MojaLekáreň.sk

Prírodná cesta vo farmácii a kozmetike

Nebojte sa experimentovať, poznávajte sami seba a poctivo si strážte zloženie prírodných produktov. Menej je niekedy viac. To sú rady na začiatok pre všetkých, ktorí uvažujú, že vymenia súčasnú kozmetiku za prírodnú, od lekárničky PharmDr. Kamily Horníčkovej. Na MojaLekáreň.sk sa špecializuje prírodnou medicínou a zelenou lekárňou.
 

Prírodná cesta vo farmácii a kozmetike
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Ako začať s prírodnou kozmetikou?

Dôležité je začať postupne. Nie je to ľahké. Čítajte zloženie produktov, vyhýbajte sa základným problematickým látkam v zložení, ako sú konzervanty, farbivá a parfémy. Učte sa a postupne rozširujte svoje vedomosti. Krôčik po krôčiku potom môžete nahradiť súčasné nevyhovujúce produkty za prírodné, čisté, kvalitné a zdraviu prospešné. Človek sa pozná najlepšie, pozná čo mu vonia, vyhovuje a čo nie. Nebojte sa experimentovať. Keď zistíte, že vám prípravok nerobí dobre alebo naň máte alergickú reakciu, skúste iný. Niektorá aromaterapeutická kozmetika totiž môže citlivým jedincom spôsobiť alergie.

Platí, že čím jednoduchšie zloženie, tým lepšie?

Áno, menej je niekedy viac. Hľadajte riešenie v jednoduchosti. Ľudia si niekedy neuvedomujú, že koža je druhý dýchací orgán, prijímame cez ňu všetko. To, čo dávame nášmu telu, tým sa stávame. Keď budeme jesť nekvalitné potraviny, aj naše telesné bunky časom stratia vitalitu a ochorejú. Rovnako je to s doplnkami stravy, bylinami či kozmetikou. U kozmetičky si vždy položte otázku: Je zloženie prípravkov vhodné pre vaše telo tak, že by ste si daný produkt v prenesenom slova zmysle „natreli aj na chlieb“?
 
Dá sa povedať, že všetko prírodné je kvalitné?

Nie, to určite nie. Pod pojmom „prírodná kozmetika“ sa môže schovávať aj veľmi nekvalitná chemická kozmetika s obsahom jednej, dvoch prírodných zložiek. Výrobca zvýrazňuje zložky na obale a potom označuje výrobok za prírodný, hoci ostatné zložky výrobku sú bežné chemikálie. Vplyvom greenwashingu sa tak môžeme stretnúť s radou „zelených“ prírodných produktov, ktoré ale organizmus skôr zaťažia, než aby mu prospeli. Preto buďte v strehu a vždy sa zaujímajte o kvalitu, pôvod a zloženie prírodnej kozmetiky.
 
Podľa čoho teda rozlíšime kvalitnú prírodnú kozmetiku?

Kvalitu spoznáme predovšetkým podľa zloženia, certifikátov a taktiež podľa kvality danej značky. Aby bol produkt certifikovaný, musí spĺňať prísne kritériá. Hlavnou zložkou kvalitnej prírodnej kozmetiky je aloe vera gél, bambucké maslo a kvalitné oleje. Oproti tomu bežné krémy obsahujú na prvom mieste vodu, syntetické oleje a podobne. Pri zložení platí, že prípravok obsahuje najviac práve tej zložky, ktorá je uvedená na prvom mieste.
 
Aký krém je ideálny pre mladú slečnu v porovnaní s krémom pre ženu v strednom veku?

Hlavnou zložkou krému pre mladé slečny by mali byť hydratačné látky, ako je aloe vera, kvetové vody z byliniek a nekomedogénne oleje, napríklad argánový, konopný a ďalšie. Väčšinou obsahujú aj vodu a protizápalové zložky, ako je éterický levanduľový olejček, olej z čajovníka a ďalšie. Pre ženu v strednom veku sú blahodárne krémy, ktoré obsahujú menej vody, ale zato viac aktívnych vyživujúcich zložiek. Patria medzi ne napríklad hodnotné oleje – šípkový, jojobový, marhuľový, slivkový, figový, ďalej naprílad aj kyselina hyaluronová, vitamín C a prírodný retinol (bakuchiol).
 
Máte s prírodnou kozmetikou osobné skúsenosti?

Osobne používam jedine prírodnú kozmetiku. Vychádza to z môjho životného postoja starať sa o seba prirodzene a v súlade s prírodou. Začala som v 20-tich rokoch, kedy som sa nemohla zbaviť akné a čiernych bodiek. Vtedy mi prišla do cesty jedna veľmi kvalitná a vyberaná nemecká značka biodynamickej prírodnej kozmetiky, ktorú s prestávkami používam dodnes.
 
Prírodná kozmetika na MojaLekáreň.sk:
• MojaLekáreň.sk ponúka široký výber kvalitnej prírodnej kozmetiky pre ženy, mužov i deti od českých, slovenských aj zahraničných dodávateľov.
• V sortimente nájdete napríklad prírodné pleťové krémy, prírodné pleťové oleje, prírodné pleťové peelingy a masky, pleťové séra a fluidy aj prírodné pleťové vody.
• S výberom kvalitných prírodných produktov vám pomôžu skúsení lekárnici v online poradni. Odporučí najvhodnejšiu prírodnú kozmetiku presne pre váš typ pleti - zadarmo, rýchlo a online.

Prečítajte si tiež

Hylak Forte nie je dostupný v lekárňach (kamenných aj internetových). Podľa predbežných informácií by mohol byť k dispozícii v júli 2024. Keďže ide o registrovaný liek so špecifickým zložením,…

viac

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.