Nastavenie cookies: Aby web zostal tak, ako ho poznáte

Aby ste na našich stránkach rýchlo našli to, čo hľadáte, ušetrili veľa klikania a nezobrazovali sa vám reklamy na veci, ktoré vás nezaujímajú, potrebujeme od vás súhlas so spracovaním súborov cookies, tzn. malých súborov, ktoré sa ukladajú vo vašom prehliadači.

Podľa cookies vás na našich stránkach spoznáme a zobrazíme vám ich tak, aby fungovali správne a podľa vašich preferencií.
Upozorňujeme, že údaje zo súborov cookies sa môžu používať aj v personalizovaných reklamách. Ak nesúhlasíte, môžete povoliť iba nevyhnutné súbory cookies. Prejdite si podrobný prehľad cookies a podmienky ich používania .

MojaLekáreň.sk

Lecitín ako "potrava pre mozog"

Lecitín je prirodzene prítomný v každej živej bunke. Označuje sa ako „potrava pre mozog“. Podieľa sa na tvorbe a obnove bunkových membrán. Hlavnou zložkou lecitínu je cholín, ktorý sa v tele mení na acetylcholín, látku, ktorá prenáša nervové impulzy. Nedostatok acetylcholínu sa zvyšuje s vekom. Lecitín je hlavnou zložkou bunkových membrán. Hlavným zdrojom lecitínu na jeho výrobu je sójový a slnečnicový olej.

Lecitín ako "potrava pre mozog"
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Pamäť a sústredenie Lecitin

Čo je cholín a ako v organizme pôsobí

Cholín je kľúčovou zložkou mozgového prenášača acetylcholínu. Acetylcholín hrá významnú úlohu v riadení pamäti a svalovej činnosti

Cholín sa podieľa sa na:

  • normálnom metabolickom procese tukov v tele.
  • na udržaní hladiny homocysteínu.
  • na udržaní normálnej činnosti pečene.

Zdroje lecitínu

Lecitín nájdeme v mnohých potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu – pečeni, vaječných žĺtkoch, sójových bôboch a sójovom oleji, rôznych orechoch a semenách slnečnice.

Lecitín nájdeme aj vo výživových doplnkoch − sójový lecitín, slnečnicový lecitín.

Účinky lecitínu

Lecitín využívajú často študenti alebo starší ľudia, ktorí chcú podporiť a ochrániť mozgové bunky, udržiavať správnu hladinu tukov v krvi a normálnu činnosť pečene.

Lecitín v potravinách

V potravinárskom priemysle sa využíva ako antioxidant a emulgátor pod značkou E322. Plní tu mnoho pozitívnych funkcií − napr. zabraňuje oddeleniu vody od oleja. Lecitín je predovšetkým dôležitá pomocná látka pri pečení. Uľahčuje miesenie cesta a umožňuje používať bezlepkové cesto. Nemenej dôležitá je schopnosť lecitínu odďaľovať tvrdnutie pečiva.

Lecitín je prirodzená súčasť mnohých potravín a pre ľudské zdravie je prínosný a v potravinách úplne neškodný.

Veľmi často sa pridáva do potravín, kde pomáha rozpúšťať alebo emulgovať (rozptyľovať) tuky, napríklad pri výrobe čokolády.

Lecitín v kozmetike

Lecitín vo forme fosfolipidu sa využíva aj v kozmetike. Reguluje priepustnosť ostatných látok bunkovými stenami a zlepšuje ich vstrebateľnosť. V krémoch a iných ošetrujúcich prípravkoch pomáha ostatným látkam dostať sa do hlbších vrstiev pokožky. Zamedzuje vysúšaniu kože po umytí, a preto býva súčasťou radu krémov na pleť alebo šampónov. Fosfolipidy regulujú pH hodnotu kože a podporujú prirodzený ochranný plášť odolný proti agresívnym vplyvom prostredia.

Odporúčaná denná dávka lecitínu

Odporúčaná dávka lecitínu sú približne 3 g. Lecitín je súčasťou bežnej stravy. Ak sa rozhodneme ho dopĺňať vo forme výživového doplnku je vhodné ho užívať rozdelene do 3 denných dávok a užívať s jedlom.

Kedy je potreba lecitínu vyššia

Vyššia potreba lecitínu nastáva pri

  • nadmernej telesnej a psychickej námahe a únave,
  • pri rekonvalescencii,
  • zvýšenej hladine cholesterolu,
  • vyššej konzumácii alkoholu,
  • rôznych chronických ochoreniach a poruchách vstrebávania a
  • pri nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listovej.

Zdroje: 

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Lecitin
  • https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2009/02/06.pdf
  • https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92406.aspx

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

1. marec 2024
Navštívte súvisiace produktové kategórie
Pamäť a sústredenie Lecitin

Prečítajte si tiež

Hepatitída (ľudovo žltačka) je väčšinou vírusové infekčné ochorenie, ktoré postihuje pečeň. Typov hepatitíd je niekoľko. Najznámejšie sú hepatitídy A, B a C. Zvláštnym typom je novorodenecká žltačka,…

viac

Tiež ste sa stretli s názvami prvá, druhá, tretia, štvrtá, piata, šiesta a siedma detská choroba? Číslovanie chorôb pochádza z čias, keď sa ešte veľa nevedelo o tom, čo choroby spôsobuje. Tieto…

viac

Crohnova choroba je autoimunitné chronické ochorenie tráviaceho traktu. Spôsobuje zápalové procesy v rôznych častiach tráviacej sústavy, najčastejšie však v oblasti spojenia tenkého a hrubého čreva.…

viac

Bodybuilding nie je len o zdvíhaní činiek, ale aj o správnej výžive, regenerácii a psychickej disciplíne. Kľúčovú úlohu v rozvoji svalovej hmoty zohráva kombinácia cieleného tréningu, premysleného…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.