MojaLekáreň.sk

Domáca kozmetika - DIY návody

Výroba DYI kozmetiky je nenáročná a jej najväčšou výhodou je, že máte stopercentnú istotu o zložení výrobku :-) Máme pre vás aj 3 tipy, ako si doma vyrobiť peeling, vlasovú masku alebo levanduľové telové mlieko.

Domáca kozmetika - DIY návody
Zdielať
Navštívte súvisiace produktové kategórie

Výhody a nevýhody domácej kozmetiky

Výhody: je pomerne nenáročná na výrobu a viete presne, aké je zloženie výrobku.

Nevýhody: je pomerne náročná na skladovanie - môže v nej dochádzať k neočakávaným chemickým procesom, a navyše - ľahko podlieha skaze.

Kde zaobstarať ingrediencie na DIY kozmetiku?

Hoci výroba vlastnej kozmetiky môže byť veľmi zábavná a človeka jednoducho teší pocit, že robí niečo pre seba, zaobstaranie niektorých prísad nemusí byť tak jednoduché ako nákup v supermarkete. Môžete sa vydať cestou, že budete všetky prísady získavať sami - čaká vás drvenie jadier, lúpanie plodov, varenie odvarov a pod., teda nemalá investícia do vybavenia a hlavne do času stráveného prípravou.

Existuje ale aj druhý variant, kedy si jednotlivé ingrediencie kúpite v obchode. Dobrou správou je, že v dnešnej dobe už nemusíte behať do špecializovaných predajní, ale väčšinu prísad zoženiete napríklad v lekárňach.

DIY: Kokosový peeling

Kokosový peeling prekrví pokožku, jemne z nej odstráni odumreté bunky, vyčistí upchaté póry a zanechá ju hladkú. Jeho hlavná prísada, kokosový olej, má vysoký obsah vitamínov A, C a E. Tie stoja za spomalením procesu starnutia a zároveň majú bohaté antioxidačné účinky, takže peeling je veľmi účinný pri prevencii celulitídy a odstránení celulitídy už existujúcej. Kokosový olej je navyše vysoko hydratačný a regeneruje pokožku od základu. 

Na výrobu kokosového peelingu budete potrebovať:

Príprava: Kokosový olej najprv premiešajte, aby mal kašovitú konzistenciu. Potom pridajte cukor a nakoniec sušenú citrónovú kôru. Nezahrievajte, cukor by sa v oleji rozpustil.

Použitie: Adekvátnym množstvom masírujte jemnými krúživými pohybmi každú časť pokožky asi 30 sekúnd. Peeling sa hodí na tvár, telo, ruky i nohy. Potom opláchnite dostatočným množstvom vody, pokožku osušte a namažte hydratačným krémom.

Skladovanie: Skladujte pri bežnej izbovej teplote v pohári alebo plastovej nádobe, spotrebujte do jedného mesiaca od vyrobenia.

DIY: Maska na vlasy s arganovým olejom

Arganový olej pochádza z Maroka, kde je považovaný za národný poklad. V západnom svete je jednou z najpoužívanejších ingrediencií, ktoré sa pridáva do kozmetických produktov. A nie je sa čomu diviť, arganový olej má totiž nezanedbateľné hojivé a regeneračné vlastnosti, navyše výrazne spomaľuje proces starnutia, dodáva pokožke a vlasom potrebnú hydratáciu a výživu a vďaka vysokému obsahu vitamínu E je aj významným antioxidantom. Maska z arganového oleja sa hodí pre regeneráciu vlasov suchých, poškodených, polámaných a zároveň dodá potrebné živiny aj pokožke hlavy.

Na výrobu arganovej masky pre stredne dlhé vlasy budete potrebovať:

Príprava: Ručne alebo v mixéri (ak používate kokosový olej a med, ktoré majú hustú konzistenciu) dobre premiešajte všetky prísady. Masku na vlasy môžete aj zľahka zahriať, aby potom lepšie prenikla do pokožky hlavy a vlasových folikul. Nezahrievajte ale príliš, aby sa z nej nestratili všetky živiny.

Použitie: Ihneď masku rovnomerne naneste na všetky vlasy. Začnite pri korienkoch a hlavnú pozornosť potom venujte poškodeným končekom. Nezabudnite tiež na dôkladnú masáž vlasovej pokožky, aby ste stimulovali rast nových vlasov. Vlasy potom zviažte do drdolu a prikryte igelitovou kúpacou čiapkou, aby boli v teple a lepšie tak prijímali živiny z masky. Po 30 minútach vlasy umyte tak, ako ste zvyknutí.

Skladovanie: Masku vždy pripravujte čerstvú.

DIY: Levanduľové telové mlieko

Celej pokožke tela by sme mali venovať každodennú starostlivosť. Ideálne je premazať ju po kúpeli, kedy sú jej póry nahriate, teda otvorené a pripravené prijímať živiny. Máme pre vás návod na jednoduché telové mlieko, ktoré sa nielenže bude starať o vašu pokožku, ale zároveň upokojí vašu myseľ, pretože obsahuje esenciálny olej z levandule.

Na výrobu levanduľového telového mlieka budete potrebovať:

Príprava: Na miernom ohni rozpustite bambucké maslo a primiešajte marhuľový olej. Akonáhle sa prísady spoja, z ohňa zložte. Zmes ochlaďte na izbovú teplotu a pridajte do nej aloe vera gél a levanduľový olej. Hotové mlieko potom prelejte do nádoby, v ktorej ho budete skladovať.

Skladovanie: skladujte v bežnej izbovej teplote a spotrebujte do jedného mesiaca od vyrobenia.

Navštívte súvisiace produktové kategórie
Dermokozmetika Kozmetika a hygiena Bio potraviny

Prečítajte si tiež

Čierny kašeľ je vysoko infekčné ochorenie spôsobené baktériou Bordetella pertussis. Prenáša sa najmä kvapôčkovou cestou od infikovanej osoby, ktorá môže byť aj bez príznakov. Inkubačná doba čierneho…

viac

Záškrt je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Corynebacterium diphtheriae alebo jej toxínom. Tento toxín postihuje horné dýchacie cesty, spôsobuje odumieranie slizníc a tvorbu nánosov v hrdle a…

viac

Dračia krv alebo Sangre de Drago je prírodná tekutá živica tmavočervenej farby, ktorá má v Peru dlhú tradíciu a v minulosti sa používala aj v starovekom Grécku, Ríme, Indii alebo Číne. Hoci niekoľko…

viac

Vitamín K sa podieľa na tvorbe zrážacích faktorov, a tým ovplyvňuje správnu zrážanlivosť krvi. Okrem toho pravdepodobne ovplyvňuje tvorbu bielkoviny, ktorá je zodpovedná za viazanie vápnika v…

viac

DOPRAVA ZADARMO

k nákupu nad 20 €

Prihláste sa k odberu noviniek
a zľavový kód vám pošleme e-mailom.