Nastavenie cookies: Aby web zostal tak, ako ho poznáte

Aby ste na našich stránkach rýchlo našli to, čo hľadáte, ušetrili veľa klikania a nezobrazovali sa vám reklamy na veci, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies, tzn. malých súborov, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači.

Podľa cookies vás na našich stránkach spoznáme a zobrazíme vám ich tak, aby fungovali správne a podľa vašich preferencií.
Upozorňujeme, že údaje zo súborov cookies sa môžu používať aj v personalizovaných reklamách. Ak nesúhlasíte, môžete povoliť iba nevyhnutné súbory cookies. Prejdite si podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania .

MojaLekáreň.sk

Ako vzniká celiakia.

Čo je to celiakia a ako vzniká?

Celiakia, čiže intolerancia lepku, je autoimunitné ochorenie, ktorým trpí asi 1 % populácie. Trpieť ním môžu ako deti, tak aj dospelí. Spúšťačom býva lepok (glutén), ktorý je obsiahnutý v strave a ktorý postihuje predovšetkým tenké črevo. Po príjme potravy obsahujúcej lepok dôjde k autoimunitnej reakcii, ktorá sa prejaví poškodením sliznice tenkého čreva. Potom nasleduje chronický zápal sliznice, začnú miznúť klky a mikroklky. Tým dôjde k zníženiu povrchu tenkého čreva a zníži sa jeho schopnosť vstrebávať dôležité živiny z organizmu.

Lepok je hlavnou bielkovinovou zložkou pšenice, raže, jačmeňa a ovsa. Preto by sa mali ľudia s celiakiou úplne vyhýbať potravinám, ktoré obsahujú tieto obilniny, dokonca aj v stopovom množstve.

Intolerancia lepku sa väčšinou prejavuje až po dlhšej dobe konzumácie rizikových potravín, na rozdiel od alergie na lepok. Tá sa prejaví v priebehu niekoľkých minút až hodín po konzumácii lepku.

Celiakia sa môže prejavovať typickými črevnými ťažkosťami – hnačkami, plynatosťou, nadúvaním, nechutenstvom, kŕčmi brucha. Druhým typom ťažkostí sú tzv. mimočrevné. Patrí sem napríklad chudokrvnosť, nedostatok železa, osteoporóza, dlhotrvajúca únava, zvýšené pečeňové testy, bolesti kĺbov, zápaly ďasien, zvýšená kazivosť zubov, afty, strata pigmentácie kože a tzv. Durhingova dermatitída.

Orientačné vyšetrenie, či trpíte celiakiou, si môžete urobiť aj doma, pomocou domáceho testu na celiakiu. K potvrdeniu diagnózy je však potrebné laboratórne vyšetrenie krvi, na ktoré vás pošle lekár.

Po potvrdení celiakie je potrebné dodržiavať bezlepkovú diétu. Tým väčšinou dôjde k obnove sliznice čreva a jeho správnej funkcii. Do úplného uzdravenia sliznice je dôležité dopĺňať vitamíny a minerály, predovšetkým železo, vápnik, vitamíny B12, A a D. Viac informácií o celiakii a bezlepkovej diéte nájdete aj v našom článku Celiakia-intolerancia lepku.

Témy článku

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.