Nastavenie cookies: Aby web zostal tak, ako ho poznáte

Aby ste na našich stránkach rýchlo našli to, čo hľadáte, ušetrili veľa klikania a nezobrazovali sa vám reklamy na veci, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies, tzn. malých súborov, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači.

Podľa cookies vás na našich stránkach spoznáme a zobrazíme vám ich tak, aby fungovali správne a podľa vašich preferencií.
Upozorňujeme, že údaje zo súborov cookies sa môžu používať aj v personalizovaných reklamách. Ak nesúhlasíte, môžete povoliť iba nevyhnutné súbory cookies. Prejdite si podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania .

MojaLekáreň.sk

Časté pálenie záhy

Často ma páli záha. Ako sa zbaviť tohto nepríjemného pocitu?

Pálenie záhy je pomerne častým javom. Je to pocit pálenia, ktorý vychádza z hrude smerom nahor do krku. Nepríjemné pocity vznikajú následkom dráždenia sliznice pažeráka kyslou žalúdočnou šťavou, k čomu dochádza v prípade prílišného uvoľnenia dolného pažerákového zvierača. Okrem pálenia sa môže problém prejavovať ako pocit slanej, kyslej či horkastej tekutinu vzadu v hrdle, ťažkosti pri prehĺtaní, grganie, bolesť na nadbrušku, pocit na vracanie či pocit nadúvania.

Spočiatku sa objavuje pálenie záhy len po určitých druhoch jedál.

Rizikové jedlá sú

  • sladkosti,
  • vyprážané, mastné, tučné a pikantné jedlá,
  • alkohol,
  • káva,
  • citrusové plody,
  • paradajky,
  • cesnak,
  • cibuľa,
  • perlivé nápoje.

Pálenie záhy ale môže vyvolať aj stres, obezita, fajčenie alebo tehotenstvo.

Obmedziť ho môžete nasledujúcimi režimovými opatreniami:

  • Jedzte v pokoji, pomaly, po menších porciách rozdelených rovnomerne počas dňa.
  • Do jedál pridávajte rascu, fenikel, rozmarín, majorán a ďalšie bylinky podporujúce trávenie.
  • Vyhnite sa vyprážaným, tučným a mastným jedlám, pikantným jedlám, alkoholu a ďalším pokrmom, ktoré vám pálenie záhy spôsobujú.
  • Znížte hmotnosť, prestaňte fajčiť.
  • Obmedzte stresové situácie.
  • Neprejedajte sa.
  • Nejedzte na noc, posledné jedlo by malo byť 3–4 hodiny pred spaním.
  • Spite a odpočívajte na ľavom boku.
  • Po jedle necvičte, doprajte si chvíľku pokoja.
  • Nenoste upnuté oblečenie.

Ak režimové opatrenia nepomôžu, môžete siahnuť po liekoch určených proti páleniu záhy.

Antacidá pomáhajú neutralizovať kyslé žalúdočné šťavy. Tieto lieky väčšinou pôsobia takmer okamžite. Patrí sem napríklad Rennie, Gaviscon, Maalox či Talcid.

Druhou skupinou liekov sú tie, ktoré blokujú tvorbu žalúdočnej kyseliny chlorovodíkovej.

  • Sem patria lieky blokujúce histamínové receptory v žalúdku (Ranisan, Famosan). Ich účinok nastupuje cca po hodine a pôsobí dlhšiu dobu než antacidá.
  • Najviac používané a najúčinnejšie sú inhibítory protónovej pumpy (Helicid, Nolpaza, Sandoz). Používajú sa pri častejšom pálení záhy a žalúdočných vredoch. Účinok nastupuje pri pravidelnom užívaní. Oba tieto typy liekov je vhodné užívať nalačno.

Ak práve nemáte po ruke lieky, môžete vyskúšať niektorú z babských rád.

Od akútnych ťažkostí by mohli pomôcť lyžička sódy rozmiešaná vo vode, kyslá uhorka, lyžička jablčného octu vo vode, zázvorový čaj či aloe vera.

V prípade častého a dlhodobého pálenia záhy odporúčam konzultovať stav s lekárom.

Témy článku

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.