaných liekoch na podporu odkašliavania, a navyše sa podáva vo forme infúzie do žily. Preto pri akomkoľvek podozrení kontaktujte lekára alebo pohotovosť.

Ak budete mať akékoľvek pochybnosti o voľbe lieku, dávkovaní či vhodnosti spôsobu jeho podávania, neváhajte sa obrátiť na svojho lekárnika alebo lekára. Získate tak cenné rady pre bezpečnú a účinnú liečbu svojich ťažkostí.

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Lieky na bolesť Prípravky na horúčku Horúčka u detí

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.