MojaLekáreň.sk

Zázračné vlastnosti olivového oleja

Olivový olej má úžasné prednosti pre naše telo. Predstavíme vám 4 najväčšie!

Zázračné vlastnosti olivového oleja
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Zaujímavosť o produkte: Vysoká teplota pri smažení môže spôsobiť zmenu chuti a vône oleja, ale to neznižuje jeho nutričné hodnoty. Je dôležité, aby olej nedosiahol dymového bodu, ktorý sa u extra panenského olivového oleja (v závislosti na kvalite) pohybuje medzi 185 ° C až 204 ° C. Ak však chcete z olivového oleja získať čo najviac úžitku, je jeho použitie v studenej kuchyni najlepšou voľbou.

Ktorý olivový olej je najlepší?

Nie všetok olej, na ktorý narazíte v obchode je ale kvalitný. Lacnejšie verzie olivového oleja sú totiž často extrahované pomocou chemikálií a v horších prípadoch sú dokonca riedené celkom inými lacnejšími olejmi. Najlepší typ olivového oleja je extra virgin, čiže extra panenský. Aby mohol niesť toto označenie, musí totiž spĺňať presné štandardy týkajúce sa chute a vône a tiež musí byť získavaný prírodnou cestou. Má vysoký obsah fenolických antioxidantov, vďaka ktorým je práve považovaný za tak prospešný.

Náš tip: Pri výbere olivového oleja sa zamerajte hlavne na jeho kvalitu, zloženie a spôsob spracovania.

4 výhody olivového oleja

1. Olivový olej na opaľovanie

Hľadáte spôsob, ako získať dokonalé opálenie ako od mora? Potom potrebujete práve extra panenský olivový olej. Jeho lesk priťahuje na koži slnečné lúče, tým sa aktivujú melanocyty, pokožka produkuje viac melanínu a tým pádom vzniká aj výraznejšie opálenie. Olivový olej navyše pokožku vyživuje a hydratuje, takže opálenie vydrží omnoho dlhšie. A ak chcete, aby vaša farba bola naozaj dokonalá, použite na opaľovanie olivový olej s citrónom alebo mrkvovou šťavou.

Lekárnička Pavla upozorňuje: Olivový olej v žiadnom prípade nedokáže nahradiť opaľovací krém. Pre ochranu pred UV žiarením je teda pri opaľovaní úplne nevyhnutné kombinovať olivový olej s olejom s patričným SPF faktorom.

2. Olivový olej ako prevencia nádorových ochorení

Rakovina je jednou z najčastejších príčin úmrtí na svete. V oblastiach, kde má konzumácia olivového oleja pevnú tradíciu, je však výskyt zhubných nádorov nižší a mnoho vedcov sa domnieva, že za tým je práve olivový olej a strava zameraná na dostatočný prísun zeleniny a ovocia a znížený príjem mäsa a mäsových výrobkov. Antioxidanty obsiahnuté v olivovom oleji totiž znižujú oxidačné poškodenia spôsobené voľnými radikálmi, o ktorých sa predpokladá, že sú hlavnými spúšťačmi rakoviny a odborné štúdie poukazujú na to, že zlúčeniny obsiahnuté v olivovom oleji dokážu bojovať so zhubnými bunkami.

Náš tip: Nahraďte bežné rastlinné tuky v kuchyni kvalitným olivovým olejom a z časti nahraďte aj tuky živočíšne. Okrem pravdepodobnej prevencie vzniku nádorového ochorenia budete aj v lepšej kondícii.

3. Olivový olej má silné protizápalové vlastnosti

Chronické zápaly v tele sú považované za príčinu vzniku mnohých zdravotných komplikácií, a to vrátane srdcových ochorení, metabolického syndrómu a diabetu 2. typu, Alzheimerovej choroby, artritídy a rakoviny. Extra panenský olivový olej so svojimi antioxidantmi má pre organizmus úplne výnimočné protizápalové účinky. Za najvýznamnejší antioxidant je považovaný oleokantal, o ktorom bolo preukázané, že v tele funguje podobne ako ibuprofén.

Zaujímavosti z výskumu: Ďalší výskum tiež naznačuje, že kyselina olejová, hlavná mastná kyselina obsiahnutá v olivovom oleji, znižuje hladiny dôležitých markerov zápalov, ako je napríklad C-reaktívny proteín (CRP). Je tiež dokázané, že stredomorská strava bohatá na olivy a produkty z nich vyrobené pomáha k očiste vnútorných orgánov a vhodná je aj priamo detoxikácia pečene pomocou olivového oleja.

4. Olivový olej a nadváha

Všetci dobre vieme, že konzumácia tučných jedál je jednou z hlavných príčin vzniku nadváhy, poťažmo obezity. Existujú ale štúdie, ktoré dokazujú, že strava bohatá na olivový olej na nárast hmotnosti vplyv nemá, skôr naopak, často prispieva k jej redukcii.

Náš tip pre zdravie: Strava, v ktorej 80% tukov tvorí olivový olej, je spájaná s výrazne lepším zdravím a kondíciou, s cholesterolom v normálnych hodnotách a vďaka antioxidantom aj s odstránením nežiaducich škodlivín z tela.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.