MojaLekáreň.sk

Ginkgo biloba

Pre náš život a správne fungovanie väčšiny tkanív je dôležité dostatočné prekrvenie tela. Zhoršené prekrvenie zaznamenáme nielen na našich chladnejších končatinách, ale najprv na mozgu a jeho funkciách.

Ginkgo biloba
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Ginko dvojlaločné − Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je vysoký, zdatný a nesmierne dlhoveký strom dožívajúci sa veku až 4 000 rokov. Jeho typickým znakom sú listy rozdelené do dvoch lalokov, podľa ktorých dostal strom svoje druhové meno. Tento strom je niekedy nazývaný aj ako živé fosílie, pretože rastie na Zemi vo svojej nezmenenej podobe už z obdobia druhohôr, teda 150 miliónov rokov. Ginkgo biloba je veľmi odolný strom voči vonkajšiemu prostrediu, vírusom, mikroorganizmom aj škodlivým látkam.

Obľuba tohto vzácneho a zaujímavého stromu má dlhú históriu. Listy z ginkgo biloba sa využívali už pred 5 000 rokmi v čínskom lekárstve. Pre liečivé účinky sa využíva iba extrakt.

Kde rastie Ginkgo biloba

Ginko je strom pochádzajúci z východnej Ázie, ale dlhé stáročia sa mu darí aj u nás. Je často vysádzaný ako okrasný strom v parkoch a záhradách, kde zdobí svojimi typicky dvojlaločnatými listami v tvare vejára. 

Extrakt z listov Ginkgo biloba

Pre svoje liečivé účinky sa z listov ginkgo biloba využíva iba extrakt. Účinky extraktu sú preukázané radom farmakologických štúdií. Predtým sa v čínskej medicíne používali aj listy s plodmi, tie ale spôsobujú u väčšiny ľudí bielej rasy veľmi silné alergické reakcie.

Pozor na listy a plody z ginka

Listy a plody z ginka obsahujú silný kontaktný alergén, preto sa na domáce použitie nevyužívajú!  (PharmDr. Kamila Horníčková)

Čo obsahuje extrakt z Ginkgo biloba

Extrakt obsahuje až 40 rôznych látok medzi ktoré patria flavonoidy, tzv. ginkgo-flavonoidové glykozidy, terpénové látky charakteristické pre Ginkgo biloba a to ginkgolidy A, B, C a J, bilobalid, organické kyseliny aj ďalšie zložky. 

Na čo je dobrý extrakt z Ginkgo biloba

Extrakt z Ginkgo biloba zlepšuje prekrvenie mozgu aj ostatných tkanív nášho tela. Napomáha nám pri zlepšovaní pamäti, schopnosti sústredenia a ďalších rozumových funkcií. Extrakt z Ginkgo má tiež antioxidačné účinky, kedy podporuje vychytávanie voľných radikálov, ktoré sú príčinou starnutia a mnohých chorôb.

Účinok Ginkgo biloba

Pôsobenie Ginkgo biloba na mozog podporuje:

  • kognitívne funkcie mozgu − teda pamäť, koncentráciu, pozornosť, rečové funkcie, rýchlosť myslenia a tiež schopnosť pochopenia informácií.
  • duševnú rovnováhu.
  • správne fungovanie očí a uší − teda udržanie zdravého sluchu a zraku.

Pôsobenie na periférne časti tela udržuje:

  • správnu mikrocirkuláciu drobných ciev a kapilár.
  • správnu hladinu cholesterolu v krvi.
  • primeranú telesnú teplotu a prekrvenie okrajových častí tela.

Ginkgo biloba ako liek

Ginkgo biloba priaznivo pôsobí na prekrvenie mozgu a ostatných okrajových častí tela (končatín − rúk a nôh). Zvyšuje dodávku krvi aj do odľahlejších častí nášho tela. Zaisťuje tak tkanivám výdatnejší prístup živín a možnosť odplavenia škodlivých látok. Pre tento liečebný účinok nájdeme štandardizovaný extrakt z Ginkgo biloba EGb 761 vo forme liekov na predpis (Tanakan, Tebokan, Gingia tablety a ďalších) určených na liečbu stavov pri zhoršenom prekrvení mozgu a končatín, ktoré často súvisí s vyšším vekom. Užívanie štandardizovaného extraktu z Ginkgo biloba je bezpečné a výskyt nežiaducich účinkov je vzácny.

Lieky s obsahom extraktu z Ginkgo biloba sa využívajú na liečbu:

  • kognitívnych porúch u starších osôb − pamäť, koncentrácia
  • ako podporná liečba závratov a hučania v ušiach (tinitus)
  • na liečbu miernej demencie (Alzheimerovej, vaskulárnej a zmiešanej demencie).

Na liečebné účely je teda potrebné využívať registrované lieky so štandardizovaným extraktom z Gingko biloba, kedy je presne známy obsah účinnej látky v podávanej dávke. Tieto lieky sú vždy predpisované lekárom po dôkladnom uvážení stavu pacienta i jeho užívaných liekov.

Ginkgo biloba ako výživový doplnok

Extrakt z Ginkgo biloba nájdeme aj v rade výživových doplnkov vo forme tabliet alebo kvapiek. Výživové doplnky nemajú štandardizované zloženie a ich užívanie by malo byť zohľadnené s aktuálnym zdravotným stavom aj užívanými liekmi. Od výživových doplnkov nemôžeme očakávať liečebný účinok, ale s ich užívaním by sme mali byť opatrní.

Ako užívať Ginkgo biloba 

  • Ginkgo biloba je určené len pre dospelých nad 18 rokov.
  • Nástup účinku sa prejaví až za 4 − 6 týždňov.
  • Pozor na interakcie s niektorými liekmi.

Kedy neužívať Ginkgo biloba

Ginkgo biloba neužívajte, ak užívate:

  • lieky na riedenie krvi (warfarín, heparín).
  • analgetiká − nesteroidné protizápalové látky (ibuprofén, kyselinu acetylsalicylovú ako je liek Aspirín a ďalšie)

Mohlo by dôjsť k nebezpečnému zvýšeniu riedenia krvi.

Extrakt z Ginkgo biloba by sa mal vysadiť pred chirurgickým zákrokom, kedy opäť hrozí zvýšené riziko krvácania.

Zdroje: 

  1. Lékárnické kapky - Ginkgo biloba - k čemu je možné ho využít
  2. Medicína pro praxi
  3. Praktické lékárenství

Všetky zdravotné, nutričné či liečebné tvrdenia sú v rámci legislatívy EÚ výrazne obmedzené. Pri tvorbe článkov smieme vychádzať iba zo schválených tvrdení, ktoré uvádza platná legislatíva.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Bio potraviny Výživové doplnky pre srdce, cievy a krv

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.